La Galeriile de Arta din Braila, expozitia nationala „Plastica mica”


* Expun tablouri, sculptura, desene, instalatii, icoane, grafica plasticieni profesionisti din filialele Braila, Bucuresti, Galati, Ramnicu Valcea, Sibiu a UAPR, dar si din Germania * Evenimentul este darul de Martisor al artistilor catre public, oricare lucrare putand fi si un pretios cadou de 8 martie sau pentru oricare alt moment festiv din viata privata   

 In generosul spatiu al Galeriilor de Arta din Piata Traian a municipiului Braila, recent renovat (am povestiti aici cum https://brailachirei.wordpress.com/2011/11/22/inaugurarea-sediul-centrului-judetean-pentru-conservarea-si-promovarea-culturii-traditionale-braila-renovat-si-modernizat/) prin grija Consiliului Judetean (CJ) Braila, expun incepand din 3 martie 2012 nici mai mult nici mai putin decat 49 de artisti membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAPR) in filialele Braila, Bucuresti, Galati, Ramnicu Valcea, Sibiu, dar si din Germania. Pe simezele aranjate – n.aut. mai e de lucru la instalatia de iluminat – astfel incat sa corespunda exigentelor modernitatii se afla in fata iubitorilor de frumos peste 130 de lucrari din cele mai diverse: pictura, acuarela, grafica, instalatie, sculptura, textile, desene, icoane, schite, efigii, podoabe. 

 Asa cum a explicat Gheorghe Mosorescu – scenograf la Teatrul „Maria Filotti”, presedintele Filialei Braila a UAPR, vremea neprielnica a impiedicat dezvoltarea proiectului expozitional in parametrii initiali, organizatorii – respectiv Filiala locala a UAPR, Centrul de Creatie gazda si CJ Braila sub egida caruia functioneaza Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (pe scurt Centrul de Creatie) – oferind initial sansa mult mai multor artisti de a se face cunoscuti in urbea natala a Emiliei Dumitrescu, a lui Gh. Naum, a lui Ion Gata – ca sa numesc doar pe cativa dintre plasticienii care au facut renume locului, ultimii doi fiind sarbatorit anual la Liceul de Arta „Hariclea Darclee” prin concursuri de profil – competitii de anvergura care atrag tinerii dornici sa le calce pe urme. 

 La deshiderea festiva, vernisajul din miezul zilei de 3 martie 2012, primul cuvant l-a avut Maria Puscaciu – directorul Centrului de Creatie, care a tinut sa multumeasca tuturor celor prezenti pentru faptul ca iau parte astfel la inaugurarea oficiala a Galeriei de Arta in „noile haine”, mai precis dupa renovarea care a beneficiat de fonduri europene printr-un proiect care a adus mult mai multe spatii de expunere in beneficul publicului decat erau inainte in sediul din Piata Traian colt cu Calea Galati. Tot aici, a precizat amfitioana, va avea loc – in Galeria de Arta Populara – un eveniment similar foarte curand. 

 Un cuvant explicativ vizavi de ampla si interesanta expozitie l-a avut Maria Stoica – sef Sectie Arta la Muzeul Brailei, cea care i-a invitat pe artistii braileni sa expuna in iarna la Galeriile „Gh. Naum” a institutiei muzeale pentru ca altfel Salonul traditional (despre acesta amanunte aici https://brailachirei.wordpress.com/2011/11/19/salonul-brailenilor-armonii-plastice-la-muzeu/) nu ar fi avut unde sa isi desfasoare fortele artistice. Cum expozitia este de-o amploare care face aproape imposibil un rezumat introductiv in sensul celor traditional formualte la vernisaje, Maria Stoica s-a limitat la a ne invita, pe toti, sa ne facem vreme de admirat pentru ca fiecare artist atre ceva de oferit, air destui dintre ei au si noutati de tehnica, de motive, de colorit care ne vor surprinde, evident placut. Totusi, dintre toate exponatele, fiecare de altfel avand zona lor de atractivitate, de noutate sau/ si de forta, a tinut sa aminteasca lucrarile lui Ionel Radu (sau Ion Radu, cum il veti descoperi pe anuntul onomastic) care se remarca prin optimism, fiind sclipiri de lumini si culoare intr-o mare de negru (foto dreapta mai jos) .

 Conform ordinii de pe afis – realizat de Cristian Radu – se afla in Galerii lucrari semnate Vasile Gaita, Nicolina Mitu, Catrinel Volcu, Ana Maria Dobre, Gheorghe Mosorescu, Bogdan Mosorescu, Hugo Maracineanu, Walter Maracineanu, Svetalna Potanga, Ionel Radu, Cristian Radu, Nela Constatinescu, Constantin Boer-Dondos, Radu Pencea, Enel Dumitrascu, Daniela Nica, Teodora Constantinescu, Angelica Moscu-Deacu, Georgeta Naum, Marilena Ioanid, Trandafira Cojocaru, Raluca Polea, Marius Teodorescu, Daniela Trandafir, Simona Chiper Haider, Florian Mihailescu, Alexandru Gurgu, Florentin Stoian, Traian Tsamuris, Tudor Serban, Crenguta Corina Macarie, Simona Pascale, Aurel Manole, Teodor Visan, Sterica Badalan, Aurelia Calinescu, Liviu Adrian Sandu, Gheorghe Andreescu, Alexandru Panfil, Gheorghe Miron, Relu Angheluta, Cristian Sima, Petti Velici, Daniel Stancu, Gheorghe Dican, Daniela Deaconu, Aurelia Varda, Liliana Jorica Negoescu, Gabriela Georgescu. 

 Si Hugo Maracineanu a vorbit la vernisaj, neuitand sa sublinieze absenta autoritatilor la eveniment, in fond cei care conduc (administrativ, politic) ar putea sa dea tonul in asemenea manifestari – cumva ideea are temei, pentru ca acest gen de prezente ar putea contura cumva si o tendinta, o forma subtila de a indrepta atentia publicului si spre zonele, placute si interesante, inteligente, ale frumosului.

Un public mai numeros ca alte dati a tinut sa fie prezent la vernisaj, intre cei care au felicitat personal artistii i-am salutat si pe prof. Nicolae Ungureanu – un fin critic si un poet redutabil, pe poetul Gherghe Lupascu – de asemenea un dascal de limba romana iubit de elevi, pe Romeo George Bunea – directorul Scolii Populare de Arte „Vespasian Lungu”, pe bibliotecarul Aurel Furtuna – deopotriva poet si membru al Cenaclului Umoristilor Braileni „Stefan Tropcea”, Mircea Carbunaru – membru fondator al Cenaclului science fiction „Sfera”, acum consilier superior la Directia Pentru Tineret si Sport a Judetului Braila.

Dupa cum va dati seama, de aceasta data nu am mai prezentat artistul si lucrarile sale, ci doar va ofer cateva sugestii care sunt o invitatie. Sa mergeti neaparat in Galeriile de Arta, luna martie fiind ideala pentru cadouri, si de ce nu, pentru investitii in arta – una din cele mai profitabile investitii pentru cel care accepta sugestii de acest gen de la cunoscatorii domeniului. Maria Stoica chiar deplangea lipsa, la Braila, a realilor interesati in plasamante cultural-artistice, dar se pare ca vin doritori din alte parti si poate ca, intre timp, publicul va descoperi farmecul autentic al realei valori si va alege sa cumpere un obiect frumos si interesant, nu unul ieftin si kitsch.

In plus, calatoria pirntre lucrarile atat de atractive, unicate si inedite multe dintre ele, va fi ca o initiere in Farmecul artistic, veti vedea ca da dependenta! Ceea ce e foarte bine pentru sufletul dumneavoastra!

Suntem asteptati la Galeriile de Arta! Artistii au ce ne arata! Expozitia este cu vanzare!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.