Piata Independentei si Fantana Cinetica din Braila – reabilitare cu fonduri structurale


* Platoul din fata Palatului Administrativ a devenit deja o atractie, cu efectele luminoase de seara si jeturile placute de apa ale artezienelor recent montate, dar si multimea bancilor * Lucrarea monumentala – Fantana Cinetica – semnata Constantin Lucaci va avea, dupa finalizarea proiectului, parte de o punere in valoare ceva mai adecvata 

Proiectul “Reabilitare pasaj pietonal platou Piata Independentei, municipiul Braila” a fost prezentat, la cateva zile de la finalizarea lui efectiva – termen final de implementare 27 iulie 2012 –  la Directia Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare, Relatii Internationale a Primariei Braila in conferinta de presa, joi – 28 iunie 2012. Primarul Aurel Gabriel Simionescu, Iuliana Neagu – director Directia Strategii, Ileana Dinu – manager proiect au prezentat elementele de proiect.

Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Municipiului Braila si a constat in reabilitarea zonei din fata Palatului Administrativ (Unitatea Administrativ Teritoriala, cum scrie in documente, mai nou) cu adresa Piata Independentei nr. 1. Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, Primaria municpiului Braila, Fondul European penru Dezvoltare Regionala (http://www.fedr.eu/), Ministerul Dezvoltarii, Guvernul Romaniei, Regio (http://www.inforegio.ro/) sunt institutii aflate in antetul documentelor proiectului.

 Initiatorii au afirmat ca noile formule arhitectonice accentueaza rolul de spatiu public marcant al zonei. Lucrarile demarate in 11 iulie 2011 (proiect  inceput in 25 mai 2011) au avut ca scop reabilitarea structurii de rezistenta pentru ca amplasarea bancilor, a jardinierelor si a rigolei sa se realizeze in bune conditii. Sunt si bazine muzicale, cu lumini si jeturi de apa – trecatorii le pot admira mai ales in orele de seara. Au fost realizati si stalpi de iluminat cu panouri solare. 

 De asemenea, s-a realizat – si lucrul continua in acest scop – reabilitarea structurii de rezistenta a Fantanii Cinetice (opera sculptorului peisagist Constantin Lucaci) din tronsonul situat intre Calea Calarasilor si Faleza Dunarii, reabiliarea caminului necesar amplasarii statiei de pompare pentru instalatiile bazinelor cu jocuri de apa, Fantanii arteziene si sistemului de irigatie. Receptia lucrarilor in zona Piata Independentei a avut loc in data de 25 mai 2012.

Foto din dreapta jos – din 12 mai 2012, la evenimentul caritabil „Nepoti si bunici”. 

Se executa in continuare lucrari de arhitectura peisagera pentru reconfigurarea spatiilor verzi, lucrari de instalatii pentru retelele de apa si canalizare, lucrari de reabilitare a instalatiilor si retelelor electrice pentru alimentarea rezervorului tampon de apa potabila a statiei de pompare,  a corpurilor de iluminat inclusiv cele pentru banci – cum se poate deja observa in Piata Independentei, se executa lucrari de reabilitare a pavajelor si aleilor pietonale.

Suprafata totala reabilitata de spatiu verde este de 2.404 metri patrati, cea pietonala reabilitata – 4.410 metri patrati.

Finantarea proiectului este asigurata de fonduri structurale prin Ministerul Dezvoltarii si Regio. Valoarea totala a proiectului este de 4.913.488, 10 lei cu o contributie proprie de 79.614,38 lei. Asistenta financiara nerambursabila – 3.901.104, 57 lei – alocata de Minsiterul Dezvolatrii si Autoritatea de Management POR.

Constructorul in proiect este SC Tancrad SRL Galati, diriginte de santier Marinel Boeru, proiectant SC Avimi Serv SRL Braila.

Managementul proiectului a fost asigurat de Directia Strategii, Programe a Primariei Braila.

N.aut. Este adevarat si ca unii nu admira deloc acesta noua formula arhitectonica pietei, aglomeratia de elemente arhitecturale nefiind in tonul unei arhitecturi pesagiste cu veleitati elitiste. Dar cum nici cladirea administrativa (o ramasita a epocii comuniste de trista amintite care ne-a procopsit si cu sinistrele blocuri de locuinte unde spatiul locativ este in dimensiuni mai mult decat penibile, de genul 25 – 40 – 50 metri patrati) nu dispune de cine stie ce elemente arhitecturale demne de mandria unui specialist… sa zicem ca e mult, mult mai bine decat ce era si ca reabilitarea, absolut necesara, a adus in plus de confort in zona, confort de care se bucura din plin brailenii – iar in sezonul cald acest aspect este vizibil… zilnic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.