Gala Premiilor Culturale brailene, editia a II-a cu la fel de multe aprecieri si multumiri


* Organizata de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Braila, manifestarea s-a derulat cu sprijinul Ministerului Culturii si a Clubului “Rotary” Braila * Gazda a fost Palatul “Lyra”, in sala de spectacole “Nicu Teodorescu” fiind oferit in cinstea Zilei culturii nationale si un recital al cvintetului “Lyra”

100_7548 Prima editie a Galei Premiilor Culturale brailene, din 2012 – amanunte la http://brailachirei.wordpress.com/2012/01/28/gala-premiilor-culturale-brailene-un-regal/ – a deschis apetitul oamenilor de cultura pentru activitatile de gen. Asa ca aceasta a doua editie, derulata in chiar data de nastere a lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie, si decretata de Ministerul Culturii ca fiind Ziua Culturii Nationale, nu face decat sa ofere un imbold celor care inca nu s-au vazut nominalizati sa incerce sa faca si ei ceva valoros in domeniu, iar cei premiati sa se ridice la inaltimea asteptarilor. N.aut. Sau cel putin asa sper pentru ca altfel, aceste recompense nu isi gasesc rostul.

Manifestarea a fost extrem de lunga – peste 4 ore – si s-a derulat la Sala de spectacole “Nicu Teodorescu” a Palatului “Lyra” in prezenta Luminitei Constantin – secretar general adjunct in Ministerul Culturii care a fost si in acest an partener al initatorilor si organizatorilor principali, am numit astfel Directie Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Braila. Celalalt partener a fost, si in acest an, Clubul “Rotary” Braila. Si la fel ca la prima editie, Ana Harapescu  – director executiv DJCPN si Iulian Grigorescu  – secretar la Clubul “Rotary” – au prezentat gala.

100_7556 In sala s-au aflat si reprezentanti ai Directiilor pentru Cultura din Buzau, Galati,  Vaslui, dar si profesorul Nicu Negoita de la Gradistea – cel care are in continuare grija ca oaspetii de la Casa Memoriala “Fanus Neagu” sa fie intampinati cum se cuvine si sa primeasca toate detaliile despre marele scriitor brailean supranumit “printul metaforei”. Nicu Negoita avea cu sine (foto), cum face adesea, un portret al maestrului de la varsta de 44 de ani, In public s-au aflat si Cecilia Chivu – familia Chivu a fost prietena cu sculptorul Nicapetre, Gabriel Ioan – fostul director al Directiei Proiecte, Programe din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Braila, profesori si alti prieteni ai culturii, membri ai Clubului “Rotary’. Photo2231

Fiind si Ziua Culturii nationale, manifestarea s-a deschis cu imnul national pe care audienta l-a ascultat (N.aut. hm! Ar fi fost normal sa se si cante…), respectuos, in picioare. Deschiderea a fost realizata de Ana Harapescu si de primarul Aurel Gabriel Simionescu, edilul brailean neputand sa nu onoreze cu prezenta manifestarea unde la prima editie a fost laureat. Un cuvant introductiv, si de felicitare pentru staruinta si bune practici, a rostit Luminita Constantin.

100_7562 Primele premii au fost cele din  Sectiunea Administratie publica -Diploma de Onoare a primit viceprimarul Doinita Ciocan  pentru “semnificativa contributie in derularea proiectului de restaurare a Fantanii arteziene din PIata Traian si rezultatele notabile in derularea Festivalului Zile si nopti de teatru european la Braila, editia 2012”. Cum la fantana, proiectul este in derulare, viceprimarulsi-a exprimat bucuria ca la festivalul de teatru s-a realizat un adevarat parteneriat cu mai multe institutii, ceea ce este – de asemenea – un  succes ce merita reeditat. O Diploma de onoare a primit si primaria comunei Romanu, primarul Dumitru Vasilache pentru eforturile de sustinere a ansamblului artistic al comunei. Cu Diploma de Excelenta si Trofeul sectiunii a fost recompensata institutia prefectului judetului Braila, respectiv prefectul Mihaela Marcu pentru “prezenta active si consecventa implicare in viata culturala a urbei”. Laudatio pentru activitatea prefectei in acest sens a facut chiar Ana Harapescu. N.aut. Din pacate, Mihaela Marcu nu a putut fi prezenta si nici nu a delegat pe cineva sa ridice premiul , astfel ca nu a primit si nu va primi distinctia, Ana Harapescu subliniind ca “premiile se primesc personal, nu se raporteaza, nu se ofera in particular”. Cu alte cuvinte, sunt pierdute! 

Sectiunea Institutii publice -Diploma de Onoare s-a acordat Cameliei Hristian – sef Sectie Relatii Publice la Muzeul Brailei pentru “reusita Proiectului <Greci, evrei, rusi lipoveni, turci… Braila. Reactivarea memoriei culturale a orasului>”, proiect finantat de AFCN (N.aut. Si Camelia Hristian nu  a putut fi prezenta si nu a primit distinctia). Tot o Diploma de Onoare a primit Simona Cimpoaie – director adjunct la Directia pentru Protectia Copilului Braila pentru “”directa implicare si atenta sustinere a proiectelor educative in si prin cultura”, mai precis pentru faptul ca Directia se preocupa sa asgure un cadru ceva mai aproape de mediul normal copiilor parasiti de familia naturala si care cresc in apartamentele de tip familial (orfelinatul de tip contemporan a schimbat cateva aspecte, unul fiind incaperile). Diploma de Excelenta si Trofeul au fost primite de Garnizoana Braila, comandantul general de brigada prof. univ. dr. Mircea Vladu pentru “calitatea, reprezentativitatea si reusita celor zece editii ale Festivalului International al Muzicilor Militare de la Braila”. Mircea Vladu si-a trimis un angajat sa ridice titlul. Dragos Adrian Neagu – directorul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” – a rostit Laudatio, justificarea premierii Garnizoanei brailene in aceasta gala.

Sectiunea Protejarea monumentelor istoriceO nominalizare in cadrul acestei categorii, recompensata printr-o diploma, a primit Farmacia Faltis, farmacistul Ion Bobaru (foto) pentru “initiativa de restaurare si punere in valoare adecvata a monumentului istoric Farmacia Faltis din municipiul Braila”. Diploma de Onoare a fost oferita SC Tracon SA, directorului Mihai Manea pentru “calitatea proiectarii documentatiei de resaurare a monumentului istoric Casa Popeea din municipiul Braila”. Pentru Mihai Manea, fost prefect, a venit o tanara colaboratoare sa ridice premiul. Diploma de Excelenta si trofeul sectiunii a revenit Luminitei Mihailov  – director general al Agentiei de Dezvoltare Regiunea Sud-Est pentru implementarea Proiectului EUROSCAPES – planuri de gestionare a zonelor verzi din ariile urbane si peri-urbane, proiect de tip “Initiativa regionala” finantat cu bani europeni in cadrul Programului de Cooperare Interregionala INTERREG IVC, Prioritatea 2 “Mediul si Prevenirea Riscurilor”, Aria de Interventie “Patrimoniu cultural si al peisajului”. Iuliana Neagu  – director al Directiei Programe, Prognoze la Primaria Braila – a rostit Laudatio pentru Luminita Mihailov, accetuand modestia si discretia de care da dovada directorul ADR S-E cu sediul la Braila. 100_7575

Sectiunea Patrimoniu cultural mobil – Nominalizare in cadrul sectiunii, si o diploma, a primit profesorul Radu Tilihoi pentru “salvgardarea si promovarea marturiilor traditionale ale locuirii satesti specific zonei Braila, realizand un punct muzeal – neacreditat deocamdata – in Zavoaia”. Diploma de Onoare a revenit lui Dragos Adrian Neagu – directorul Bibliotecii “Istrati” – pentru “punerea in valoare a cartii rare in expozitii tematice”. Multumind pentru dictinctie, Dragos Neagu nu a omis colegii din institutie in ecuatia oricarui act cultural ce isi implineste cursul in spatiile bibliotecii sai este destinat marelui public. Diploma de Excelenta si trofeul sectiunii au fost acordate celei care a condus ani de zile sectia de istorie a Muzeului Brailei, apoi a lucrat in calitate de expert la Directia pentru Cultura – Ana Maria Hartuche pentru “profesionalismul si intreaga implicare in protejarea patrimoniului national mobil din Braila”. Laudatio a fost rostit de artistul plastic, profesorul Hugo Maracineanu.  Cum de altfel banuiam, cunoscand-o, Ana Maria Hartuche s-a aratat nedumerita pentru atentia acrodata, emntuionanad ca tot ce a facut a fost sa raspunda unei nevoi interioare, unei atractii deosebite petru mediul cultural si in consecinta “nu merit”, a concluzionat cea care ne este multora autentic model.

Sectiunea Patrimoniu cultural imaterialDoua Nominalizari, respectiv diplome, au primit invatatoarele Zenovia Mocanu si Valerica Mihoci pentru “initiative si organizarea anuala a Festivalului interjudetean de muzica populara si obiceiuri traditionale <La portile dorului> in comuna Gemenele”. Diploma de Onoare a primit Ansamblul “Romanita” din comuna Romanu, profesorul Alexandru Marcela pentru “calitatea prezentarii si refinamentul interpretarii valorilor dansului popular traditional”. Diploma de Excelenta si trofeul sectiunii au revenit Mariei Puscaciu – manager al Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale (CJCPCT) Braila – pentru “initiativa si organizarea celor zece editii ale Festivalului de folclor <Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii>”. Laudatio a fost oferit de Romeo George Bunea – director al Scolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”, acesta amintind si alte manifestari organizate de Centrul de Creatie – cum generic numim CJCPCT – respectiv Festivalurile “Grigoriu”, de folk, proiectele prin care s-au infiintat Ateliere de tesut traditional si de ceramic etc.

Sectiunea Cultura scrisaIon Volcu de la Biblioteca “Istrati” a primit o Nominalizarediploma, pentru “coordonarea volumului <Amintiri pentru cei de maine/ Interviuri cu veteran de razboi>”. Diploma de Onoare a primit scriitorul, inginerul, omul de afaceri si omul politic Vasile Datcu pentru “semnificativa contributie adusa culturii scrise brailene”. Aratandu-se mirat, si in acelasi placut surprins, Vasile Datcu a amintit de intalnirile internatioanle de pe meleagurile elene, la Athena, unde a fost singurul reprezentat al Romaniei in materie de… filosofie, si unde, a tinut sa sublinieze, “am fost reprezentantul spatiului brailean”. Diploma de Excelenta si trofeul a fost oferit profesorului si publicistului Ioan Munteanu pentru “aparitiile editoriale ale anului 2012 si intregului efort scriitoricesc dedicate urbei brailene”. Laudatio a fost rostit de profesorul inspector scolar Adrian Simion.

Sectiunea Arte vizualeO Nominalizare a fost pe numele artistei plastice Raluca Polea, tanara absolventa a studiilor superioare, pentru “expozitile fotografice <Andaluzia prin obiectiv> si <Poarta spre alta lume>”.  Diploma de Onoare a revenit artistei plastic, profesor Marilena Ioanid pentru “intreaga sa activitate cultural-artistica si pedagogica in slujba culturii brailene”. Diploma de Excelenta si trofeul au fost oferite Consiliului Judetean Braila, presedintelui Gheorghe Bunea Stancu pentru “calitatea organizarii anuale a Salonului International de caricature de la Braila”. Distinctiile au fost preluate de Dragos Adrian Neagu in lipsa presedintelui CJ, iar Laudatio a realizat – cum era si firesc… – Mihai Frunza, presedintele Clubului Umoristilor Braileni “Stefan Tropcea’ pomenind si despre initiatorul lor de drept, caricaturistul Costel Patrascan.

Sectiunea MuzicaDiploma de onoare s-a acordat colonelului Petrea Gogu – conducatorul Muzicii Militare a Garnizoanei Braila pentru „contributia adusa Festivalului International al Muzicilor Militare, editia a X-a”. Pentru reusita acestui festival, singurul din atra de acst calibru, Petrea Gogu – si profesor la Liceul de Arta „Hariclea Darclee”, dar si la Casa Armatei unde indruma tinerii in deprinderea secretelor cantului la clarinet, merita cu prisonsinta distinctia. Nu a uitat sa ii aminteasca si pe membrii formatiei de fanfara, la randul lor merituosi. Diploma de onoare s-a acordat si lui Romeo George Bunea – manager al Scolii Populare „V. Lungu’ pentru „Promovarea valorilor culturale locale prin Concursul de pian Virtuozii”. N.aut. Intre timp, Romeo Bunea plecase, prtesat de programul al institutia pe care o conduce, nu mai avea cum sa-si ridice premiul. Dar el va primi disctinctia pentru ca, de fapt, a fost rpezent, cum am vazut, la manifestare si deci a intrunit cerintele organizatorilor… Trofeul si Diploma de Excelenta au fost acordate medicului Nicu Teodorescu – cel caruia ii datoram renovarea Palatului „Lyra”, infiintarea Societatii Culturale si Orchestrei Simfonice „Lyra”, cu participare a primariei si CJ Braila – pentru „pasiunea, daruirea si profesionalismul in recuperarea memoriei cultural-identitare a Brailei”. Si cum „varsta ma preseaza”, a subliniat, a spus cateva din of-urile sale bine cunoscute: infiintarea de urgenta la Braila a unei orchestre simfonice pentru a fi nu doar o continuare a unei traditii locale, ci si pentru a oferi tinerilor de la clasele de profil un loc onorabil de munca, iar publicului brailean delicii concertistice mult mai des decat se intampla in prezent.

Photo2235 Sectiunea Teatru si FilmNominalizare pentru Rodica Antonescu – PR si coordonator Departament Dezvoltare la teatrul „Maria Filotti (TMF)’ pentru „implicarea in buna organizare si desfasurare a Festivalului Zile si nopti de teatru european la braila, editia 2012”. Diploma de Onoare s-a acordat actorului Alin Florea de la TMF pentru „activitatea teatrala meritorie in anul 2012”. N.aut. Dar nefericire, Rodica Antonescu si nici Alin Florea nu au putut fi prezenti la gala, deci nici ei nu primesc distinctiile… Cu Diploma de Onoare a fost rasplatita regizoarea Anca Cismaru  de la TMF, cea care semneaza si regia premierei din aceste zile, diploma fiindu-i oferita insa in  calitate de coordonator al Proiectului  Festival-Concurs de teatru scolar I. L. Caragiale, editia a XII-a pentru „daruire, creativitate si permanenta in peisajul concursurilor de gen din tara”. Trofeul si Diploma de Excelenta a revenit Grupului “Ambitiosii” format din pensionari (foto stanga), grup coordonat de Claudiu  Eduard Braileanu la Biblioteca Judeteana „Istrati’ Braila. Au urcat aproape toti pe scena, si chiar daca e un singur trofeu, Claudiu Braileanu a dorit sa il imparta simbolic cu toti cei care se straduie sa faca mai mult la varsta pensionarii, sa nu stea numai acasa, sa ofere bucurii si altora jucand spectacole de teatru cu succes de audienta.

Photo2243 Sectiunea Mass-Media – Nominalizari si diplome s-au acordat Mihaelei Dan, corespondent la Pro TV, care a urcat pe scena alaturi de colega de breasla Cristina Dosuleanu de la „Obiectiv – Vocea Brailei”. A mai fost acordata o diploma si Nicoletei Butnaru, corespondent la Realitatea TV dar aceasta nu a putut fi prezenta. Distinctiile de acest gen s-au acordat pentru „implicare jurnalistica in problematica vietii culturale locale”. Diploma de Onoare a primit Marian Gheorghe pentru „expozitia Braila veche – punte intre provinciile romanesti” in care jurnalistul a prezentat publicului carti,  fotografii si diferite documente de epoca din colectiile sale proprii.

Sectiunea Societatea Civila – Nominalizare pentru Gabriel Lala – presedintele Asociatiei Clubul de Turism „Proilavia” pentru „initierea si organizarea proiectului Festivalul de tineret <Uniti prin Arta> (mai – iunie 2012) adresat tinerilor cu si fara dizabilitati”. Diploma de Onoare a primit Liliana Toader -coordonator al Ansamblului “Stelute Dunarene”. Trofeul si Diploma de Excelenta  a primit Harabagiu Juvenale – presedintele Asociatiei Culturale “Pro Basarabia si Bucovina” pentru intreaga activitate meritorie si rezultatele notabile obtinute in identificarea, cultivarea si promovarea talentului artistic al tineretului brailean. Mircea Ciucasu  – directorul Casei municipale de cultura, fost jurnalist – a facut Laudatio pentru laureat, oferind audientei si un scurt CV al acestuia: nascut la Chisinau,  persecutat de regimul comunist, si in prezent un luptator pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova.

Sectiunea Promovare Culturala – Nominalizari  pentru Liviu Dediu, Iuliana Dediu, Paula Antonescu, Claudia Antonescu, Cornel Cratineanu, Galia Dan, Raluca Lulea, Trandafir Andrei, Doru Daniel Bute (Galati), Eugen Sebastian Talpes (Arad), Andreea Braileanu, Lucia Nicoleta Abdulea, Marina Diana Vladescu, Rares Poteca, Razvan Poteca, Stefan Cioroiu, Crina Gabriela Radulescu un grup de fotografi amatori pentru „initiativa si reusita proiectului fotografic <Braila prin ochii lor> ( 11 – 15 august 2012)”. Au ridicat pemiul doar doi dinrte ei, Liviu Dediu fiind si unul dintre semnatarii fotografiilor – alaturi de Raluca Polea si Iuliana Iorga – preluate in albumul realizat de DJCPCN cu ocazia manifestarii si oferit tuturor celor prezenti in dar.  Diploma de Onoare s-a acordat caricaturistului Dumitru Stefanescu-Stef pentru „multiplele participari si premii obtinute la festivalurile si concursurile nationale”.Trofeul si Diploma de Excelenta  a revenit Comunitatii Rusilor lipoveni prin reprezentatul sau, Feodosia Jipa Rubanov, pentru „buna organizare si desfasurare la Braila a tuturor celor cinci editii ale Festivalului National al Poeziei Ruse”. Laudatio pentru premianta a oferit Camelia Gusatu  – director in Primaria Braila, fost jurnalist. Prof. Fenia Jipa – presedinta Comunitatii lipovenilor – a avut cel mai frumos si emotioannt discurs, mentionand ca premiul este, in opinia sa, al celor care apreciaza ce face etnia rusilor lipoveni, ba si al celorlalte etnii care vietuiesc in buna intelegere la Braila de secole, si al tuturor brailenilor. N.aut. Multumim, stimata Fenia Jipa Rubanov pentru aprecieri si prietenie!

Sectiunea Prietenii Brailei.  Nominalizare si diploma pentru Maria Gancev –  presedinte al Comunitatii Bulgare din Braila pentru ”initiativa infiintarii Ansamblului artistic <Boriana> al comunitatii, in peisajul cultural al Brailei”.Diploma de Onoare a revenit Valeriei Ursan, reprezentat al Comunitatii Armene din Braila pentru „pasiunea, dedicarea si autenticitatea implicarii in viata cultural-spirituala a Brailei”. Trofeul si Diploma de Excelenta au fost oferite Veronicai Dobrin – ultima functie, director la Teatrul „Maria Filotti’ – pentru „o viata dedicata culturii brailene”. Laudatio pentru premianta a oferit actorul Florin Chirpac – directorul Teatrului de Papusi „Carabus”- mnetionand nemaipomenita abnegatie si daruire de care da dovada in permanenta Veronica Dobrin ori de cate ori are de indeplinit o idee, un proiect.

Intre momente, au oferit cate un recital tinerii Andra Anghel – eleva la canto, Liceul „Darclee’, si Cosmin Cernat – absolvent al Liceului „Darclee’, acum masterand, ambii sprijiniti de Clubul „Rotary’ printr-un proiect dedicat tinerilor artisti.

Photo2275 De asemenea, in finalul manifestarii, cvintetul „Lyra” a oferit un program cu muzica de camera, o jumatate de ora deosebita. Au incantat auditoriul Cornelia Gheorghe – vioara intai,  Daniela Petrea – vioara a doua, Sterian Mihai – vioara a doua, Gabriela Lazaroiu  – viola, Tereza Garju – cello si solistii Dan Rosca la oboi, Gheorghe Constantinescu la clarinet.

O supriza, un premiu, a primit si Ana Harapescu, organizatorul evenimentului cum va spuneam, un premiu din partea Ministerului Culturii si inmanat de Luminita Constantinescu –  reprezentantul institutiei care s-a declarat prietena Brailei si sustinatoarea fara rezerve a galei careia i-a urat cat mai multe editii.

Mai multe foto de la eveniment la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.403956673030261.99000.196618800430717&type=3 si de la prima editie la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2623770760597.2117159.1445089699&type=3

Si… asteptam gala in editia 2014!

Un gând despre „Gala Premiilor Culturale brailene, editia a II-a cu la fel de multe aprecieri si multumiri”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.