Proiect Romania – Germania de formare profesionala la Universitatea Tehnica Cluj Napoca


* Un numar de 20 de profesori brăileni de la Colegiile Tehnice ,,P. Istrati” şi ,,C. D. Neniţescu”, de la Grupul Şcolar ,,G. Moisil” şi alte grupuri şcolare industriale din judeţ a participat, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012, la cursul „Practica in licee”  * Proiectul este un parteneriat tip POS DRU Romania – Germania 

Universitatea Tehnica din Cluj Napoca în parteneriat cu SC Tera Impex SRL Sibiu şi Institutul Tehnic dr. ing. Paul  Christiani din Germania derulează în perioada octombrie 2010 – septembrie 2012 Proiectul POS DRU “Parteneriat transnaţional pentru dezvoltarea învăţământului preuniversitar tehnic prin aplicarea sistemului german de proiecte pentru lucrări practice în atelierele şcolare din România”.

Asa cum afirma Gabriela Panait  – profesor discipline tehnice la Colegiul Tehnic ,,Panait Istrati”, unul dintre participantii la cursurile din cadrul proiectului, obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, din domeniile mecanică şi inginerie electrică şi electronică. Proiectul reprezintă un pas înainte faţă de realizările anterioare, deoarece s-a trecut la o abordare nouă a materiilor tehnice din învăţământ, ce presupune cunoaşterea aprofundată a nevoilor profesorilor din sistemul tehnic preuniversitar.

În cadrul proiectului, 20 de profesori brăileni de la Colegiile Tehnice ,,P. Istrati” şi ,,C. D. Neniţescu”, de la Gr. Şcolar ,,G. Moisil” şi alte grupuri şcolare industriale din judeţ au beneficiat la Cluj, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012, de cursul de formare numit sugestiv: PRACTICA IN LICEE (www.practicainlicee.ro). Formarea s-a desfăşurat într-un sistem profesional, modern şi sigur, aliniat la cerinţele europene de calitate şi performanţă, care a asigurat cel mai înalt nivel de specializare.

Printre noutăţile introduse de acest program de formare este şi metoda de învăţare nemţească a acţiunii complete sau Metoda celor şase paşi. Metoda celor 6 paşi se aplică în Germania din 2002, ca o necesitate de motivare a elevului deoarece sporeşte gradul de motivare a elevilor prin utilizarea activităţilor practice în studiul disciplinelor tehnice modificând percepţia elevului asupra valorii activităţii practice, percepţia asupra competenţei sale de a îndeplini acea activitate precum şi percepţia controlului pe care elevul îl are asupra unei activităţi cu finalitate.

De asemenea, elevul se deprinde a utiliza riguros, la fiecare proiect, un acelaşi set de documente tipizate, documente pe care le va întâlni şi în întreprinderea unde va fi angajat ulterior.

În iunie, cadrele didactice din Brăila participante la proiect vor efectua o vizită de lucru în Germania, la Universitatea din Konstantz. Stagiul de formare, la Cluj şi în Germania, a fost structurat sub forma unei comparaţii între sistemul de învăţământ tehnic din România şi sistemul de învăţământ tehnic profesional dual din Germania. Modelul românesc de învăţământ tehnic, bazat pe teorie, tinde să fie depăşit de dezvoltarea actuală a societăţii, motiv care stă la baza necesităţii de transformare şi adoptare de metode noi de învăţare, care să pună accentul în primul rând pe învăţarea practică şi dezvoltarea competenţelor de lucru ale elevului. Noutatea introdusă de partenerul german a fost Metoda celor şase paşi, metodă de lucru integrală orientată pe acţiune. Metoda procedurală este desfăşurată în următoarele etape: informare, planificare, luarea deciziei, execuţie, control, evaluare. http://youtu.be/NAGWOIXD7yk

Pentru ca impactul şi efectele benefice ale proiectului să fie maximizate, instituţiile de învățământ din care provin cadrele didactice participante la programul de formare vor primi câte un set de materiale didactice – semifabricate, produs finit, documentaţii tehnice – pentru a putea realiza în şcoală, împreună cu elevii unul din proiectele Formula 1, Perforator, Trepied, Încălzitor, Şablon de trasare, Orga de lumini cu 3 canele, Detector alarmă, Modul pentru măsurarea tensiunii şi curentului.  

În cadrul stagiului de formare, profesorii se transformă în elevi şi exersează modelul de predare orientat pe acţiune şi lucrul pe bază de proiecte practice. Obiectivele specifice ale stagiului de formare sunt: dezvoltarea unei metode interactive de predare cu implicarea redusă a profesorului, acesta având rol de consiliere şi moderare; stimularea creativităţii şi modului independent de gândire al elevului prin aplicarea metodei bazată pe acţiune.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.