Despre Dragobete, activitate la clasa a VIII-a la Școala ”MIhai Eminescu” Brăila


* Și această a IV-a ediție are loc în parteneriat cu Muzeul Brăilei în cadrul Proiectului educaţional ”Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila * Și tot acum, elevii ultimei clase de gimnaziu serbează și altă tradiție a lor – ”Ziua clătitelor”

 

 ”Este al patrulea an în care sărbătorim Dragobetele împreună cu Muzeul Brăilei, reprezentat de muzeograf Brînduşa Ilie”, ne explică prof. Evelina Dumitrașcu – directorul Școlii cu clasele I – VIII ”MIhai Eminescu” din municipiul Brăila. Activitatea se va desfăşura la Şcoala „Eminescu”, joi – 23 februarie 2012, începând cu ora 13. Participanţii sunt elevii clasei a VIII-a A care au invitat şi câţiva colegi de la clasa a V-a A, având ca scop  cunoaşterea şi păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor românilor. Întâlnirea face parte din Proiectul educaţional ”Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila” derulat în parteneriat cu secţia ”Etnografie şi Artă Populară” a Muzeului Brăilei.

De această dată elevii vor încerca să dea şi o notă personală activităţii. Fiind sărbătoarea primăverii şi a iubirii, elevii clasei a VIII-a A, coordonaţi de profesor Marioara Bălan (foto dreapta, la premierea Concursului de creație literară ”Eminescu”, la Muzeu), au creat şi ei o poveste a Dragobetelui modern, care – condus de fiorul primului sentiment de dragoste – prinde în părul fetei iubite un ghiocel, simbol al comuniunii omului cu natura. Este povestea unui adolescent de la oraş din zilele noastre care cunoaşte o tânără de la ţară, iar povestea lor de dragoste prinde contur în mijlocul naturii. Povestea Dragobetelui modern este rezultatul muncii pe ateliere a elevilor la opţionalul „Tehnici de muncă intelectuală la limba română”. 

Coordonaţi apoi de muzeograf Brînduşa Ilie, elevii vor completa un rebus pe această temă, iar profesoara Dorina Vîlcu îi va ajuta să scrie mesaje, catrene în limba engleză. Am simţit nevoia în felul acesta să arătăm că am redescoperit Dragobetele ca sărbătoare a iubirii şi ca o reacţie la pătrunderea – violentă uneori – a sărbătorii de import Valentine s Day.

Nu în ultimul rând, în activitate există și un moment este rezervat îndeletnicirilor practice: elevii îndrumaţi de profesoara Ileana Savu vor realiza diverse obiecte ce sunt specifice românilor, prin care vor simboliza venirea primăverii şi vor marca sărbătorirea Dragobetelui: brăţări, şnururi de mărţişor şi păpuşa Dragobete.

Ultimul moment  este şi cel mai gustos: Ziua clătitelor, obicei anual al elevilor care au ajuns deja în clasa a VIII-a.

Coordonatorii acestei activităţi extracurriculare sunt muzeograf Brînduşa Ilie – căreia elevii clasei a VIII-a A îi mulţumesc şi pe această cale pentru frumoasa colaborare – şi dirigintele clasei, Marioara Bălan”, precizează Evelina Dumitrașcu.

 

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.