Organizația ”TREBUIE!”, o aniversare care ne implică


În anul 1996, pe 23 noiembrie, ne aduce aminte prof. Teodora Ilie – președintele filialei Brăila a Organizaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale ”TREBUIE!”, punea bazele organismului neguvernamental un grup de 24 de părinţi ai unor copii cu dizabilităţi severe cu scopul de le apăra drepturile acestora dinn urmă și a-i sprijini în viața de zi cu zi care nu este una ușoară. Cei care au mai trecut pe la sediul Centrului de zi din cartierul Vidin știu despre ce vorbim aici, și recunosc faptul că cei 15 ani de activitate și-au adus picătura de ajutor; e drept, se poate și mai bine dacă intervin mai mulți factori, dacă mai mulți semeni ajută cu puțin din cât au și ei.

Foto stînga sus, din timpul taberei din vara 2010, o perioadă superbă de vacanță când au beneficiat de plăcerile deplasării la munte și părinți ai copiilor și tinerilor de la ”TREBUIE!”.  Altă foto în text este de la recentul târg floral din Grădina Publică unde au avut spre vânzare obiecte și produse realizate de beneficiarii organizației, încercând să mai mărească un pic bugetul organizației care nu este prea generos și nici măcar suficient pentru nevoile lor.  Nu în ultimul rând, o amintire foto cu prieteni sosiți la Centrul de zi în decembrie 2010.

Cu ocazia acestei aniversări, Teodora Ilie a formulat un mesaj (și îl prezint integral mai jos) și mulțumiri pentru toți cei care s-au implicat și se vor alătura echipei de prieteni ai ”TREBUIE!”

”TREBUIE! – 15 ani în slujba comunităţii brăilene

La moment aniversar mă adresez concetăţenilor în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale <TREBUIE!>. Doresc astfel să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de cauza oamenilor pe care destinul i-a construit ALTFEL, după un alt cod de valori, pentru că şi oamenii cu dizabilităţi deţin valori pe care, din păcate, doar unii din noi le putem vedea şi aprecia. Oamenii cu handicap iubesc necondiţionat, sunt deschişi, sinceri, au o inimă neantinată şi o mare capacitate de a fi recunoscători şi de a aprecia ajutorul primit. În cei 15 ani, TREBUIE! a rezistat prin noi părinţii dar şi prin suportul oferit de membrii de familie, prieteni, colegi de servici, jurnalişti, angajaţi din instituţii publice şi private, oameni aflaţi în posturi decizionale, voluntari dar mai ales prin felul în care echipa a lucrat pentru beneficiarii noştri. Sunt sute de oameni care s-au implicat direct în sprijinirea programelor noastre şi aceea nu-i pot nominaliza, mai ales că aş putea omite pe cineva, dar îi asigur de faptul că spre toţi se îndreaptă gândurile noastre de mulţumire şi apreciere.

Povestea noastră a început din ziua în care în familiile unora dintre noi s-au născut copii cu diferite dizabilităţi… A fost momentul de început al unei altfel de vieţi, o viaţă plină de bătălii duse de noi şi copiii noştri pentru a ne câştiga dreptul la normalitate. În anul 1996, pe 23 noiembrie, împreună cu alţi  părinţi ai unor  copii care nu erau acceptaţi nici măcar în şcolile speciale, am înfiinţat primul Centru de pedagogie specială pentru copii cu dizabilităţi mintale severe. Timp de 15 ani am sperat că serviciile pentru persoanele cu handicap se vor dezvolta, că statul se va implica mai mult în susţinerea lor şi că TOŢI copiii şi adulţii cu dizabilităţi vor beneficia de serviciile de care au nevoie.

Deşi am parcurs un lung proces de preaderare, deşi suntem membri ai Uniunii Europene din 2007, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că în anul 2011, centrul nostru este singurul centru de zi pentru tineri din oraş ce-şi deschide zilnic uşa pentru 24 de  tineri  cu dizabilităţi mintale severe şi asociate. În centrul de zi  tinerii învăţa să comunice, să se descurce cât mai mult singuri, ascultă muzică, leagă prietenii dar şi muncesc: confecţionează felicitări, bijuterii , pictează tablouri sau diverse obiecte din sticlă pe care le prezintă la târguri şi expozițíi. În perioada caldă  desfăşurăm  activităţi în afara centrului – excursii, competiţii sportive, petreceri. Avem printre tinerii noştri campioni la dans şi sport, locali, regionali, naţionale şi chiar o medaliată  europeană şi mondială Special Olympics. Mai multe informaţii despre noi puteţi obţine de pe site www.trebuiebraila.ro

Din păcate din cauza spaţiului foarte mic în care ne desfăşurăm activitatea (un apartament de bloc cu o suprafaţă de 90 mp) calitatea serviciilor este sub standarde. Există numeroase solicitări de acces la servicii mai ales din partea familiilor care au copii cu tulburări din spectrul autist.

De aceea, în prezent, căutăm  resurse pentru a construi  un Complex de servicii pentru copii şi tineri cu dizabilităţi  mintale  care să includă un Centru de terapie  pentru copii diagnosticaţi cu autism şi o mică structură de economie socială formată dintr-un un  atelier protejat  pentru tineri şi o grădină cu o seră terapeutică. Un studiu preliminar a demonstrat că este necesar un buget de 240 000 de euro pentru  construcţia şi dotarea unui astfel de complex de servicii care să corespundă obiectivelor propuse. Deşi are peste 230 000 de locuitori, Brăila este un oraş cu un potenţial economic redus  şi nu poate susţine un astfel de proiect din resurse locale iar TREBUIE! este un ONG constituit şi susţinut de părinţi, care în cea mai mare parte au un venit minim pe economie fiind asistenţi personali.

Ne dorim mult o casă cu o grădină în care tinerii din centru să planteze şi să îngrijească flori şi legume. Am visat mereu la un astfel de moment şi cred că bunul Dumnezeu ne va îndeplini această dorinţă mai devreme sau mai târziu. Poate că generozitatea se va reîntoarce printre noi şi gesturile unor oameni ca Nedelcu Chercea vor reînvia, poate că un om, puternic şi bun căruia destinul i-a surâs doreşte să-şi lase în urma sa, numele legat de un templu al faptelor bune şi al inimilor generoase. Unii vor zâmbi dar noi ştim că realităţile durabile se nasc din vise şi speranţe curajoase, din eforturi adunate în scopuri nobile fiind clădite din răbdare şi credinţa… în rest toate sunt castele de nisip.

Pentru toţi cei care au fost aproape de copiii noştri un <Mulţumesc!> sincer şi călduros iar pentru părinţii ce nu şi-au părăsit copiii, dăruindu-le nopţi şi zile de grijă continuă, an după an, o plecăciune de respect şi admiraţie transmisă de toţi cei care cunosc şi apreciază iubirea, devotamentul şi determinarea puse în slujba copiilor lor, copii care de foarte multe ori nu pot rosti decât cu privirea cuvântul <mamă>”.

3 gânduri despre „Organizația ”TREBUIE!”, o aniversare care ne implică”

 1. De aici, din Germania, transmit Organizatiei TREBUIE din Braila, orasul meu natal, sincere felicitari pentru acesti 15 ani plini de evenimente, de realizari, de reusite sau de esecuri, de emotii si de trairi, ani care au legat destine si au deschis drumuri, în care fiecare zi a fost pentru „copiii” de la TREBUIE asemenea unui exemplar dintr-un sirag de perle pescuite cu greutate, aduse din adânc la lumina si stralucind astazi în splendoarea lucrurilor de pret.
  Fac apel la toti brailenii, cei care citesc mesajul doamnei Ilie sa-si aduca obolul, oricat de mic, la construirea unui centru adecvat pentru tinerii de la TREBUIE si pentru ceilalti care din cauza spatiului ramân pe afara si care din pacate sunt multi si neajutorati.
  Si ei merita acest efort! Si ei au dreptul la un altfel de viata! Si ei sunt ai nostri!
  La multi ani, dragii mei de la TREBUIE !
  A voastra, mereu alaturi cu gandul si fapta
  Lucia Dumitru
  Büdingen, 24.11.2011

 2. de aici din germania transmit organizatiei Trebuie multe salutari si multe aprecieri.MULTE felicitri ptr aceste trairi alaturi de copii care au intradevar nevoie de multa sustinere in societate. Intrebarea mea ar fi daca exista un cont ptr donatii. Mi-asi dori sa pot fi de ajutor financiar sau poate moral. Cu drag Cami ! ps : sunt nascuta in maicanesti in Fam Ilie ( daca numele ilie din maicanesti spune ceva Doamnei Teodora Ilie atunci cu mare placere mi-si dori sa pot lua legatura cu dansa )

  1. Stimata d-na. Hahne, comentariul dvs. m-a surprins într-un mod atat de placut, încat m-am grabit sa va raspund. Bineînteles ca exista un cont de sprijin în Germania,dedicat exclusiv Organizatiei TREBUIE din Braila, deschis de catre organizatia partenera Christophoruswerk Erfurt. M-as bucura sa putem comunica direct prin eMail: luec.dumigram@t-online.de. Cu multa consideratie. Lucia Dumitru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.