Viorica Petre, forta coloristica si alegorii inspirate la Galeriile de Arta Braila


*Membra a Filialei Slobozia a UAP, artista a fost colega de facultate cu unii braileni din  filiala locala UAP, facandu-si ucenicia dupa facultate in filiala Braila a artistilor plastici  * Vernisajul a fost, deci, un excelent moment de remember al anilor tineretii

100_7636 Simezele Galeriilor de Arta Braila gazduiesc in aceasta perioada lucrarile de picture ale Vioricai Petre – membra a Filialei Slobozia a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Romania. Vernisajul a avut loc vineri, 18 ianuarie 2013, ploaia neimpiedicand pe cei care au dorit sa fie prezenti incepand cu ora 16.00 sa ajunga la vernisaj, Artista si-a intampinat colegii de breasla si publicul impreuna cu sotul – Gheorghe Petre, presedintele Filialei Ialomita a UAP, dar si consilier judetean – si cu fiul – George Petre, artist plastic si el.

Intre colegii pictori care au onorat momentul s-au aflat Cornelia Conon, Angelica Moscu-Deacu, Constantin Boer-Dondos, Marilena Ioanid, Georgeta Naum, Daniela Nica, Luminita Mosorescu, Cristian Radu, Ionel Radu, Marius Teodorescu.

Cu destui dintre cei prezenti, artista expozanta a fost colega la facultate dar si in primii ani, ca absolventa, in filiala UAP (n.aut. Regula era sa activeze la absolvirea facultatii catva timp intr-o filiala, si cum Slobozia nu avea una proprie a activat la Braila). 100_7645

Presedintele Filialei Braila a UAP – scenograful Gheorghe Mosorescu – a facut primele prezentari referitoare la expozitie si artista care are in activitatea creativa si ale genuri in care se exprima, intre acestea fiind si tapiseria. Detalii de factura critica a oferit artistul plastic,  profesor Hugo Maracineanu, afirmand cu exista toate elementele intrunite pentru ca arta plastica sa pastreze in istoria sa numele Viorica Petre . Remarcand forta coloristica si tensiunile, mereu cu sens si miez/ substrat interpretative, din desenul ferm al autoarei,  vorbitorul a subliniat si alte caracteristici care domina pictura expozantei si ii confera autentica valoare. Intre aceste caracteristici se afla unicitatea subiectelor si maniera personala, stilul.

100_7658 In calitatea sa, de asemenea, de oaspete cu statut privilegiat in domeniul artistic, Gheorghe Petre a rostit cateva cuvinte in calitatea sa de presedinte al Filialei Ialomita a UAP, referindu-se la faptul ca atata vreme cat omul va avea atentia treaza catre sfera intelectuala nu vor lipsi momentele de acest fel, cele legate organic de arta.

In public s-au aflat si Maria Stoica – sef Sectie Arta la Muzeul Brailei si custode la Centrul cultural “Nicapetre”, Ana Harapescu – director Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Braila, Maria Puscaciu – directorul Centrului de Creatie, pasionati ai artei cum este Cecilia Chivu, elevi de la Liceul de Arta “Hariclea Darclee” si de la alte licee – tineri interesati de studiul artelor.

Un album cu foto de la vernisaj gasiti la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.402851319807463.98749.196618800430717&type=1 respectiv pe pagina Facebook a Revistei de cultura s informatie „Braila Chirei’.

 N.aut (Armanda \Flipine). Lucrarile realizate de Viorica Petre plac de la prima vedere, pentru ca au si alte atu-uri. Cine se afla in preajma lor nu are cum sa nu remarce tonusul optimist, coloristica exploziv-solara, armonioasa imbinare intre forme si fond. Artista nu se fereste sa ofere imagini din lumea umana, vegetala, animala transformate in adevarate alegorii. Cum frumos spunea Constantin Boer-Dondos la vernisaj “mi-ar placea sa iau un tablou, sa fug de lume si sa visez, privindu-l… ”, tablourile atrag prin ele insele. Fie ca desenul ramane intr-un spatiu cu doar doua dimensiuni, ori ca la conturarea personajelor, a motivelor principale autoare pluseaza in contur dorind parca sa atraga atentia cu asupra de masura, lucrarile semnate Viorica Petre se remarca imediat, te surprind si te invita sa gandesti, ramanand in acelasi timp  pur decorative, altfel spus cineva care nu cunoaste abc-ul artei picturale le poate achizitiona pentru decorarea unui interior din pura placere de a admira un obiect frumos, estetic.   

 Expozitia degaja energie pozitiva, lucrarile sunt luminoase, optimiste, inteligente alegorii inspirate din natura majoritatea, ceea ce ne da ocazia sa meditam la o (eventuala) conditie umana mult mai atasata de valorile pozitiviste, bazate pe sensiblitate si transparenta. Va invit sa intrati macar o data in Galeriile de Arta pentru a va umple sufletul de bucurie!   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.