Adio, Emil Hossu! Condoleanţe de la Brăila natală actriţei Catrinel Dumitrescu


Teatrul  „Maria Filotti” Braila oferă întrega compasiune actriţei Catrinel Dumitrescu la  moartea actorului Emil Hossu.
Este o pierdere importantă pentru teatrul românesc, pentru filmul românesc, pentru teatrul radiofonic şi pentru televiziune. 
Dumnezeu să-l odihnească !

Actorul Emil Hossu, care a decedat în seara de miercuri, 25 ianuarie 2012, la vârsta de 70 de ani. Şi-a dedicat viaţa filmului şi teatrului românesc, fiind iubit de public în special datorită simţului fin al umorului şi modestiei sale. De la Teatrul „M. Filotti” avem datele biografice următoare, un memento într-o atât de tristă împrejurare, iar imaginile cu cei doi îndrăgiţi actori sunt de pe site Cinemagia.

Emil Hossu s-a născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, dar declara presei „Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme” ( Mediafax). Întrucât tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945, toată familia sa a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de an şi trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinţii s-au întors in România. Casa, o fabrică de aţă şi maşina le fuseseră confiscate. În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forţată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu şi-a pierdut tatăl, bolnav de cancer. Pentru că nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a reuşit să intre la Academia de Teatru şi Film abia din a treia încercare.

Emil Hossu este cunoscut în special datorită carierei sale cinematografice, însă primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. De asemenea, el a fost actor al Teatrului Nottara din Bucureşti. Printre filmele în care a jucat Emil Hossu se numără: „Triunghiul Morţii (1999), „Une mère comme on n’en fait plus” (1997), „Punctul zero” (1996), „Straniul paradis” (1995), „Cel mai iubit dintre pamânteni” (1993), „Liceenii în alertă” (1993), „Oglinda” (1993), „Balanţa” (1992), „Harababura” (1990), „Un Studio în căutarea unei vedete” (1988), „Să-ţi vorbesc despre mine” (1987), „Cale liberă” (1986), „Totul se plăteşte” (1986), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Vara sentimentală” (1985), „Eroii n-au vârstă” (1984), „Secretul lui Bachus” (1984), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Convoiul” (1981), „Bună seara, Irina” (1980), „Iarna bobocilor” (1977), „Regăsirea” (1977), „Toamna bobocilor” (1975), „Aventurile lui Babuşcă” (1973), „Simpaticul domn R” (1969) etc.

El a fost cunoscut şi pentru rolurile din spectacole de teatru, printre care se numără: „Aniversarea”, „Blocaţi în dormitor”, „Capul de Răţoi”, „Clipe de viaţă”, „De trei ori dragoste”, „Doamna nevăzută”, „Doi pe o bancă”, „În piaţa Vladimir”, „Miciuna din mine”, „Nu vorbiţi cu actorii”, „O familie trăznită”, „Omul cu mârţoaga”, „Omul hazardului”, „Special sânge”. De asemenea, Emil Hossu a jucat în numeroase spectacole de teatru radiofonic. Emil Hossu a fost căsătorit cu actriţa Catrinel Dumitrescu.

Catrinel Dumitrescu s-a născut pe 11 octombrie 1956 în Braila şi este o cunoscută actriţa de teatru şi film. Încă elevă fiind, frecventa un cerc de teatru şi este remarcată de regizorul Alexandru Tocilescu, pe atunci şi el la început de drum care-i oferă rolul de debut în „Svanevit”, de Strindberg, la teatrul din Brăila. Acel spectacol a determinat-o sa dea examen la Institut, şi in anul III joacă alaturi de profesorul ei, Octavian Cotescu, la Teatrul „Bulandra”, în „Anecdote provinciale”. Avea ca parteneri pe Tamara Buciuceanu Botez, Ştefan Bănică, Virgil Ogasanu şi nu numai, nume mari ale scenei şi filmului românesc.

Părinţii actriţei Catrinel Dumitrescu au fost şi ei de asemenea, angajaţi ai Teatrului „Maria Filotti” Brăila, mama – Jeny Dumitrescu fiind actriţă şi tatăl – Gheorghe Dumitrescu, regizor tehnic.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.