“Arhitectură bizară” de Angelica Moscu Deacu


*Volumul de poezii a apărut la Editura Ex Libris în 2005

 

a 7 martie 2012, expo Angelica Moscu si Marlen la Muzeu Angelica Moscu Deacu este cadru didactic si activitatea sa se leaga de Liceul de Artă ”Hariclea Darclee” din municipiul Brăila, dar predă arta picturală și de aceea apariția a încă unui volum de poezie – după ”Gânduri colorate”, din 1998, publicat la Brăila, Editura Sapiens – și intitulat sugestiv “Arhitectură bizară” reface traseul unui artist complet, acela cu care ne-a obișnuit renașterea. În fond,  pictorul și desenatorul pot fi la fel de bine arhitecți ai cuvintelor, muzicieni ai formelor – plastice, verbale ori evident, muzicale – și ne pot oferi alte vibrații cognitive în materializarea lexicului, ceea ce este o binecuvântare pentru intelect și pentru suflet. coperta Arhi 100_7487

Cartea “Arhitectură bizară” are mai puțin de 50 de pagini, dar densitatea conținutului este ceea ce îi conferă o alură de greutate la modul propriu. Poemele sunt prefațate de Maria Cogălniceanu – cadru didactic, autoare la rândul său a câtorva volume – din care citez aici: ”Descifrăm, între poemele noului volum, un eu temporal, un eu care trece spre asfințit, o întunecare resimțită mai acut și prezența misterioasă a ltcuiva, care  întoarce lumina-n vitalii. Cronos este un lup aprig și hămesit, devorator al fiintei, hoțul avar al timpului. Pe suprafața întunecată a imaginilor poetice apare, totuși, o lumină, o zare si, uneori, spre contrast, vitala aspirație către fericirea perpetuă”.

În ciuda faptului că tiparul s-a realizat in format alb-negru, desenele și picturile care ilustrează volumul dezvăluie o artistă plastică a substraturilor, fiecare motiv desenat, ca de altfel și fiecare dintre poemele volumului  lăsând să transpară căutările lăuntrice ale autoarei. Astfel, Angelica Moscu Deacu nu poate trăi ca oricare ființă muritoare, ci încearcă să conviețuiască – adesea nu în chip foarte pașnic, ci mai degrabă autodevorator – împreună cu tainicele căutări ale intelectualilor din toate timpurile, acelea care dau socoteală Creatorului și încearcă să răspundă la întrebările ”De unde venim?”,  ”Care este rostul nostru pe pământ?”, ”De ce ne naștem?” și ”De ce murim?”…

Astfel, în poemul numit ”Ca o orhidee” avem exemplificarea unui Eu interiorizat și zbuciumat în același timp, a unei fiinte conștiente că nu e singură în univers: ”Ca o orhidee/ carnală și oarbă,/ viața dă să soarbă/ ultima idee din izvodul mut./ Psalm și liturghie/ zvon de sihăstrie,/ cântecu-nceput/ încă mai stăruie/ în odăi de lut”.

Pictorița nu se poate sustrage emoției poetice, astfel că inspirația dă naștere și la versuri tematice și la… un termen nou = somnorând. Astfel, în poemul ”Ut picture poesis”, Angelica Moscu Deacu recunoaște ”Culori delirante/ într-un contur precis,/ dorința de a nu pierde/ echilibrul înscris/ între instinct și natură,/ idee și vis/ somnorând împreună/  într-o lume placidă/ și muza/ lunecând ireal și pervers/ într-un nou univers (…)”.

Arhitectura… bizară este cea a orașului, autoarea narând poetic despre idei șerpuite în labirint, despre emoții banale care au… creionat străzi, despre cuvinte ca despre idoli ai versului pur.  În acest volum, Angelica Moscu Deacu ne dezvăluie o lume frumoasă a oamenilor, în care  harta formelor și dicționarul cuvintelor mai mult sau puțin bizare alcătuiesc o arhitectură care se aranjează după coordonate sublime. E greu să pătrunzi în această lume, dar nu imposibil. E suficient să deschizi volumul!

Angelica Moscu Deacu a mai publicat și studiul ”Gheorghe Naum – pictor și gravor”, apărut în numărul 4 din 2001 al publicației ”Analele Brăilei” editată de Muzeul Brăilei prin Editura Istros (a instituției muzeale brăilene).

Artista plastică

Autoarea volumului este de fapt – cum reiese și din biografie dar si volum, ilustrat cu lucrări personale – artist plastic, membră a filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Așa cum ne amintește și pe coperta a patra a cărții, după absolvirea Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din capital a început să fie prezentă în expoziții de grup – la Brăila dar și la Constanța (1987), la București (1996), Buzău (1998, 1999, 2001, 2003), Râmnicu-Vâlcea (1998), Galați (2003, 2004). Participarile la expoziții naționale sunt și ele menționate – ”Voronețiana” de la Suceava, edițiile din 1985 și 1987, ”Donau Fest” de la Galați în 2000, ”Lascăr Viorel” la Piatra Neamț ăn 2002 și 2003, ”Saloanele Moldovei” la Bacău în 1997 și Chisinău, Republica Moldova în 2003, ”Bienala Artelor Ion Andreescu” la Buzău în 2004.

Angelica Moscu, 28 nov 2012 Salonul brailenilor În activitatea sa plastică se remarcă prezențele în tabere de creație, evident de aici rezultând și lucrări expuse în expozițiile similare: Blasova (1987), Valea Doftanei (1998 și 2002), Praid, județul Harghita (2003), Plopeni, județul Ploiești (2004 și 2005), ”Acuarela” de la Galați (2004), International Workshop de la Sibiu (2005).

Cele mai importante rămân expozițiile personale, până în momentul apariției volumului  “Arhitectură bizară” fiind la Brăila, orașul natal (unde Angelica Moscu s-a născut la 1 ianuarie 1951), în anii 1998, 1999, 2000. Recent, in 2012, artista a expus la Muzeul Brailei, Galeria „GH. Naum’, alaturi de Marilena Ioanid – amanunte la http://brailachirei.wordpress.com/2012/03/07/angelica-moscu-deacu-si-marilena-ioanid-expun-la-galeria-gh-naum-a-muzeului-brailei/, dar si la Galeriile de Arte braila alaturi de colegii din filiala UAP in „Salonul brailenilor”  despre care am relatat la http://brailachirei.wordpress.com/2012/12/01/salonul-brailenilor-2012-la-galeriile-de-arta/

Un gând despre „“Arhitectură bizară” de Angelica Moscu Deacu”

  1. Un artist complet,pictor si poet, un om de o sensibilitate deosebita.Felicitari pentru stradanie, pentru modul cum orchestreaza natura in jurul sau, nazuind sa creeze puternice stari emotive. Citand din poezia Sperantei Miron, in CA PETALELE DE CRIN: „In lumea asta care-i plina de necazuri si de boli, / Tu sa cauti o lumina si sa-ncerci sa te strecori”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.