Uniunea Europeană şi politica bunăstării animalelor. Notificări privind găinile outoare


Roxana Morea – consilier de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene în România – anunţă noi teme referitoare la interesele economice ale ţării noastre în calitate de membru UE. Astfel, într-un recent comunicat se menţionează următoarele.

Prin intermediul unei scrisori de notificare oficială prin care solicită informaţii, Comisia Europeană invită Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia și România să ia măsuri pentru a remedia deficiențele în punerea în aplicare a legislației UE privind bunăstarea animalelor și, în special, să pună în aplicare interdicția privind cuștile „neîmbunătățite” pentru găini ouătoare care se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2012, astfel cum se prevede în Directiva europeană 74 CE din 1999 ce poate fi consultată aici directiva europeana 31999L0074_RO

Decizia politică de a interzice cuștile „neîmbunătățite” a fost luată în 1999. Statele membre au avut la dispoziție doisprezece ani pentru a asigura o trecere fără dificultăți la noul sistem și pentru a pune în aplicare directiva. Cu toate acestea, până în prezent, în ciuda apelurilor repetate lansate de către Comisie, statele membre menționate mai sus nu s-au conformat în mod corespunzător legislației UE.

Directiva prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2012, toate găinile ouătoare trebuie să fie ținute în cuști „îmbunătățite”, cu spații suplimentare pentru cuibare, locuri de scormonit și stinghii, sau în sisteme alternative. Conform directivei, cuștile pot fi utilizate numai dacă fiecare găină dispune de o cușcă de cel puțin 750 cm², de cuibar, așternuturi de paie, stinghii și dispozitive de scurtare a ghearelor, care să permită găinilor să-și satisfacă nevoile biologice şi comportamentale.

Respectarea deplină a cerințelor directivei de către statele membre este esențială. Este clar că nerespectarea de către statele membre a obligațiilor legale nu numai că afectează bunăstarea animalelor, dar poate duce, de asemenea, la distorsiuni ale pieței şi la concurenţă neloială. Statele membre care permit încă utilizarea cuștilor „neîmbunătățite” creează un dezavantaj pentru fermele care au investit pentru a se conforma noilor măsuri.

Prin urmare, potrivit deciziilor luate de Comisie, statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de notificare, în cadrul procedurii UE de constatare a încălcării legislaţiei UE. În cazul în care acestea nu reacționează în mod satisfăcător, Comisia va trimite un „aviz motivat”, solicitând statelor membre în cauză să ia măsurile necesare pentru a se conforma directivei în termen de două luni.

N. aut. Aşa cum deja s-a mai discutat, calitatea oului şi a cărnii de pasăre depind de modul cum găinile sunt crescute şi ţinute (sau nu) închise, fără posibilitate de mişcare, fără aerisire adecvată. Oricum, cu toţii şim că există o diferenţă netă între produsele avicole d ela aţră şi clee din comerţ – în ciuda promisiunilor, carnea din magazine nu are acelaşi gust (şi acest lucru se observă mai cu seamă la supe), oul nu are gălbenuşul auriu şi nici gustul celui de ţară (la maioneza fără sare, în primă fază, se observă clar acest aspect). Acum ets adevărat şi celălalt aspect, al preţului. Nu putem să pretindem calitate fără să nu existe o creştere, meritată, conform cerinţelor cumpărătorului avizat şi exigent, în preţ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.