La Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Brăila, proiect judetean „Sa fiu ca TINE vreau si Eu!”


* Şcolile Gimnaziale „Radu Tudoran”,  „Nedelcu Chercea”, „Mihai Viteazul”, „Aurel Vlaicu”,  „Fănuş Neagu”, „Vasile Alecsandri”,  „Mihail Kogălniceanu”, „Al. I. Cuza”, „Anton Pann”, „Mihail Sadoveanu” din municipiul Brăila sunt parte a proiectului * Iar parteneri sunt Primăria municipiului Brăila, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi – Facultatea de Inginerie Brăila, Casa Corpului Didactic Brăila, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila

În perioada 1 februarie – 5 aprilie 2013 la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Brăila se desfăşoară Proiectul judetean de parteneriat eductional „Sa fiu ca TINE vreau si Eu!”  (foto de la Zilele Scolii, editia din 2010 despre care aveti amanunte la https://brailachirei.wordpress.com/2011/05/22/%e2%80%9eprovocari-adolescentine%e2%80%9d-o-minunata-provocare-in-zilele-colegiului-%e2%80%9eedmond-nicolau%e2%80%9d/) in care fostul grup scolar de constructii are parteneri Şcoala Gimnazială „Radu Tudoran” Brăila,  Şcoala Gimnazială „Nedelcu Chercea” Brăila, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Brăila, Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Brăila,  Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu” Brăila, Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Brăila,  Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Brăila, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Brăila,  Şcoala Gimnazială „Anton Pann” Brăila,  Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Brăila. ok Ed Nicolau

De asemenea, parteneri sunt si Primăria municipiului Brăila, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi – Facultatea De Inginerie Brăila, Casa Corpului Didactic Brăila, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila.

Proiectul îşi propune orientarea  în carieră a elevilor de clasa a opta, de nivel mediu, din 10 şcoli brăilene, prin intermediul unei mai bune cunoaşteri de sine, prin descoperirea abilităţilor şi îmbunătăţirea competenţelor de management al resurselor personale, dar şi prin actvităţi care presupun xplorarea resurselor personale”, precizeaza prof. Magda Duna.

Din scopul si obiectivele proiectului reiese si imporanta acestuia: „În societatea modernă, în ciuda faptului că informaţia poate fi accesată cu uşurinţă, elevii întâmpină tot mai multe greutăţi în a-şi alege domeniul în care vor dori să se specializeze. Aceasta se întâmplă şi datorită sistemului de repartizare a acestora pe baza computerizată, fapt care duce, de multe ori, la o inadvertenţă între opţiunea iniţială a elevului de clasă terminală şi apartenenţa sa la un liceu sau altul. Problema se pune mai ales în rândul elevilor cotaţi ca fiind de nivel „mediu”, în rândul absolvenţilor de gimnaziu şi de aceea ei sunt grupul ţintă al acestui proiect, beneficiarii lui direcţicti. Orele de consiliere şi orientare în carieră nu sunt suficiente în acest sens, fapt pe care l-au demonstrat atât chestionarele aplicate elevilor de clasa a IX-a, cât şi discuţiile cu aceştia, în urma cărora s-a remarcat necunoaşterea paşilor pe care ar trebui să îi urmeze în carieră şi nici opţinea pentru o carieră sau alta. Ca urmare, Proiectul <Să fiu ca TINE vreau şi Eu!> îşi propune implicarea activă a elevilor din clasele terminale de gimnaziu, din municipiu şi judeţ, alături de 10 elevi de clasa a IX-a ai Colegiului <Edmond Nicolau>,  în activităţi care să le permită explorarea resurselor personale în vederea stabilirii unor strategeii viabile în ceea ce priveşte dezvoltarea carierei. Mai mult decât atât, activităţile în comun ale elevilor din rural şi urban, din gimnaziu şi liceu vor  permite, de asemenea, o mai bună interrelaţionare a acestora, trecerea peste prejudecăţi, acceptarea reciprocă, ceea ce va permite deci schimbul cultural între cele două medii şi va facilita o mai bună adaptare a elevilor la viaţa de licean”.

Proiectul vizează formarea a câte 5 elevi de clasa a VIII-a din fiecare şcoală implicată, de către specialişti în domeniu,  pe teme care vizează evaluarea aspiraţiilor, intereselor, abilităţilor, managementul schimbării personale, finalizată cu alegerea a 10 profesii, cele mai potrivite/dorite pentru/de beneficiarii direcţi; dupa care reprezentanţii fiecăreia din cele 10 şcoli implicate vor trebui să îşi aleagă o meserie, pe care o vor prezenta, în etapa finală, sub formă de proiect; va fi organizata întâlnirea beneficiarilor direcţi cu «oameni de carieră» (personalităţi din  cele 10 domenii de activitate alese la acţiunea nr.1); se desfasoara activităţi de socializare; nu in ultimul rand, va avea loc prezentarea celor 10 proiecte (cate unul pe şcoală partenera) şi premierea celor mai valoroase.

Beneficiari directi sunt 50 elevi de la clasele V-VIII de la şcolile gimnaziale implicate în proiect, 10 elevi de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Brăila, 12 cadre didactice de la şcolile gimnaziale implicate în proiect şi Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Brăila. Beneficiari indirecti sunt cadrele didactice de la şcolile implicate în proiect, părinţii elevilor, comunitatea locală.

Din asteptarile proiectului mentionam imbogăţirea experienţelor de învăţare la elevi, realizarea comunicării şi colaborării optime intre părţile implicate, sporirea interesului părinţilor pentru acest gen de activităţi şi creşterea numărului de solicitanţi, creşterea capacităţii cadrelor didactice de a construi un mediu educaţional care să motiveze părinţii şi copiii, prin însuşirea unor metode noi de stimulare şi dezvoltare a potenţialului copiilor, formarea şi acţiunea în scopuri civice, obţinerea unor fonduri extrabugetare.

N.aut. In context, va amintesc ca am participat – Armanda Filipine – ca invitat dar si in juriul unui proiect similar, amanunte la https://brailachirei.wordpress.com/2010/04/25/meseria-bratara-de-aur-%e2%80%93-un-proiect-al-liceului-%e2%80%9csaligny%e2%80%9d-readuce-in-atentie-conceptul/ proiect derulat sub directa atentie a profesorului Petruta Simionescu – directorul Liceului Tehnic „Anghel Saligny” – de echipa coordonata de prof. Georgiana Troia.

 

 

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.