„Prea rebel sa fii condus”, campanie antidrog lansata la Braila


* Evenimentul a coincis cu Ziua mondiala de lupta impotriva traficului si consumului ilicit de droguri – 26 iunie * Fenomenul consumului de alcool si droguri face ca si la Braila sa existe urmari:  41 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenta si alte 28 au ajuns in primele cinci luni la Spitalul de Psihiatrie

La sediul Centrului de Prevenire, Evalurare si Consiliere Antidrog (CPECA) Braila s-a desfasurat in dimineata zilei de 26 iunie 2012 o conferinta de presa, scopul acesteia fiind lansarea Campaniei „Prea rebel ca sa fii condus”. La eveniment au fost prezenti psiholog Olga Condrat – coordonator CPECA, profesorul Paul Prus – inspector Inspectoratul Scolar Judetean Braila, consilier Neculai Pascu de la Departamentul Tineret al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Braila, reprezentant al Politiei Braila. 

Chiar daca la nivelul municipiului si judetului Braila nu se poate vorbi de o „piata’ de desfacere a drogurilor, cum vedem in filmele americane spre exemplu, consumul de alcool si de produse cu efect halucinogen nu este unul fara urmari. Astfel, echipa CPECA Braila a precizat ca din datele culese de la Unitatea Primiri Urgente şi Spitalul de Psihiatrie, in primele cinci luni ale acestui an s-au adresat în regim de urgenţă 41 persoane cu vârste cuprinse între 13 si 55 ani dintre care 34 pentru consum etnobotanice, doua pentru etilism, 3 pentru consum de droguri de risc şi doua pentru consum de medicamente. La Spitalul de Psihiatrie au fost admise la tratament 28 persoane pentru consum de alcool şi etnobotanice.

Demarata pe plan national de Agentia Nationala Antidrog – infiintata in 2002 si aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor – Campania „Prea rebel ca sa fii condus” are ca obiectiv principal conştientizarea de catre tineri a riscurilor consumului de droguri în general şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în special, dupa cum a precizat psiholog Olga Condrat – coordonator  CPECA Braila. De asemenea, in campanie organizatorii  si-au propus sa puna accent pe demonstrarea eficienţei strategiilor complementare de petrecere a timpului liber, prin implementarea unei campanii naţionale media şi de promovare a serviciilor oferite de sistemul naţional integrat de prevenire şi asistenţă a consumatorilor de droguri.

Printre activităţile propuse in campanie se numără realizarea unui concurs naţional de orientare urbană, adresat elevilor din învăţământul liceal din reşedinţele judeţene, realizarea unui concurs naţional de grafitti cu mesaj antidrog, concurs adresat elevilor din învăţământul liceal din capitalele judeţene, conştientizarea riscurilor consumului de droguri şi promovarea serviciilor din sistemul naţional de asistenţă prin „Moment de reculegere pentru victimele drogurilor”.

Echipa CPECA Brăila speră ca şi pe această cale, prin activităţile de sensibilizare, materialele informative distribuite pe trei nivele – părinţi, profesori, adolescenţi – să contribuie la formarea unei atitudini sănătoase faţă de provocările la care sunt expuşi tinerii, iar beneficiarii direcţi ai campaniei să realizeze indemnul „Eşti prea rebel să fii condus de consumul de droguri”!

„Programele de prevenire au fost adaptate în funcţie de dinamica fenomenului, astfel, începând cu anul 2011 ne-am axat mai mult asupra programelor selective şi indicate, adică a celor adresate grupurilor de risc sau celor care au iniţiat consumul şi prezintă şi alte comportamnete de risc. Aceste programe fac tranziţia către programele de asistenţă a consumatorilor.  Un astfel de program este cursul “FRED goes net-Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost notificaţi pentru prima oară”. În Brăila au fost finalizate 21 grupuri, majoritatea fiind formate din elevi de liceu”, a mai precizay Olga Condrat.

N.aut. Familia si scoala sunt cele doua institutii de la care se asteapta  mai multa implicare in acest fenomen care exista, consumul de alcool si de substante care produc efecte dezastruoase asupra organismului. Din nefericire,  despre acestea se vorbeste rara si fara o coordonare generala a factorilor sociali care ar putea face mai mult astfel, organizati si cooperanti, pentru ca tinerii sa nu devina tinte usoare in fata traficantilor/ comerciantilor. Din nefericire, repet, langa casele si scolile  noastre sunt restaurante si baruri, in permanenta deshise, terase unde nu am vazut sa intrebe cienva pe tineri daca au 18 ani – varsta legala pentru sonsum de alcool, tigari se vand si elevilor si copiilor… etc… stiti la fel de bine ca asa se prezinta situatia, dragi prieteni si stimati cititori…

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.