Tinerii au fost ”Voluntari pentru natură” în proiectul Direcției Judeţene pentru Sport şi Tineret Brăila


* Derulat în două etape anul acesta, proiectul de tineret este cuprins în calendarul de proiecte proprii ale Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Brăila * Au participat elevi de la Școlile ”A. Dumitriu”, ”Nikos Kazantzakis” și ”Anton Pann”,  liceeni de la ”Edmond Nicolau”, ”Brâncuși”, ”P. Istrati” și ”P. Cerna” * S-au plantat puieţi de salcie, ulm şi stejar în câteva zone din municipiul şi judeţul Brăila pe o suprafaţă de aproape 3 hectare 

„Voluntari pentru natură” este un proiect de tip caravană derulat de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJST) Brăila împreună cu parteneri și care a marcat „2011 – Anul european al voluntariatului” după cum afirmă inițiatorii. Scopul proiectului a fost de promovare a ideii de voluntariat în rândul tinerilor brăileni în vederea asigurarii continuității vegetaţiei forestiere în zona de câmpie. N. aut. Este, cu siguranţă, una din acţiunile benefice pentru mediu care se poate multiplica şi fără a fi scris cineva un proiect, pur şi simplu fiecare poate face asta în spaţiul lui comun, în curte sau în faţa casei, în faţa blocului, la şcoală.  

Proiectul, încadrat în “Programul P2 – Programul de susţinere a acţiunilor de tineret”, s-a desfăşurat pe parcursul a două perioade distincte: etapa nr 1 în aprilie – mai 2011 şi etapa nr 2 în septembrie – noiembrie 2011.

DJST Brăila a colaborat cu Romsilva – Direcţia Silvică Brăila, Inspectoratul Școlar Judeațan Brăila, SC BRAICAR SA Brăila, Prefectura Brăila, Consiliul Judeţean al Elevilor, Organizația Cercetaşilor din România – centrul local Brăila, olegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Liceul Teoretic „Panait Istrati”, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”, Şcolile cu clasele I – VIII „Nikos Kazantzakis”, „Anton Pan” şi „Anton Dumitriu”.

Etapa a doua s-a derulat în 22 şi 23 noiembrie 2011, cu două serii de voluntari a din câte 70 de tineri, de la unităţile şcolare menţionate, împreună cu specialişti, dotări şi utilaje de la Direcţia Silvică Brăila au mers după orele de program şcolar, pe o vreme umedă şi rece, să planteze puieţi gata fasonaţi. Activitatea lor de voluntariat a condus la plantarea de puieţi de salcie, ulm şi stejar care se adaptează şi cresc în condiţiile oferite de clima de câmpie şi solul sărătos din coada Lacului Sărat.

Pe parcursul celor două etape de proiect, participanţii au fost în număr de peste 260 de tineri, specialişti şi organizatori. Voluntari au spus prezent la activitaţi de ecologizare, pregătire, plantare. Au sporit suprafaţa împădurită a judeţului cu aproape 3 hectare în municipiului Brăila şi anume în Pădurea Stejarul – zona dinspre staţiunea Lacu-Sărat, în judeţ – zonele Viişora şi Ianca. Au participat, în consecinţă, la diminuarea efectelor negative ale deficitului de suprafaţă împădurită din judeţul Brăila care este unul din judeţele cu o suprafaţa foarte mică de zone împădurite suportând astfel şi consecinţele climatice aferente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.