Artistii se intorc acasa: Bianca Parlog cu personala, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila


* A inceput sa deseneze, de copil, impreuna cu prof. artist plastic Hugo Maracineanu si a continuat, inclusiv naveta Braila – Movila Miresii, locul natal – la Cenaclul „Coloana H” condus de acelasi H. Maracineanu * Acum studiaza si expune in Londra, iar familia face totul pentru a-i asigura viitorul in domeniul care o pasioneaza   

 

 Holul de la parterul sediului Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” din municipiul Braila gazduieste in aceasta perioada o personala de pictura a tinerei artiste Bianca Parlog (foto stanga, in spate este tatal ei), nascuta la Movila Miresii = localitate in judetul Braila, de unde au venit la vernisajul din 3 iulie 2012 prieteni si rude, dar si invatatoarea Florica Munteanu (foto dreapta) – cu daruri (carti… literatura de Mircea Eliade) si flori. 

 La vernisaj au fost prezenti si Dragos Adrian Neagu – directorul Biliotecii „Istrati’, mereu bucuros sa intampine si sa sprijine tinerii artisti care sunt si foarte buni cititori, ei intrand mai des ca altii in biblioteca – dar si Hugo Maracineanu, artistul care a infiintat acum mai bine de un deceniu Cenaclul „Coloana H” pentru tinerii care doresc sa invete si sa lucreze mai mult arta plastica decat reusesc in programul si orarul scolar. De altfel, in Cenaclul „Coloana H”  a inceput micuta Bianca sa deseneze ca un artist, pe vremea cand abia implinea varsta de gradinita, cu membrii cenaclului amintit a avut primele expozitii din cele peste 60 de participari la evenimente de grup. 

 Evenimentul de la biblioteca braileana a fost pus sub semnul „Artistii se intorc acasa’, un titlu care subliniaza generozitatea tinerei – ale carei lucrari sunt mereu expuse si al Scoala  ovila Miresii ori al Caminul Cultural din localitate ori de cate ori este un eveniment cu elevi (si am scris despre asta atunci cand am fost in juriu la competitiile „Culorile Baraganului” ori la „Vreau sa fiu jurnalist”, ambele organizate de Scoala Movila Miresii in parteneriat cu primaria din localitate).

Acum, Bianca Parlog – nascuta la 17 noiembrie 1994 – se poate mandri si cu 16 expozitii personale si de grup, ba chiar si cu o personala la Brent Artist Resources in Londra unde studiaza, fiind studenta la Colegiul West Thomes. Lucrari ale tinerei sunt prezentate si pe celebre site-uri de profil cum ar fi Satchi&Stachi sau Young Tate Gallery.

Lucrarile prezentate – doar o parte dintre cele care au facut parte din ultima expozitie londoneza – spun destul de multe despre tanara artista. Este temperamentala, curioasa si curajoasa. Atunci cand admira un mare artist, ii „imprumuta” ceva din stil, asa cum a facea cand era copila si il iubea pe Picasso.

 Dar, asa cum spune Hugo Maracineanu, Bianca descoepra si isi descopera multiple posibilitati: „Sa stii ce au facut altii, cum au facut, de ce au facut, ca sa stii ce poti si cum poti tu. Iata o cale inteleapta de studiu individual pe care il practica Bianca fara sa cada in extaz ori interpretari facile – ii intelege, ii descifreaza, si-i apropie, isi cauta calea”.

Bianca se simte bine in orice tehnica si interpreteaza cu multa imaginatie stari proprii de care nu se fereste sa le exprime in lucrari, acestea devenind adevarate oglinzi atat pentru artista cat si pentru privitor. „Ii stau bine tehnicile variate si-i sunt la indemana, pentru ca le-a practicat tot timpul, de mica: acuarela, tempera, guase, ceracolor, creion, tus, ulei, acrilice. Si-a creat o lume a cromaticilor si posibilitatilor acestor tehnici si isi face jocul (studiul) cu usurinta si cu placere, cu buna dispozitie” – spune Hugo Maracineanu despre fosta eleva.

La vernisaj au fost prezenti si reprezentanti ai Clubului Rotary Braila, club care i-a oferit sprijin la un moment dat tinerei artiste.

In personala de la Braila, tanara are si destul elucrari in genul pop-art, interpretari moderne ale unor teme parca de reclama, semn ca modernitatea o atrage si o seduce, ori poate ca doar se foloseste de motivele uzuale din media pentru a-si exersa calitatile native si abilitatile capatate de-a lungul anilor de studiu.

 Un album cu imagini de la vernisaj gasiti pe pagina Facebook a Revistei mele (autor Armanda Filipine – in imaginea alaturata cu Bianca, o amintire de la eveniment) „Braila Chirei’ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.325559467536649.75898.196618800430717&type=1&notif_t=like

N.aut.    Va garantez, stimati prieteni si cititori, ca merita sa va opriti langa lucrarile semnate Bianca Parlog, zabava care va fi de bun augur si va va oferi nenumarate delicii artistice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.