PMT Tichileşti, la bilanţ de activitate pe 2011


Joi, 26 ianuarie 2012, a avut loc analiza activităţii desfăşurate de Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti în anul 2011. Prezentarea bilanţului a oferit prilejul directorului Penitenciarului – inspector principal de penitenciare Jenie-Gianina Crăciun (în picioare, în imagine) – de a evidenţia cele mai importante repere ale anului 2011, obiectivele propuse, realizările dar şi lucrurile mai puţin reuşite.

După cum precizează Ionel Dincă – purtător de cuvânt la PMT – pe parcursul şedinţei de bilanţ a fost analizată activitatea tuturor sectoarelor de activitate reliefând astfel o imagine de ansamblu a activităţii derulate în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichilesti, activitate apreciată de reprezentanta Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca fiind în conformitate cu obiectivele propuse şi asumate. Iată câteva aspecte din raportul de bilanţ.

La capitolul Resurse Umane, numărul angajaţilor este în descreştere, ajungând în 2011 ca procentul de încadrare faţă de necesar să fie de doar 75,5%, cu 9 % mai mic fata de 2009. Au fost aplicate 2 sancţiuni disciplinare cadrelor unitatii, in timp pentru 24 a fost  conferit Semnului onorific „ ÎN SERVICIUL PATRIEI”. 

Serviciul Siguranţa deţinerii şi regim penitenciar a avut drept principal obiectiv reducerea gradului de vulnerabilitate, creşterea siguranţei obiectivului şi prevenirea evenimentelor negative. Anul 2011 a fost un an important în planul schimbărilor  modalităţilor concrete de lucru cu minorii şi tinerii custodiaţi.Orientarea energiei mentale şi fizice a minorilor şi tinerilor către cursuri de formare profesională, activităţi de şcolarizare şi educaţie, desfăşurate atât în interiorul penitenciarului cât şi în comunitate, a determinat o scădere semnificativa a numărului evenimentelor negative fata de 2010, personalul sectorului fiind implicat permanent în desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acestor activităţi.

Cu toate că numărul de persoane private de libertate a crescut de la 224 în ianuarie 2011 la 274 în decembrie 2011, s-a reuşit: extinderea timpului petrecut în aer liber şi cuprinderea unui număr mare de minori şi tineri la activităţi sportive şi cultural educative, creşterea timpului alocat unei vizite datorita programarii telefonice sau prin e-mail a vizitelor si respectiv reducerea semnificativa a timpul de aşteptare al aparţinătorilor, fiind inregistrate 2025 de vizite acordate, 4155 de pachete primite, 21876 convorbiri telefonice efectuate, 1114 elemente de corespondenţă primite şi distribuite către persoanele private de libertate. In acelaşi timp, comparativ cu anul 2010 se poate constata o scadere  cu 40% a altercaţiilor şi agresiunilor. În anul 2011 au fost aplicate 362 de sancţiuni disciplinare persoanelor private de libertate care au savarsit abateri disciplinare.

Activităţile specifice Structurii de educaţie şi asistenţă psihosocială cu minorii şi tinerii s-au desfăşurat în anul 2011 conform actelor normative în vigoare, asigurându-le acestora protecţia şi asistenţa pe plan social, şcolar, educativ, profesional, psihologic, potrivit vârstei şi personalităţii fiecăruia. Pe parcursul anului 2011 au fost derulate 15 programe educative; în anul şcolar 2011-2012 au fost înscrişi 190 elevi, unitatea beneficiind de sprijinul unui colectiv de profesori care s-a implicat atât în activitatea de şcolarizare propriu-zisă cât şi în desfăşurarea unor activităţi extrascolare.

Formarea şi calificarea profesională  s-a desfăşurat în parteneriat cu instituţiile abilitate şi prin derularea proiectelor cofinanţate prin Fondul Social European, programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane. În colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, A.J.O.F.M Brăila , Şcoala Română de Afaceri, Centrul Român de Educaţie şi Dezvoltare Umană, din fonduri atrase (proiecte cu finanţare europeană) serviciul a organizat cursuri de calificare în meseriile de bucătar, confecţioner tâmplărie  P.V.C., tâmplărie lemn, brutar, morar, zidar, fiind calificaţi 63 de minori şi tineri. Finalizarea acestor cursuri a constat in examen teoretic şi practic susţinut de participanţi in faţa comisiilor.

S-au desfăşurat numeroase activităţi artistice, de difuzare a culturii, sportive şi recreative şi au fost organizate în număr de 29 ieşiri în comunitate, in scopul dezvoltarii şi încurajarii unor comportamente prosociale, concretizate în vizitarea de obiective turistice şi culturale, pelerinaje, participări la slujbele religioase sau la diferite activităţi la Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati”, schimburi de experienţă cu elevi de la şcoli din Brăila şi localităţile limitrofe, participarea la concursuri sportive sau pe diverse teme, alături de elevi din învăţământul de masa.

Alte aspecte au vizat proiectele (cum ar fi Proiectul Grundtvig „Set de unelte educaţionale pentru spargerea zidurilor – reinserţia socială pentru delincvenţi”,  Proiectul “Îmbunătăţirea accesului tinerilor aflaţi în penitenciare la programe de formare profesională şi integrarea pe piaţa muncii pe parcursul şi după executarea pedepsei” etc.), asistenţa medicală, relaţiile cu mass-media şi parteneri, activităţi socio-economice.

Un gând despre „PMT Tichileşti, la bilanţ de activitate pe 2011”

  1. Bravo doamnei Director, se cunoaste de cand a venit dansa la conducerea penitenciarului, sunt multe schimbari in bine. Speram sa o tina tot asa.
    Mult succes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.