Omagiu poetului Nichita Stanescu, la Muzeul Brailei


* Casa memoriala „Panait Istrati”, din Gradina Publica, gazduieste in intervalul 30 martie – 5 aprilie 2013 o expozitie a Muzeului lIteraturii din Bucuresti

La 31 martie, Nicihita Hristea Stanescu ar fi implinit 80 de ani. Soarta a vrut insa ca minunatul poet NICHITA STANESCU sa plece pe steaua lui la 13 decembrie 1983, astfel ca acum noi incercam prin intermediul diverswelor evenimentele sa il pastram viu in memorie si sa il facem deopotriva cunoscut celor foarte tineri. In acest context  se inscrie demersul la care fac aici referire, o noua colaborare a Muzeului Brailei cu Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti – condus de un brailean, criticul Lucian Chisu.

Nichita Stanescu Astfel, expoziția omagială „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere” s-a deschis sambata, 30 martie 2013, la Muzeul Brailei. Publicul poate admira obiectele, cartile, fotografiile si documentele expuse până pe 15 aprilie 2013, la Casa memorială „Panait Istrati”  din Grădina Publică din municipul Braila.

Asa cum am mentionat deja, expozitia este realizată de Muzeul Național al Literaturii Române București.

Nichita, poetul necuvintelor

Din biografia poetului spicuiesc doar cateva amanunte, cu speranta ca dumneavoastra, stimati si iubitori cititori, va veti apleca asupra macar  a unui poem…

Volumul „Necuvintele” obtine in 1966 Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). Pentru „Cartea de recitire„, eseuri,  primeste al treilea Premiu al USR. Nichita Stanescu este si laureat, in 1975, al Premiul internaţional Johann Gottfried von Herder (pe care l-au primit si, intre altii, Tudor Arghezi, Marin Sorescu, Eugen Barbu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, dar si sculptorul Constantin Lucaci – realizatorul Fantanii cinetice din preajma Palatului Admisntrativ si al falezei brailene).

La editia Festivalului Poetilor din Balcani cu Serbia tara invitata si partenera, la Braila a fost prezent si poetul Adam Puslojic. Atunci, am vizionat impreuna si interviul pe care acesta i l-a luat lui Nichita Stanescu. 

Un comentariu

  1. Laudabila initiativa aceasta. Am vizitat expozitia organizata si m-a impresionat profund!…Gradina Mare era animata ieri, fiind timp favorabil, dar in expozitie eram doar eu ca vizitator.
    E adevarat nu s-a difuzat si programul de vizitare, am facut investigatii ca sa aflu, dar daca iti doresti „sa fii acolo”, afli !
    Vorba aceea : „A nimerit orbul, Braila!”
    Multumesc organizatorilor !


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.