Unirea lui Cuza, inca in memoria brailenilor


* Serbata de autoritati si cu participarea multor braileni – poate nu atatia cati ne-am astepta – unirea de la 24 ianuarie 1859 a scos, cum se spune, istoria  in strada si ne-a facut sa ne gandim si la viitor * Elevii ne-au prezentat dramatizat momentele unirii, Muzica Militara a Garnizoanei si Corul „Armonia’ au intonat melodii tematice, iar la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane si  buchete de flori

100_7961 Sala de spectacole a Casei Tineretului din municipiul Braila a fost ocupata pana la refuz de brailenii dornici sa fie prezenti la sarbatoarea inchinata Unirii de la 24 ianuarie 1859. Si nu doar oficialitati in frunte cu prefectul Mihaela Marcu, reprezentanti ai partidelor politice ori directori de directii, servicii si consilieri locali, judeteni, ci si cetateni simpli au urmarit programul anuntat – am scris despre el si pin paginile revsitei de cultura si informatie „Braila Chirei” la http://brailachirei.wordpress.com/2013/01/23/serbarea-unirii-de-la-1859-la-braila/ si au venit la eveniment. Reprezentantii primariei au inmanat celor prezenti la Casa Tinertului insemnul tricolor pentru a fi purtat in piept, iar impreuna cu reprezentanti ai unor organisme tip ONG au avut grija sa imparta steagulete tricolore.

Programul artistic din prima parte a actiunii de joi, 24 ianuarie 2013, s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Despre momentul efectiv al unirii ne-a vorbit prof. univ. dr. Ionel Candea – directorul Muzeului.

N.aut. Si este foarte bine ca am avut astfel in fata, ca si cum am fi fost acolo,  un tablou complet la evenimentelor care au pus bazele Romaniei moderne – o Romanie care se straduie, prin reprezentantii ei de marca, sa faca o figura mareata in lume. Pacat ca altii, destui din nefericire, fac tot ce pot sa fie invers… Depinde insa de noi sa remeiem aceste aspecte.

100_7998 Elevii ne-au prezentat dramatizat momentele unirii, echipe de tineri de la Scolile „Alecsandri” – coordonatori prof. Daniela Petre si prof. Luminita Dihter, „Kogalniceanu” – coordonator prof. Nicoleta Lepadatu, „C. Sandu Aldea” – foarte buni, talentati copii coordonator de prof. Gabriela Vasiliu.

Muzica Militara a Garnizoanei si Corul „Armonia’ au intonat melodii tematice. Conducatorul Muzicii Militare – col. Petrea Gogu, un fin si atent aranjor al multor piese cantate de fanfara militarilor braileni  – a fost dirijorul formatiilor reunite, spectacolul fiind prezentat de actrita Wanessa Radu de la Teatrul „Maria Filotti”. 100_8007

Un album cu imagini de la eveniment am postat pe pagina din reteaua de socializare Facebook a revistei „Braila Chirei’ la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.406051842820744.99348.196618800430717&type=1

Ii veti vedea acolo si pe parlamentarii Catalin Boboc, Marian Viorel Dragomir, Ion Rotaru, pe viceprimarii Doinita Ciocan si Alexandru Danaila-Zaharia, inspectorul scolar general Iulian Danielescu, prof. Emilia Meirosu – director Scoala „Fanus Neagu’ si consiler judetean, reprezentantul Ministerului Culturii in teritoriu – Ana Harapescu, director al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Braila, un grup de copii cu reprezentanti ai Palatului Copiilor in frunte cu directorul Ghita Nedelcu, dar si pe multi din cei care au dorit sa marcheze acest moment, o aniversare a unirii – chiar asa, mica, dupa cum mai este numita in istorie pentru a nu fi  confundata cu cea de la 1 decembrie 1918. 100_7962

100_8111 Alaiului alcatuit din cei prezenti la Casa Tineretului li s-a alaturat si alti braileni pe drum, Calea Calarasilor si la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza unde au fost depuse coroane si buchete de flori de catre oficiali, partide si Uniunea pensionarilor.

N.aut. Personal, remarc cu bucurie faptul ca toto mai multi braileni, si elevi, au fost prezenti la eveniment. E semn bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.