Omagiu aniversar maestrului Nicolae Herlea, la Festivalul-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”


* Mariana Nicolesco a adus un cald omagiu lui Nicolae Herlea, această „incomparabila voce care a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii” * Baritonul a primit din mâna sopranei Diploma de Onoare și Medalia Festivalului Darclee * In conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen intitulată „Nicolae Herlea: o celebrare la 85 de ani”, am audiat emotionati arii interpretate pe scenele lumii de Nicolae Herlea, deopotrivă președinte al juriului internațional al Festivalului Darclee

Seara de 4 august 2012 a fost a doua intalnire cu publicul in Festivalul-Concurs International de canto „Hariclea Darclee’. Îmbrăcată într-o fastuoasă rochie de seară, aşa cum ne-a obişnuit si asa cum s-au costumat si tinerele sperante ale marii muzici inscrise in concursul de la Braila, soprana Mariana Nicolesco, în aplauzele generale, spunea ieri seară, în deschiderea ceremoniei dedicate celor 85 de ani de viaţă ai lui Nicolae Herlea: „E un moment de intensă emoţie pentru mine, ca şi pentru, sunt sigură, toţi cei prezenţi în această sală, momentul în care-l salut, în numele meu şi al fiecăruia dintre voi, pe marele bariton Nicolae Herlea urându-i, în apropierea vârstei de 85 de ani, multă sănătate şi bucuria de a fi înconjurat mereu de cei care-l iubesc, care-l admiră şi care ştiu ce înseamnă vocea lui minunată în istoria artei cântului din secolul 20. Rareori a putut fi auzită o voce atât de impresionantă prin importanţa şi nobleţea ei, prin frumuseţea timbrului, prin intensitatea expresivă, prin strălucirea culorilor, prin anvergura marilor calităţi care o fac inconfundabilă. Rareori a putut fi auzită o voce ca a lui Nicolae Herlea. Interpretările sale merg de la pagini cutremurătoare prin dramatismul lor verdian până la farmecul strălucitor al Bărbierului din Siviglia de Rossini în care, ca şi în atâtea alte roluri, Nicolae Herlea nu a avut egal, şi pentru care a fost atât de iubit în ţară şi dincolo de hotarele ei, de la Metropolitan Opera din New York la Teatrul alla Scala din Milano sau la Bolşoi Teatr din Moscova. Vocea e un instrument, un minunat instrument, instrumentul prin excelenţă al sacralităţii, al relaţiei noastre cu Creatorul. Iar umanitatea, căldura, adevărul din sufletul marelui artist care e Nicolae Herlea au dat întotdeauna vocii sale atât de generoase modulaţia sensibilă, răscolitoare şi încântătoare ce ne face fericiţi pe toţi cei care avem privilegiul s-o ascultăm„.

Vocea umană, instrument al sacralităţii

 Mariana Nicolesco l-a invitat apoi în scenă pe Stephan Poen, doctor în foniatrie şi doctor în muzicologie, ale cărui intervenţii ne-adezvaluit de mai mulţi ani încoac secretele ce fac măreţia artei cântului, să ne prezinte conferinţa „Nicolae Herlea: o celebrare la 85 de ani”, însoţită de videoproiecţii din arhivele Televiziunii Române. Împreună cu sărbătoritul şi cu întreaga sală, Mariana Nicolesco a asistat chiar pe scena la conferinţa susţinută de Stephan Poen, care a evocat vocea şi măiestria lui Nicolae Herlea, care prin arta sa interpretativă este admirat şi iubit în lumea întreagă.

Foto stanga: soprana Mariana Nicolesco îi inmaneaza lui Nicolae Herlea Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée, pe scena fiind si dr. Stephan Poen

În cuvântarea sa, acompaniată de videoproiecţii cu arii din marele repertoriu de operă interpretate de Nicolae Herlea, provenind din Arhivele Televiziunii Române, dr. Stephan Poen a afirmat intre altele: „Cele mai frumoase aniversări ale marelui artist care e Nicolae Herlea au avut loc aici, la Brăila, din iniţiativa incomparabilei soprane Mariana Nicolesco, în prezenţa entuziastă a brăilenilor şi a tinerilor artişti participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Şi era cu adevărat emoţionant cum, ascultând odată cu noi propriile sale interpretări, Nicolae Herlea o ţinea strâns de mână pe Mariana Nicolesco. Dr. Stephan Poen avea de altfel să menţioneze o frază a marelui bariton al cărui biograf este: «În cariera mea am cântat cu toate marile soprane ale timpului. Dacă am un singur regret e că nu mi-a fost dat să cânt cu Mariana Nicolesco. Splendoarea timbrului vocal al lui Nicolae Herlea, generozitatea sufletului său exprimată prin cânt – a continuat vorbitorul – m-au uimit şi m-au fascinat încă din copilărie, şi aşa trebuie să fi fost cazul tuturor celor, de orice vârstă, în care el a trezit spiritul pur al copilăriei, inocenţa în faţa splendorii, şi a generat bucuria fără margini de-a o putea trăi şi retrăi datorită lui. Asta trebuie să fi generat clipele magice ale spectacolelor sale în rândurile publicului din cele mai mari teatre de operă ale lumii, aşa cum le-am trăit noi la Bucureşti. Şi aşa cum le trăim şi acum, ascultând tulburătoarele sale înregistrări menite să dăinuie peste timp. Încă de la debutul său absolut, la Opera Română din Bucureşti, în 14 aprilie 1950, în rolul Tonio din I Pagliacci de Leoncavallo, artiştii din teatru, publicul şi criticii muzicali şi-au exprimat uimirea faţă de fenomenul vocal pe care îl reprezenta tânărul debutant Nicolae Herlea: strălucirea timbrului, vigoarea unui vibrato încântător, forţa sonorităţii şi puterea afectivă a expresivităţii produceau o încântare care s-a perpetuat într-o extraordinară carieră naţională şi internaţională. Critica internaţională a afirmat despre Nicolae Herlea că ar reprezenta pentru români ceea ce Enrico Caruso este pentru italieni şi Feodor Shaliapin pentru ruşi”.

Comentarii istorice şi analitice au însoţit fiecare arie cântată de Nicolae Herlea, începând cu sublimele pagini verdiene Per me giunto din Don Carlo, Eri tu din Un ballo in Maschera, Morir, tremenda cosa din La Forza del Destino şi continuând cu Nemico della Patria din Andrea Chenier de Giordano, înainte de finalul care a încununat întreaga seară: aria Tre sbirri din opera Tosca de Puccini, aceea pe care Hariclea Darclée o ducea la triumful istoric al premierei mondiale absolute, la Roma, în 14 ianuarie 1900. Si de fiecare data, dupa fiecare secventa sonora si video demonstrativa, sala a vibrat la unison: concurenti si public, membrii juriul interrnationa au aplaudat frenetic si l-au ovationat pe Nicolae Herlea – la fel de emotionat si domnia sa.

Nicolae Herlea, omagiat de Fundaţia Darclée

 În atmosfera magică a marii arte, alături de Nicolae Herlea, vizibil emoţionat – cum deja am mentionat, Mariana Nicolesco se adresa publicului şi marelui bariton, la finele acestei seri de vis, cu următoarele cuvinte: „Suntem mândri, aici, la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, să-l avem alături de noi, an de an, pe Nicolae Herlea. Suntem mândri să-l fi sărbătorit, împreună cu atâţia tineri artişti, la împlinirea a 75 de ani, apoi a 80 de ani, şi acum în preziua celebrării a 85 de ani de la naştere. Dragă Nicolae, minunat artist, minunat prieten, dă-mi voie să te îmbrăţişez cu toată dragostea. La mulţi ani! Îţi înmânez acum Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée, omagiu incomparabilei voci care a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii.

Festivalul continua la Braila. Duminică – 5 august 2012 – şi  luni – 6 august 2012 – se desfăşoară etapa a doua a concursului, la care au fost admişi 72 de concurenţi din 15 ţări.

Alte amanunte despre festival aici http://brailachirei.wordpress.com/2012/08/03/deschiderea-festivalul-concurs-international-de-canto-hariclea-darclee/  inclusiv programul celorlalte zile pana la finele manifestării, pe 12 august 2012.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.