Simpozion la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” dedicat Zilei Mondiale a Siturilor Ramsar


A VI-a ediție a simpozionului  dedicat zonelor umede – punctând Ziua Mondială din 2 februarie – s-a desfășurat sub genericul „Zonele umede. Turism și recreere”, conform temei acestui an marți, 14 februarie 2012, la Universitatea „Constantin Brancoveanu” din Brăila. De la ora 10.00, în ciuda gerului puternic sala A5 de la etajul sediului brăilean din strada Rubinelor s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea elevilor și studenților de la ”Brâncoveanu” sosiți la eveniment. Fiind o prezență consistentă, prezentările s-au prelungit mult după ora 13.00. Unii elevi au venit și din județ, este adevărat nu de foarte departe, spre exemplu de la Școala Chiscani au fost prezenți doi elevi de clasa a V-a ceea ce spune multe despre dăruirea și educația lor. Ca de fiecare dată, simpozionul este organizat de universitatea gazdă in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila. 

Prof. dr. Ion Scurtu (foto în stânga, împreună cu Elena Enache) – prorector – a deschis evenimentul cu o prezentare tematică, reamintind pe scurt și care sunt carateristicile siturilor Ramsar (nume de la Convenția din 1971 de la Ramsar privind zonele umede și importanța lor la nivel internațional privind protecția mediului). Tot despre zonele umede și bogăția ecosistemelor de acest gen, din care face parte și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, a vorbit și Radu Moisei – fostul director al Administrației Parcului natural, în prezent coordonator al Fundației ”Safari în natură”. Moisei a vorbit mai ales despre dezvoltarea economică a Brăilei în raport cu Balta Mică, formulând idei pe baza unei scheme cu trei ramuri: turism balnear, turism cultural și turism ecolgic – toate acestea pornind de la handicapul unei lipse a tradiției turistice în zonă.  Și tot Moisei a precizat că speră inclusiv în dezvoltarea nivelului de educație astfel încât să se ajungă și la Brăila, mai ales în Balta Mică – evident, ca pescarii ”să prindă peștii, să-i sărute și apoi să le dea drumul înapoi, în apă”.

De asemenea, la eveniment au participat prof.univ. dr. Elena Enache – decanul Facultății de Management, Marketing în Afaceri Economice, asist. univ. drd. Nicoleta Ciacu de la Facultatea de Știinte Administrative și ale Comunicării, lector univ. dr. Valentin Popa și alți colegi din cadrul Universității „Constantin Brancoveanu” care au făcut parte din juriul ce a decis în final o ierarhie a lucrărilor prezentate. S-au acordat premii constând în cărți și, de asemenea, toți participanții au primit diplome.

Pentru că au făcut efortul de a participa la activitate, îi prezint pe toți, în ordinea din pliantul manifestării:

– elevii Robert Dodu, Adrian Tamași Klos, Alexandra Bibicu, Marius Bobic, Florina Gheorghiță de la IX G, Colegiul Național ”Gh. Munteanu-Murgoci” cu lucrarea ”Încolțiți de furia iernii”- profesor coordonator Felicia Popescu,

elevii Gabriel Tuluceanu și Leonard Baltă de la Liceul Economic particular ”P. S. Aurelian” cu ”Dezvoltarea ecosistemului în Balta Mică a Brăilei” – prof. Corina Simona Tobă, student Ionel Cernat cu ”Managementul ariilor protejate” – coordonator asit. univ. drd. Nicoleta Cârjilă, elevii Iulian Radu și Valentina Bogdan de la Școala cu clasele I – VIII Chiscani cu ”Promovarea turistică a zonelor umede din Regiunea de Sus-Est în imagini” – prof. Corina Simona Tobă, elev Andrei Gheorghe de la Școala ”Mihai Eminescu” cu ”Foto turism în zonele umede brăilene” – prof.  Florena Urse, student Alexandru Coman cu ”Flora și fauna din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei” – coordonator Nicoleta Cârjilă,

elevii Șerban Baicu și Rareș Vădana de la Școala ”Ion Băncilă” cu ”Delta Dunării – rezervație a biosferei” – prof. Silvia Manea, eleva Lidia Chiprian de la Școala ”Serghei Pușkin” cu ”Lacu Sărat” – prof. Virginia Nedelcu,  elevii Oana Fusaru și Cosmin Tarahoi de la Colegiul Tehnic ”Panait Istrati” cu ”Rolul aplicațiilor de teren în Delta Dunării” – prof. Aurelia Petcu, elevii Maria Enache, Cristina David, Cristiana Manulis de la Colegiul ”Murgoci” cu ”Analiza SWOT privind locul Bălții Mici a Brăilei în dezvoltarea turistică” – coord. prof. Felicia Popescu, elev Cristian Mocanu de la Școala ”Eminescu” lucrarea ”Călător pe meleaguri brăilene” – coord. prof. Dorina Boiangiu, elevii Mădălina Bărănceanu, Alexandra Fiscuci, Crina Ghișan de la Colegiul ”Ana Aslan” cu ”Delta Dunării – prezent și viitor” – coord. prof. Luminița Dănăilă,  studenta Ana Maria Cocianu cu ”Sursele de poluare și calitatea apei din zona Brăilei” – coordonator prof. univ. dr. Ion Scurtu, elevii Minodora Mânzală, Răzvan Iosif de la Școala Gemenele cu ”Balta Mică a Brăilei – paradis al păsărilor” – coord. prof. Gabriela Broască, eleva Simona Gheoca de la Școala Tichilești cu ”Deltta Dunării” – coord. prof. Mitica Lăzărică, Monica Folea și Ana Maria Mihalcea cu ”Comoara dintre ape – Balta Mică a Brăilei” – coord. prof. Carmen Dobre, eleva Andreea Bogdan de la Școala ”Al. I. Cuza” cu ”Balta Mică a Brăilei – paradisul păsărilor” – coord. prof. Didina Tecuceanu Rizea, student Răducu Pampu cu ”Delta Dunării – rezervația biosferei” – coord. prof. univ. dr. Ion Scurtu, elevele Andreea Ion, Andreea Anton, Andreea Mâță de la Școala ”Mihail Sadoveanu” cu ”Contribuții la The Global Experiment – pH of the Planet Activity prin determinarea calității apei din Dunăre la Brăila” – coord. prof. Viorica Enea,  Mădălina Lazăr și Florinel Georgian de la Liceul Pedagogic ”Perpessicius” cu ”Balta Mică a Brăilei – o lume inefabilă” – coord. prof. Elena Mocanu, elevele Alexandra Ghețu și Veronica Cange de la Pedagogic cu ”Tipuri de zone umede în lungul Dunării. Particularități în sectorul defileului” – coord. prof. Viorica Neicu, elevii Andrei Ciocea și Florentina Dache clasa a V-a la Școala ”George Coșbuc” cu ”Zonele umede din România – aspecte generale” – coord. prof. Andronache Ion.

Despre siturile Ramsar din țara noastră, amănunte la

http://www.anpm.ro/articole/arii_naturale_protejate_de_interes_international-158

pe site-ul Agenției naționale pentru Protecția Mediului.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.