Deschidere de stagiune la Teatrul “Maria Filotti”. Avanpremiera cu “Sandros’


*Spectacolul este regizat de Sorin Militaru, brailean, si aduce in atentia publicului un text incitant in care personajele fac un salt incredibil prin timp si istorie, pana la perioada antichitatii * Invitatia este valabila pentru zilele de 14 si 15 septembrie 2012, de la ora 19.00

   Iubitorii artei Thaliei au din nou sansa sa se bucure de cele mai noi creatii in domeniu deoarece, la inceput de toamna, se deschide stagiunea teatrala 2012 -2013. Teatrul “Maria Filotti” (TMF) a pregatit pentru acest nou start o intalnire deosebita cu spectacolul numit “Sandros” – de interes cel putin din trei considerente pe care ni le dezvaluie imediat afisul.

Unul dintre acestea este actrita Liliana Ghita care deschide lista distributiei – un nume de rezonanta in istoria dramaticului brailean, o adevarata Doamna a artei Thaliei care si-a dedicat intreaga viata scenei si care transforma fiecare rol intr-o capodopera. Evident ca Liliana Ghita va continua sa ne incante cu performantele sale si va fi – ii dorim cat mai multe stagiuni! – un adevarat model de conduita scenica pentru mai tinerii sai colegi. Imi place in acest sens sa imi amintesc un episod, si anume spectacolul “Drept ca o linie” realizat pe scena dramaticului brailean in regia lui Radu Apostol si unde Liliana Ghita a dat replica unui tanar minunat – Marius Manole, acum actor al Teatrului National Bucuresti, colaborator frecvent al Teatrului LUNI de la Green Hours, in Bucuresti, si nu numai.

Un al doilea motiv care ar trebui sa ne aduca in spatiile Thaliei, dincolo de propria pasiune pentru aceasta minunata arta, este numele autoarei scenariului – Katalin Thuróczy, deopotriva autoare a altor spectacole memorabile si pot sa va dau exemplu „joi.megaJoy’ realizat la teatrul bucurestean Odeon in regia lui Radu Afrim, a fost invitat si vizionat la Festivalul „Zile si nopti de teatru european la Braila”. Tot de acelasi autor, spectacolul „Cutia Pandorei” poate fi vizionat la Teatrul „Fani Tardini” Galaţi, realizat in regia lui Eugen Făt.

Nu in ultimul rand, al treilea motiv ar fi numele regizorului Sorin Militaru (foto, preluata de pe site-ul www.uvszinhaz.co.rs ) – nascut la Braila, absolvent al Liceului „Nicolae Balcescu”, actualul Colegiu National omonim, cu studii la o facultate tehnica dar si absolvent al clasei de regie, de la UNATC, a Catalinei Buzoianu – tot o braileanca, de care ne simtim tare mandri ca ii suntem concetateni pentru ca Doamna Catalina Buzoianu este o mare regizoare iar spectacolele sale sunt mereu o treapta mai sus in scara Artei Thaliei, o provocare pentru minti si o bucurie pentru suflet. 

Trec peste episodul nu tocmai placut al unei intreruperi din lucrul la spectacolul care are acum avanpremiera, cand s-au efectuat dramatice schimbari de distributie, si va mai amintesc faptul ca Sorin Militaru a mai pus in scena la Braila spectacolul „Salonul nr. 6” dupa Cehov, o pledoarie pentru umanitate intr-un… spital de nebuni. Cred ca parerile sunt impartite, dar personal imi amintesc cu mare drag de spectacol si de cei care au jucat, impecabil, cu daruire, in piesa, intre acestia ii numesc acum pe regretatii George Sofrag si Cornel Cimpoae.  O alta piesa, deosebita, regizata de Sorin Militaru, la Odeon, este „Sefele”, de asemenea prezentata in festivalul brailean, unde au fost aplaudate indelung performerele din distributie, la loc de cinste fiind chiar doamna Dorina Lazar – directoarea Odeon-ului.

Deci, dupa atata vorba sa va anunt, asa cum ne confirma invitatia de la TMF, ca vineri, 14 septembrie şi sâmbătă, 15 septembrie 2012 de la ora 19.00, suntem invitati la Sala Studio pentru a urmari avanpremiera spectacolului “Sandros” de Katalin Thuróczy in traducerea  semnata Anamaria  Pop.

Regia artistică  aparţine  lui Sorin Militaru , scenografia – Mihai Pacurar, iar muzica este creatia lui Vlaicu Golcea – un nume de rezonanta in lumea jazzului dar si a cea a Thaliei.

Ca sa va faceti o idee despre subiect, sa o citam pe Iulia Popovici, criticul de teatru spunand că în „Sandros” autoarea rescrie, apocaliptic, „Troienele” lui Euripide, Katalin Thuróczy fiind fascinată de irumperea trecutului în prezent. Tot despre subiect avem cateva date din comunicatul de la TMF transmis de  Rodica Antonescu – secretar PR: „Sandros este o fictiune in care se intalnesc personaje din tragedii antice. Actiunea se petrece in timpul unui razboi care are loc in zilele noastre. Intr-o pivnita, aflata in mijlocul frontului stau ascunse cateva femei si un baiat, Sandros. Viata acestora se consuma sub teroarea bombardamentelor zilnice, vestile rele ajung acolo prin intermediul viziunilor Casandrei. Sandros  este o tragedie, nu numai din cauza biografiei personajelor, dar  mai ales din cauza incarcaturii emotionale ale situatiilor de fiecare zi. In aceasta lume lipsita de speranta, Sandros este cel care prin naivitate aduce bucurie. El este singurul care mai spera”. Durata spectacolului este o ora si 40 de minute.

Distributia este urmatoarea: Hecuba – Liliana Ghita/ Silvia Tariq; Andromaca – Cristina Draghici; Helena –  Emilia Mocanu; Casandra – Lacramioara Moscaliuc; Polixena –  Claudia Bratu; Penthesileea –  Mihaela Trofimov; Sandros – Dorin C. Zachei.

Despre Liliana Ghita v-am spus, Silvia Tariq este tot din echipa TMF, ati admirat-o in multe spectacole (cu un click pe foto TMF din dreapta paginii mele (n.aut. Armanda Filipine) web, respectiv Revista online de cultura si informatie “Braila Chirei”, intrati pe site-ul dramaticuui brailean si aveti acolo toate datele) – unul dintre ele “Identitati” in directia de scena a lui Victor Ioan Frunza, o minunatie de spectacol in care fiecare actor joaca multiple personaje si primeste din partea regizorului oportunitati ideale de a-si demonstra talentul. N.aut. Un spectacol pe care l-as fi dorit jucat mult mai mult in stagiunea trecuta; poate ca in aceasta stagiune va fi pus la locul cuvenit in grila de program pentru ca este si atractiv, si distractiv.

Emilia Mocanu si Mihaela Trofimov sunt, de asemenea, nume pe care publicul brailean le cunoaste foarte bine, in special Mihaela Trofimov beneficiind de sansa de a fi pe primul loc in distribuitia a numeroase spectacole.

Numele noi, pentru braileni, din distributie sunt ale unor tineri actori care s-au remarcat pe alte scene: Lacramioara Lena Moscaliuc la Teatrul din Constanta, Dorin C. Zachei la Satu Mare si in lungmetrajul “Morgen”.

Premiera oficiala a spectacolului “Sandros” va avea loc in cadrul Festivalului “Zile si Nopti de Teatru European la Braila” care – asa cum se poate observa nu si-a pierdut coordonatele europene de la primele editii, dupa cum a fost gandit initial sub coordonarea directorului teatrului Veronica Dobrin si a directoratului artistic sustinut de regizoarea Catalina Buzoianu si criticul de teatru Doina Papp. Conform programarii existente deja pe site-ul TMF, festivalul ar urma sa aiba loc in perioada 6 – 14 octombrie 2012.

Asa ca acum, la final de sapatamana nu puteti spune ca nu stiati: avem invitatie la teatru si trebuie s-o onoram daca vrem sa ne bucuram un pic sufletul!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.