Avantajele si dezavantajele Internetului, un nou eurobarometru


„Conform unui nou sondaj Eurobarometru, utilizatorii internetului sunt foarte preocupați de securitatea informatică: 89 la suta evită să dezvăluie online informații cu caracter personal, 74 la suta sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice a crescut în ultimul an”, se precizeaza intr-un comunicat al Reprezentantei Comunitatii Europene la Bucuresti (si retransmis prin intermediul Roxana Morea – PR).

În Uniunea Europeană, 12 la suta din utilizatorii internetului s-au confruntat deja cu frauda online, iar 8 la suta au fost victime ale furtului de identitate. Cu toate acestea, 53 la suta din utilizatorii internetului nu și-au schimbat parolele online în cursul anului trecut – se arata in acelasi eurobarometru.

„În timp ce tot mai mulți oameni valorifică avantajele internetului și beneficiază de pe urma economiei digitale, nu este de mirare că securitatea informațiilor cu caracter personal și a plăților efectuate online constituie principalele noastre preocupări. Este și mai surprinzător faptul că numai jumătate dintre europeni iau efectiv măsuri pentru a se proteja împotriva criminalității informatice”, a declarat Cecilia Malmström – comisarul european pentru afaceri interne.

Sondajul, la care au participat aproape 27.000 de persoane din toate statele membre ale UE, indică o legătură puternică între informarea cu privire la riscurile criminalității informatice și încrederea în mediul online. Majoritatea celor care declară că au încredere să efectueze tranzacții bancare sau cumpărături online afirmă, de asemenea, că sunt bine informați în legătură cu criminalitatea informatică.

În martie 2012, Comisia a propus crearea, în 2013, a unui Centru european de combatere a criminalității informatice – sau EC3 – pentru a proteja cetățenii europeni și întreprinderile împotriva amenințărilor informatice. Centrul european de combatere a criminalității informatice (IP/12/317 și MEMO/12/221) se va concentra pe activitățile ilegale online desfășurate de către grupările de criminalitate organizată, în special atacurile care vizează serviciile bancare electronice și alte activități financiare online. De asemenea, centrul dorește să identifice modalități pentru o mai bună protejare a profilurilor create în rețelele de socializare împotriva infiltrărilor de către infractorii online, precum și să furnizeze informații și analize autorităților naționale de asigurare a punerii în aplicare a legii. Astfel, va putea oferi asistență în lupta împotriva furtului de identitate online, abuzului și exploatării sexuale a copiilor și atacurilor informatice care afectează infrastructura și sistemele informatice esențiale din Europa.

N.aut. Din nefericire, in Romania sunt foarte multi utilizatori care prefera sa lucreze neprotejat, „imprumutand’ de la prieteni si cunostinte diverse programe necesare domeniului IT; nici cand vine vorba de programele antivirus nu s-ar zice ca romanii sunt foarte atenti, putini fiind cei care achizitioneaza frecvent din comert un program adecvat, modernizat. Ar fi interesant de aflat, spre exemplu, cati romani cumpara online si cati au „patit-o’… ca sa zic asa, sau cati prefera sa plateasca online taxe, impozite, facturi…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.