In Comunitatea Evreilor din Braila, bucuria de purim


Braila se bucura, cum stim, de un mediu cosmopolit, interesant si astazi, iar viata comunitatilor – a grecilor, rusilor lipoveni, tiganilor, evreilor, bulgarilor, armenilor, italienilor (n.aut. Am enumerat Comunitatile intr-o ordine aproximativa, dupa cum sunt ca numar membrii acestora in Braila moderna si contemporana) – ne ofera mereu ceva nou prin comparatie cu ceea ce stim despre traditii, obiceiuri.

Si daca romanii majoritari au serbat la 24 februarie ziua Dragobetelui – sarbaaaorea dragostei in spatiul romanesc, Comunitatea Evreilor din Braila a serbat in 24 februarie 2013, la fel ca toti evreii din lume si din Romania, ceea ce in traditia lor se numeste Purim. Toti cei prezenti au primit salutul traditional „Purim Savmeach”.

David Segal Iancu si Goldstein Suchar In spatiul de rugaciune – Templul Coral situat pe strada Petru Maior nr. 14, in municipiul Braila, David Segal Iancu – președintele Comunitatii Brăila din Federația Comunităților Evreiești din România – a primit cu drag nu doar membrii comunitatii ci si numerosi oaspeti, de alte nationalitati, multi romani, ca de fiecare data la sarbatorile evreiesti. De asemenea, a oferit – pentru oaspeti – si cateva detalii ale sarbatorii Purim, o sarbatoare vesela din care nu lipsesc mastile de carnaval.

Oficiantul de cult Goldstein Suchar (foto mai sus, in dreapta imaginii, alaturi de David Segal Iancu) a condus serviciul religios traditional de Purim. Iar Ansamblul „Macabi” (foto dreapta), condus de profesor Bogdan LIfsin, a sustinut un program artistic. Ansamblul Macabi

Foto – Gabriel Stoica si Camelia Hristian, din arhiva Muzeului Brailei.

Purim este sărbătoarea evreiasca prin care se comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic după execuția lui Haman (427 îdHr) și în urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman  (425 îdHr), după cum este scris în cartea biblică Cartea Esterei (Megillat Esther). Purim este celebrată în fiecare an în funcție de calendarul ebraic, in a 14-a zi a lunii ebraice Adar, a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.