Manifestanți în stradă și la Brăila


* Tineri, adulți și pensionari – în jurul a câteva zeci, uneori peste 100 – au scandat ”Jos Băsescu”, ”Jos Guvernul” și au manifestat în solidaritate cu ceilalți români ieșiți în stradă de câteva zile * Acum ideile pentru care se manifestă public sunt nu doar pro Raed Arafat – palestinianul și cu cetățenie română, cel care a stârnit deja admirația tuturor românilor, ci și altele antiguvernamentale * Oamenii îți aduc aminte de toate nedreptățile sociale, politice și chiar de ordin cultural

Era clar că și la Brăila trebuia să se iasă în stradă, doar nu degeaba au murit oameni aici în decembrie 1989. Ca și atunci, brăilenii nu au fost ”conectați” instantaneu cu Bucureștiul sau Timișoara, au fost câțiva curajoși în după-amiaza de vineri, 13 ianuarie 2012, și alți câțiva au încercat să spargă gheața indiferenței sociale la miezul zilei de duminică, 15 ianuarie 2012.

Se pare că ideile mobilizatoare – telefoanele, mail-urile și rețelele sociale pe net au funcționat mai cu spor duminică – au venit abia de ziua festivă dedicată lui Mihai Eminescu, și mai nou declarată Ziua Culturii Naționale.
Câteva zeci de brăileni, poate o sută – cifra oricum variază, unii vin, alții pleacă, manifestă pașnic la statuia Ecaterinei Teodoroiu în plin centrul al municipiului Brăila, la distanța foarte mică de Palatul Administrativ – în Piața Independenței, acum reformată arhitectural (culmea, pe guvernarea liberală când primar era Constantin Cibu și viceprimar Lucian Țilea) nu se mai poate manifesta, sunt ronduri pentru flori și spații, în lucru, pentru viitoare fântâni arteziene.
Sunt tineri, revoluționari, sunt și cadre didactice și medicale, la prânz au fost și pensionari. E ziua lui Eminescu și cineva a adus inclusiv un steag tricolor! Uneori steagul este agitat, se scandează diverse lozinci antiguvernamentale.

Se strigă și „Jos Basescu”, oamenii care au ieșit acum, seara, în stradă și stau la câțiva centimetri de jandarmii echipați cu bâte și cu caschete spun că vor o guvernare dreaptă, că vor legi corecte, că au ieșit în stradă pentru că nu mai pot sta deoparte… s-au săturat de atâtea nedreptăți.
Jandarmii și politiștii de la Circulație asigură ordinea, unii conducatori auto care trec pe Calea Călărașilor claxonează, în semn de solidaritate cred. Oricum, nu oprește nimeni, pe de o parte pentru că sunt oamenii legii foarte vizibili, dar și pentru că tinerii se duc fiecare cam pe unde au ales dinainte să petreacă seara de duminică: la cârciumă, la bar, la prieteni. În Brăila se manifestă spontan cu greutate, oamenii s-au înnvățat să fie  cuminți, tăcuți sau, cum spun cei de la partide, ascultători, disciplinați…
Și așa cum pe vremea comunistă la Brăila nu au fost scriitori dizidenți cu o voce suficient de tare ca să se audă în public sau artiști care să facă frondă împotriva regimului, nici acum nu prea sunt cetățeni care să ia în serios noțiunea de Cetățean. Totuși, cei puțini care au avut curajul, și care sunt filmați asiduu de jandarmi, pot fi considerați o cantitate neglijabilă doar de către cineva care nu cunoaște legile societății civile sau cele ale teoriei mulțimilor/ maselor.

Brăilenii protestatari vor să se schimbe ceva, în BINE, vorbesc cu mult respect și reverență despre medicul Raed Arafat – inițíatorul serviciului SMURD și al fundației cu același nume (hm! și pe care președintele României a confundat-o, neștiind exact ce este un ONG, s-a văzut foarte clar în declarația publică de la Cotroceni) cel care prin demisie și poziția împotriva sa a lui Traian Băsescu a declanșat manifestările în țară și sunt tare descumpăniți când realizează că cei care știu cum să țină frâiele puterii îș fac propriile reguli, formulează legi care pot oferi soluții diferite la aceleași probleme, părinții își lasă copiii elevi singuri și merg în străinătate să își caute de lucru… Sunt atâtea probleme, are oare cineva urechi să le asculte? ”Lucrăm cu salarii de mizerie”, ”Când am făcut grevă – în educație, în sănătate – nu ne-a luat nimeni în serios”, ”Când am propus modificări legsilative nu ne-a auzit nimeni”, ”Când am ieșit la vot nu am avut candidați serioși, uite ce pățim acum”, ”Ne-am săturat de politicieni care își taie doar pentru ei felia de tort”, ”Uitați-vă cine câștigă licitații la banul public”, ”Ne-am săturat să fim masă de manevră”… și câte altele asemenea…
Hei, cei de la Putere… aude cineva?!? O altă nemulțumire a protestatarilor vizează acțiunile, sau mai degrabă nonacțiunea celor din opoziția politică. Dar la Brăila, opoziția e la.. putere în administrație. Nu a ieșit nimeni în stradă la manifestație – chiar așa, spontană, de la PSD, mi se spune, iar de la PNL au fost văzuți prea puțini, mult prea puțini reprezentanți.
Brăilenii vor să se organizeze, se promite un miting autorizat pentru dimineața de luni, 16 ianuarie 2012. Chiar dacă știu că nu se obțin soluții imediate la atât de multe probleme cu manifestări de stradă și revendicări strigate în spatele gardului viu alcătuit din jandarmi și plițiști, brăilenii curajoși care au scandat, din nou după 21 de ani, ”libertate” la statuia Ecaterinei Teodoroiu vor să revină și mâine, vor să fie ascultați, vor să fie cetățeni într-o Românie care se semene tot mai mult cu lumea civilizată, e drept, cu o lume care să nu fie indiferentă cum sunt unii europeni unii cu ceilalți, ci să semene spre exemplu cu Europa unde sunt salarii decente, unde pacientul este externat atunci când s-a vindecat nu când s-au terminat fondurile de sănătate, o lume unde în care banul public este chibzuit cu gândul și grija la semeni și nu se fură pentru buzunarul politicianului de la putere etc. etc. continuați voi, dragi cititori lista cu problemele de rezolvat pe care le cunoașteți mai bine; acestea au fost formulate în seara de duminică explicit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.