Revelionul la rusii lipoveni, o traditie de rit vechi pastrata


* Conform calendarului iulian, de rit vechi, rusii lipoveni serbeaza in seara de 14 ianuarie 2013 trecerea in Anul Nou * La sediul Comunitatii din cartierul Pisc se pregateste traditionala petrecere

100_7346 Vineri, 11 ianuarie 2013, un grup de rusi lipoveni din municipiul Braila au fost la primarul Aurel Gabriel Simionescu pentru a-i ura cum se cuvine „La multi ani!”, conform traditiilor lor.  Delegatia cu tineri, copii si adulti, ba chiar si barbosii – barbatii mai in varsta – comunitatii imbracati cu totii in costumele populare spectaculoase, a colindat in ritmurile traditionale ruse, din grup facand parte si prof. Fenia Jipa Rubanov – presedintele Comunitatii rusikor-lipoveni Braila.

100_7344  Au onorat cum se cuvine traditionalele colinde – din dimineata de vineri, 11 ianuarie – primarul Aurel Gabriel Simionescu, viceprimarii Doinita Ciocan si Alexandru Danaila Zaharia, directori din primarie, arhitectul sef Marian Ion, secretarul Mircea Fudulaiche.

100_7345 Rusii lipoveni sunt in continuare conectati la tarditie prin intermediul datelor din calendarul de rit vechi, cel iulian. Astfel, Craciunul, Anul Nou, si in general toate sarbatorile religioase se petrec la membrii acestei comunitati cu doua saptamani devansat fata de calendarul uzitat de contemporani.

Luni, 14 ianuarie 2013, este lipovenii se pregatesc pentru noaptea de Anul Nou – revelionul fiind serbat la sediul Comunitatii din cartierul Pisc. Primarul Aurel Simionescu a fost invitat, ca de obicei, domnia sa participand si in alti ani la petrecerea de unde nu lipsesc traditionalele placinte cu branza, ciorba de peste, friptura de purcel, sarmalutele romanesti (n.aut. deh! turcesti, dar asa ne-am obisnuit…) si multe altele. Sarbatoare incepe cu o rugaciune, in sala de  la etajul intai al sediului comunitatii fiind amplasate la loc de cinste icoanele. Toata suflarea se straduie sa fie la inaltimea momentului, nelipsind costumele populare autentice, o adevarat bucurie pentru ochi, la fel si muzica – o desfatare pentru ureche si pentru suflet. 100_8360

100_8389 Mai important decat petrecerea revelionului este insa Sfantul Vasile, astfel ca intreaga suflare de rusi lipoveni se va deplasa la Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din cartierul Pisc pentru a asista la Sfanta Liturghie intru cinstirea Sfantului Vasile in dimineata de marti, 15 ianuarie. Aici slujba se oficiaza in limba slavona, iar modul cum se aseaza credinciosii in sfantul lacas eeste pastrat cu sfintenie exact asa cum era tipicul si acum doua-trei veacuri in urma: in fata altarului tinerii si copiii, dar si corul, iar barbatii si femeile stau separati, de o parte si de alta a naosului.

Un exemplu de petrecere la comunitatea rusilor lipoveni de revelion aveti la http://brailachirei.wordpress.com/2010/01/15/rusii-lipoveni-au-serbat-trecerea-in-noul-an/

Foto din material, de la cabinetul primarului si de la alte evenimente petrecute la sediul Comunitatii Rusilor lipoveni din Braila, si el intr-una din imagini.

Chiar daca ei au petrecut si trecerea in Nou An odata cu comunitatea romaneasca, le uram din nou

traditionalul „La multi ani!” si 2013 cu sanatate si bucurii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.