Vizita Comenius in Bulgaria, cu Gradinita Nr. 47 Braila


* Proiect multilateral Comenius “The Art – a world without limits” are partneri unitati de invatamant din Bulgaria, Germania, Letonia, Polonia, România, Turcia

 

DSCF1689 Gradinita cu Program Prelungit nr. 47 din municipiul Braila, prin echipa de proiect multilateral Comenius The Art – a world without limits” s-a aflat in perioada 3 – 7 noiembrie 2012 in prima întâlnire, in Bulgaria, aici fiind cele șase echipe implicate, respectiv din Bulgaria, Germania, Letonia, Polonia, România, Turcia.

Programul întâlnirii s-a bazat în primul rând pe munca în echipă și a cuprins activități de prezentare și cunoaștere, asistențe la grupele de copii din Gradinița Alen Mak gazda, activități extracurriculare. Pe toată durata primei întâlniri de proiect au avut posibilitatea de a conversa în limba engleză, limba oficială a proiectului.

Ziua intai – 3 noiembrie 2012

DSC06071 Delegația brăileana, reprezentată de Paula Ștergărel (foto stanga) – directorul Gradinitei nr. 47 si coordonatoarea proiectului pe România, colegele Mirela Buzoianu și Liliana Stoica, a ajuns la destinație seara. Echipele partenere au fost cazate la hotel Ambaritsa din orasul Gorna Oryahovitsa, unde au fost întâmpinate de coordonatoarea locala a proiectului – Sofka Stefanova – și de Gergana Vasileva, ambele educatoare.

Ziua a II-a – 4 noiembrie 2012

În prima zi delegațiile tuturor țărilor au efectuat împreună o serie de vizite pentru a cunoaște cultura, religia și momente importante din istoria satului Arbanasi si a orașului Veliko Tarnova, situate în apropierea Gornei Oryahovitsa. DSCF1893

Astfel, ziua de duminică – 4 noiembrie 2012, a început cu vizitarea satului Arbanasi, situat pe un platou înalt între orașele mai mari Veliko Tarnovo (patru kilometri) și Gorna Oryahovitsa. Acesta este cunoscut pentru istoria bogată și numărul mare de monumente istorice, cum ar fi bisericile din secolul 17 și 18 și exemple de arhitectură renascentist național bulgară, care l-au transformat într-o destinație turistică, fiind declarat rezervație arhitecturală. In centrul arhitectural Arbanasi au vizitat Casa Konstantsalieva, Biserica Nașterii Domnului, Biserica ortodoxă „Sf. Nikolay”. Cea mai veche dintre ele este biserica Nașterii Domnului, construită la sfârșitul secolului 16. Arhitectura este neobișnuită: cladirea nu are turn, iar forma clădirii amintește mai mult de casele tradiționale decât de o biserică. Toți pereții și tavanul sunt acoperiți cu picturi, aflate într-o stare surprinzător de bună, ținând cont că au peste 400 de ani. Casa Konstantsalieva, construită în sec XVII, este una din cele mai frumos decorate case din Arbanasi. Cu o arhitectură specifică, camere bine întreținute, cu decorațiuni și sculpturi de lemn unice, reprezintă o capodoperă a culturii acelor timpuri.

După masa de prânz la restaurantul Sevastocrator din Arbanasi, au vizitat Fortăreața „Tsarevets”, o cetate medievală situată pe un deal cu același nume și Biserica „Sfinții 40 de mucenici” din Veliko Tarnavo – înălțată în cinstea victoriei țarului Ioan Asan al II-lea asupra bizantinilor la Klokotnitsa, în 1230, în timpul ocupației otomane a fost transformată în moschee, frescele fiind acoperite cu var, iar icoanele arse. DSC06060

Ziua a III-a – 5 noiembrie 2012

DSC05314 Delegațiile au fost însoțite de la hotel până la Gradinita Alen Mak de către reprezentanții țării gazdă, fiind întâmpinate de copii îmbrăcați în costum popular bulgăresc, cu pâine caldă și condimente specifice bulgărești, un obicei asemănător cu cel legat de primirea oaspeților de către români. Fiecare membru al echipelor oaspete a primit câte un ecuson cu numele și țara din care fac parte, pentru o mai bună comunicare. A urmat apoi un program artistic prezentat de copiii cei mai mari din grădiniță: cântece și dansuri din folclorul Bulgariei, precum și o minidramatizare. Momentele artistice au reflectat diverse obiceiuri şi zone ale ţării. Spectacolul a fost foarte apreciat de către toți reprezentanții echipelor de proiect. La încheierea momentului artistic, reprezentanții țărilor oaspete au oferit cadouri pentru cei mici și pentru fiecare delegație în parte, făcând astfel schimb de pliante cu țările participante, obiecte de artă populară, felicitări, obiecte confecționate de copii, pixuri publicitare etc. DSC05309

Apoi, au desfășurat prima ședință de lucru a zilei fiind prezentate activitățile proiectului desfășurate până la momentul primei mobilități, acestea fiind postate și pe web site-ul proiectului. Fiecare participant a primit din partea organizatorilor o mapă cu activitățile proiectului discutându-se pas cu pas activitățile realizate, modalițățile de implementare a acestora. Țara gazdă a pregătit o prezentare in format power point a orașului și a grădiniței, a grupelor și a cadrelor didactice și auxiliare, după care a urmat o pauză pentru masa de prânz. După pauză, ședința de lucru a continuat la primăria orașului Gorna, la care au participat, pe lângă membri proiectului, și primarul – o doamna, un reprezentant al primăriei pe probleme europene, inspectorul general și inspectorul pentru invățământ preșcolar. Doamna primar a considerat inovator şi interesant acest proiect şi a oferit celor cinci echipe pliante despre Gorna Oryahovitsa.

Partenerii au prezentat rând pe rând sistemul de învățământ specific fiecărei țări, precum și instituțiile pe care le reprezentau.  Camera foto digitală, video-proiectorul, laptop-ul au devenit mijloace folosite cu lejeritate și în mod frecvent. În urma vizionării prezentărilor diferitelor sisteme educaționale s-a discutat despre asemănările și deosebirile acestora de la o țară la alta.

Ziua a IV-a – 6 noiembrie 2012

DSCF1744  După luarea micului dejun, delegatiile s-au întâlnit în fața hotelului. Au mers împreună către Grădinița Alen Mak unde au fost întâmpinate de aceleași gazde primitoare. Au fost împărțiti în cinci grupe, fiecare grupă fiind formată din reprezentante ale altei țări. Astfel selectate, au fost apoi orientate către o sală, la sfârșit s-au întâlnit pentru a-si împărtăși impresiile din ceea ce au vizionat. În prima sală a mers Mirela Buzoianu care a urmărit o lecție demonstrativă prin care copiii au realizat un tablou de toamnă.  În cea de-a doua sală a mers Paula Ștergărel care a urmărit o altă lecție deosebită. Copiii, cu vârste de cinci ani, aveau pregatite pe măsuțe mouse-uri. La perete era poziționat un monitor pe care au urmaritun filmuleț și trebuiau să rezolve sarcina apăsând pe mouse. La un centru, copiii au modelat cu plastelină, în plan sau în spațiu. La alt centru au pictat, alții au desenat cu carioca, la altă masă au decupat și lipit cu hârtie glasse, alții au desenat cu ceracolor, iar cealaltă grupă de patru au decupat și lipit frunze din natură presate. Au realizat o expoziție pe hol cu toate lucrările realizate. La parter, pe un hol, era organizată o expoziție cu vânzare având piese deosebite realizate din materiale din natură armonios asamblate. Seara s-a incheiat la restaurantul ”Tirolia” cu cina festivă, mâncare cu specific bulgăresc.

DSC06288 Acasa, la gradinita, echipa in frunte cu directorul Paula Stergarel a prezentat (foto) parintilor copiilor vizita din Bulgaria.

Un gând despre „Vizita Comenius in Bulgaria, cu Gradinita Nr. 47 Braila”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.