Conferinta nationala medicala la Braila, teme de cardiologie


Cardiologi, medici de familie si alti reprezentanti ai domeniului sanatatii s-au intalnit la Braila, vineri – 9 martie 2012 – ca de obicei in ultima vreme la Teatrului „Maria Filotti” – spatiu generos prin amploare si splendoare – pentru a participa la Conferinţa „Controverse şi soluţii în HTA” organizată de Societatea Română de Cardiologie. Aici Poster HTA Update Februarie 2012 (click pe text) aveti afisul evenimentului (care a fost de fapt Curs acreditat)

 Intre participantii cu lucrari la reuniunile de lucru – pentru ca medicii vin la conferinte pentru a-si impartasi experienta si rezultatele observatiilor, cercetarilor – se afla prof. univ. dr. Daniela Bartoş (foto stanga) – fost ministru al Sanatatii, fost deputat de Braila din partea PSD (bunica domniei sale este la origine braileanca) şi prof. univ. dr. Mircea Cinteză – de asemenea fost ministru al Sanatatii, fost senator de Arges pana in 2011 cand a demisionat (din motive de incompatibilitate cu pozitia sa din Colegiul medicilor Bucursti), ambii prezentand lucrarile in Grupul de lucru despre hipertensiunea arterială.

De asemenea, printre participantii cu lucrari la conferinta se afla si dr. Roxana Darabonţ, prof. dr. Carmen Ginghină din Bucureşti, prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, dr. Cristian Stătescu si dr. Radu Sascău de la Iaşi, prof. Leonida Gherasim, conf. Cristina Tiu şi prof. Minerva Muraru de la Bucureşti, dr. Mihaela Suceveanu de la Covasna.

Nu in ultimul rand, dr. Bogdan Minescu (foto dreapta) de la Brăila a prezentat un subiect tematic. 

Subiectele din conferinta au fost hipertensiunea arteriala (HTA), ischemia miocardică, HTA şi afectarea cerebrovasculară, mecanisme şi tratament, HTA şi rezistenţa la insulină, diabet zaharat şi obezitate, mecanisme şi implicaţii terapeutice, diuretice şi tratamentul HTA, riscuri, dovezi, atitudini practice si nu numai.

Dr. Daniela Bartoş a prezentat un subiect de interes pentru toti cei prezenti, si anume date clinice si de observatie referitoare  la hipertensiunea la persoane vârstnice, particularităţi de la caz la caz şi controverse terapeutice, punand accentul – ca si in alte prezentari de acest gen – pe atentia sporita asupra istoricului medical ala pacientului, pe cunoasterea mediului in care pacientului traieste, astfel incat diagnosticul si medicatia sa conduca la ameliorarea simptomaticii si, bineinteles, a problemelor de sanatate.

Iata si tabloul complet al manifestarii asa cum a fost transmis de organizatori si de dr.Viorica Naumov – vicepresedinte Colegiul Medicilor Braila, coordonator Departamentul Profesional-stiintific

De la 9.30 – 10.00  inscrierea participantilor;

Introducere; „Cronoterapia, presiunea pulsului, variabilitatea TA – parametri noi pentru prognosticul HTA si implicatiile terapeutice”  – prof. dr. Mircea Cinteza; „Elemente noi privind riscul cardiovascular in HTA”  – dr. Elisabeta Badila, Bucuresti; „Functia vasculara, rigiditatea si imbatranirea vasculara: implicatii in HTA”  – dr. Roxana Darabont, Bucuresti; „Hipertensiunea renovasculara” – prof. dr. Carmen Ginghina, Bucuresti; „Clasele de medicamente antihipertensive in strategia terapeutica actuala” – prof. dr. Catalina Arsenescu-Georgescu, Iasi;

Prezentare de caz – dr. Cristian Statescu, Iasi; discutii generale (pauza de masa  12.45  – 14.00);

Comparatie intre ghidurile HTA ale ESH/ESC, britanice si nord americane: similitudini si diferente” – prof. Mircea Cinteza, Bucuresti; „HTA si ischemia miocardica:  mecanisme si tratament” – prof. Leonida Gherasim, Bucuresti; ” HTA si afectarea cerebrovasculara: mecanisme si tratament” – conf. Cristina Tiu, Bucuresti; „SRAA  si terapia HTA: controverse si realitati” – conf. dr. Florin Mitu, Iasi;

Prezentare de caz – dr. Elisabeta Badila, Bucuresti; discutii generale (Pauza de cafea  16.00 – 16.30);

 „HTA si rezistenta la insulina, diabetul zaharat si obezitatea: mecanisme si implicatii terapeutice” –  prof. Minerva Muraru, Bucuresti; „Diureticele si tratametul HTA: riscuri, dovezi, atitudine practica” – dr. Bogdan Minescu la  Braila si dr. Mihaela Suceveanu de la Covasna; „Hipertensiunea la varstnic: particularitati si controverse terapeutice” – prof. dr. Daniela Bartos, Bucuresti;

Prezentare de caz – dr. Radu Sascau, Iasi; „Exista un bolnav hipertensiv universal ?  Terapii specifice niselor din HTA” – prof. Mircea Cinteza, Bucuresti; discutii si concluzii; inchiderea cursului –  18.30.

Un gând despre „Conferinta nationala medicala la Braila, teme de cardiologie”

  1. e foarte important sa fim informati si sa prevenim afectiunile cardiovasculare. eu am suferit un infarct miocardic anul trecut. norocul meu a fost ca sunt din brasov si am ajuns in urgenta la unul dintre cele mai bune spitale specializate pe afectiuni ale inimii, la clinicco, daca ati auzit. daca nu ati auzit, trebuie sa stiti ca exista, cine stie. multumesc in fiecare zi lui dumnezeu ca s-a nimerit sa fie la brasov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.