Femeia, eterna poveste/ problema – Serata cu umor la Galeria din Pod, Braila


* Umoristii Mihai Frunza, Alex Hanganu si Stela Serbu-Raducan, poeta Luminita Dascalu, caricaturistul Costel Patrascan au dat tonul unei seri cu adevarat memorabile * Muzica nu a lipsit din program, nici momentul cu… daruri pentru doamne, de Martisor

100_9509 Cand au ales Galeria din Pod – municipiul Braila, Centrul vechi – pentru seara de umor si poezie sub genericul „Femeia, eterna (poveste) problema”, din 26 februarie 2013 – cuma am anuntat la http://brailachirei.wordpress.com/2013/02/26/invitatie-la-galeria-din-pod-serata-umoristica-si-nu-numai/, organizatorii nu si-au imaginat ca vor veni atat de multi doritori de intalnire culturala. Dar, asteptarile au fost depasite, in materie d eumro dar si la fel cu numarul celor prezenti, astfel ca tot carand scaune… in final s-a decis o mutare. Si astfel, toata suflarea, repet, dornica de cultura autentica – membrii Cenaclului Umoristilor din Braila (CUB) “Stefan Tropcea” au un bun renume in acest sens – s-a mutat, cu “arme si bagaje”, cum se spune, in sala Pro Arte a Centrului de Creatie unde s-au ocupat imediat toate locurile. Oricum,  \audienta a avut vreme sa admire si expozitia cu lucrari de caricatura din Galerie reprezentand o selectie tematica – dragoste, sex – a participantilor la Salonul International de Caricatura organizat de Consiliul Judetean anual la Braila si unde Costel Patrascan face parte din juriu.  100_9506

100_9542 Amfitrionii, respectiv Costel Patrascan, Mihai Frunza – presedintele CUB, Alex Hanganu – secretarul CUB, umorista Stela Serbu-Raducan, poeta Luminita Dascalu si-au luat locurile stabilite, in fata publicului, si au oferit un regal umoristic si poetic, exact asa cum era de asteptat.

Surprize au venit din partea Stelei Serbu-Raducan care ne-a prezentat nu doar epigram, ci si poeme – unul l-a lecturat la sedinta Cenaclului literar “Panait Istrati” din zilele trecute (amanunte la http://brailachirei.wordpress.com/2013/02/23/cenaclul-literar-panait-istrati-braila-cu-poezie-dar-si-putin-teatru/). La fel cum a facut si Alex Hanganu, de altfel, recitand din memorie versuri – unele cunoscute de cei care i-au luat cartea publicata. 100_9527

Si Mihai Frunza ne-a regalat cu delicii umoristice, nu doar catrene, ci si superbele definitii – prezente in volumul “Dicţionar impertinent” anul 2011, Editura Proilavia, Brăila – la care a fost imposibil sa nu se rada, ca de altfel si in celelalte momente.

100_9562 Iar Costel Patrascan a fost din nou apropiat de noua tehnica si s-a folosit de computer, cum a mai facut (vezi intalnirea din vara de la Ponton la &&& ) pentru a ne oferi un adevarat album de umor desenat, dar intr-o forma noua: pentru fiecare caricatura, Patrascan ne-a oferit o explicatie la care, de asemenea, ne-am… stricat de ras!

Nu in ultimul rand, trebuie sa va spun ca poezia a fost la inaltime, din nou, cea compusa si lecturata de Luminita Dascalu – care nu uita sa populeze periodic cu scriitori si elevi Amfiteatrul de la Colegiul National “Nicolae Balcescu”, liceul unde este bibliotecar si unde conduce un cenaclu al elevilor impreuna cu prof. Gabriela Vasiliu de la Scoala Gimnaziala “C. Sandu Aldea”.

In program au fost si surprize muzicale, oferite de elevi de la Scoala Populara “Vespasian Lungu”, clasa chitara condusa de Florin Lazar care, la randul sau, a luat chitara si ne-a adus in atentie piese si din repertoriul braileanului Nicu Alifantis care iata, a fost prezent si el astfel alaturi de noi in acest fel. Deci, i-am ascultat si aplaudat pe tinerii Alexandru Iaurum, Robert Dima, Cristian Piron.  De asemenea, a cantat si Nicusor Mocanescu. 100_9576

Au fost si momente poetice in lectura doua eleve de la Colegiul „Balcescu’: Andreea Bujor si Ioana Cioroiu. Ele au prezentat versuri de Mihai Crama si Adriana Sitaru – peoti braileni, si de Nichita Stanescu, Mihai Eminescu.

Am primit si daruri: martisoare deosebite, creatie proprie – handmade – de la Cristina Iordache si de la doamna Cratineanu.

Un album foto de la eveniment gasiti la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.433591546733440.1073741831.196618800430717&type=3 pe pagina Facebook a revistei de cultura si informatie „Braila Chirei”, unde sunt si imagini cu… mutarea comica, enervenata pentru unii dar imposibil de uitat!

Colegi din CUB au fost in sala – Gheorghe Leu, Ionel Negrut, Gheorghe Carnu – care ne-a si regalat cu catrene, dar si alti iubitori de cultura, autentica, asa cum v-am spus inca de la inceput si ii numesc doar pe cativa aici: Ana Harapescu – directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Braila, poetul Alexandru Halupa, poetul si economistul Mihai Vintila, Cristian Nicolae – fost manager al unuia dintre primele radiouri particular in Braila (n.aut. Radio Mix, am lucrat acolo in primele momente alaturi de Nicusor Zamfir – partener in conducere, Laurentiu Arama  si Mirela Lupescu), Valeria Ursan – una din reprezentantele Comunitatii Armene din Braila care ne aminteste de fiecare data in intrunirile publice ca nu trebuie sa uitam  istoria de aur a Brailei, ca merita sa o transmitem tinerilor, coelga din presa Mihaela Dan, Angela Chiriac si Aurel Furtuna de la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”.

2 gânduri despre „Femeia, eterna poveste/ problema – Serata cu umor la Galeria din Pod, Braila”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.