Noua Republica vrea, la Braila, referendum pentru demiterea primarului Simionescu


*Motivele sunt mai multe – scandalul cu lucrarile la Bulevardul Dorobantilor, frigul in scoli incepand cu 1 martie 2013, asfaltarea strazilor, prezenta teraselor comerciale in Gradina Publica si nu numai

 

Mihail Stefanescu Conferinta saptmanala de la sediul Partidului Noua Republica (PNR) – filiala Braila – a fost sustinuta, miercuri – 10 aprilie 2013 – de Mihail Stefanescu (foto stanga) si Florin Dragan (foto dreapta), respectiv presedintele filialei si vicepresedintele formatiunii.

Subiectul conferintei a fost unul local, in baza urmatoarelor considerente: “Prin anuntul de participare nr. 98186 / 20.04.2010, publicat in SEAP de Primaria Braila s-a anuntat licitatia pentru Proiectul <Contract de lucrari in cadrul proiectului Modernizare Bulevardul Dorobantilor, municipiul Braila>. Astfel, in sectiunea III – INFORMATII JURIDICE, ECONOMICE, FINANCIARE SI TEHNICE, capitolul 2 – Conditii de participare, punctul 3 – Capacitatea tehnica, documentatia de atribuire prevedea ca ofertantul sa dispuna de dotari minime, printre altele, de <statie de betoane, amplasata la max. 50 de km de locul de executie a lucr. ; statie de preparare mixturi asfaltice, amplasata la max. 80 de km de locul de executie a lucrarilor>. Controlul Autorităţii de Audit din cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a considerat ca aceasta conditie este discriminatorie si incalca prevederile art. 8 alin. (1) din HG nr. 925/2006 cu modificările şi completările ulterioare si a propus o corecţie financiară de: 24.498.262,04 lei reprezentand 25% din valoarea lucrarii. Prin sentinta civila din 10.04.2012 a Curtii de Apel Galati, Primariei Braila i s-a respins contestatia la masura luata de MDRT”. Florin Dragan

Din aceste motive, reprezentantii PNR considera ca exista indreptatire pentru solicitarea participarii cetatenilor la un referendum pentru demiterea edilului – primarul Aurel Gabriel Simionescu. Vorbitorii  solicita brailenilor sa semneze, concretinzand astfel o forma democratica de participare la guvernarea locala:

NOI, CETATENII NOII REPUBLICI, fideli principiului care ne guverneaza actiunile Suntem CETATENI si nu simpli contribuabili si Initiem actiunea de strangere de semnaturi pentru organizarea referendumului de demitere a primarului in conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale respectiv alin.2 <Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului>.

Luand act de gravele incalcari ale legislatiei privind achizitiile publice in cazul atribuiri lucrarii de reabilitare a bulevardului Dorobanti, prin construirea unui caiet de sarcini <cu dedicatie>, avand in vedere ca terminarea lucrarilor la bulevardul Dorobanti se va face din fonduri proprii in conditiile in care nu sunt bani pentru: incalzirea scolilor, asfaltarea tuturor strazilor din cartierele municipiului, finalizarea retelei de canalizare din cartierul Radu Negru, Lacu Dulce si Chercea; privind cu ingrijorare la modul sfidator in care Primarul Brailei a inteles sa sanctioneze o fapta grava care a dus la pierderea dreptului de recurs, ramanand astfel definitiva si irevocabila Hotararea Curtii de Apel prin care s-a consfintit pierderea a 24.498.262,04 lei, blocand astfel alte investitii atat de importante pentru comunitate, aratate mai sus; considerand ca sanctionarea secretarului primariei si sefei departamentului juridic cu sume modice este, de fapt, o incercare de musamalizare a unei afaceri ilegale si de acoperire a adevaratilor vinovati (cei ce au intocmit caietul de sarcini si au organizat procedura de achizitie publica), in conditiile in care firma care a castigat licitatia trucata va incasa in final contravaloarea lucrarilor stabilita in alte conditii decat cele concurentiale, obligand practic fiecare cetatean sa participe la acoperirea acestei pierderi de care nu se face vinovat”.

Un semnal de alarma

Initiatorii vor sa traga un semnal de alarma: “Nu succesul este masura tuturor lucrurilor in viata. Urmarirm aspecte calitative mai degraba decat cantitative, aceasta insemnand ca este mai importanta trezirea constiintei civice a brailenilor, e important ca brailenii sa se revolte in fata nedreptatilor, sa sanctioneze proasta administrare, sa nu mai accepte risipa banilor publici. Urmarim ca brailenii sa-si manifeste cetatenia intr-un mod activ si sa inteleaga ca au si drepturi nu doar obligatii. Primarul si functionarii din primarie sunt in slujba brailenilor si nu invers. E un demers care tinteste si responsabilizarea autoritatilor in raport cu comunitatea”.

De fapt, actiunea a inceput deja. “Noua Republica, desi un partid mic nu este un partid naiv. Sunt in faza de finalizare strategia si masurile pe care le vom intreprinde. Noi stim cum sa promovam si cum sa concretizam un astfel de demers. Prima faza presupune informarea cetatenilor fiindca Noua Republica pretuieste votul, semnatura cetatenilor informati. Pentru noi, oamenii care ne acorda increderea in cunostinta de cauza sunt cei mai importanti. Rolul presei libere din Braila va fi foarte important si mesajele de informare pe care le vom transmite vor fi, atat directe – prin actiunile noastre in strada, cat si indirecte sau mediate de dumneavoastra. Noua Republica initiaza acest demers in care ii astepta pe toti, ziaristi, cetateni, politicieni. Toti vom castiga in aceeasi masura. Vom fi impreuna pentru binele public, binele comunitatii, binele brailenilor. Vom distribui formulare pentru cetateni fiindca Noua Republica mizeaza pe cetateni. Daca acestia sunt in aceeasi masura cu noi revoltati si neresemnati putem, impreuna, sa avem succes”, afirma reprezentantii PNR.

In cazul in care demersul se va concretiza si primarul este demis dupa referendum ori demisioneaza,  Noua Republica nu a stabilit un candidat pentru functia de primar. “Mai important este ca Braila sa fie eliberata. Acesta este primul pas si daca functia de primar va fi vacanta, fireste, cineva trebuie sa-i ia locul. Noua Republica Braila poate propune cel putin 3 persoane din interiorul partidului dar, asa cum am spus intotdeauna, Noua Republica si-a propus sa descopere si sa propulseze in administratie figuri noi, personalitati ale comunitatilor chiar daca nu au facut politica dar au drept capital o buna reputatie morala. De asemenea, nu refuzam sustinerea unui candidat independent sau asumat de alta formatiune civica sau politica daca va reprezenta o formula mai potrivita decat varianta propusa de Noua Republica. Nu este acum momentul sa anuntam un candidat. Procedura de demitere a primarului este foarte dificila si sunt multi pasi procedurali care trebuie parcursi”.

In fapt, “aceasta actiune este, in primul rand, cetaneasca. Vrem sa ni se alature toti cetatenii Brailei care considera inacceptabila pierderea unei sume de peste 24 de milioane de lei, peste 240 miliarde de lei vechi, suma cu care s-ar putea rezolva de exemplu – reabilitarea tututror strazilor din Ansamblul Buzaului sau din Chercea, sau am putea scoate din Evul Mediu cartierele fara canalizare. Nu ne putem permite sa irosim atatia bani. Nu se poate ca nimeni sa nu raspunda pentru o paguba de asemenea amploare. Sanctiunile sunt niste glume, sunt sfidari la adresa brailenilor. Primarul este un administrator, daca ar fi fost in mediul privat, actionarii l-ar fi schimbat pe loc. Noi speram ca domnul Primar sa inteleaga gravitatea situatiei si pentru a evita o situatie jenanta sa ia in calcul demisia”.

Un alt motiv de alarmare, si implicit de proovare a demersului cu referendum-ului, priveste  scandalul teraselor din Gradina Mare:  “Atitudinea primarului nu este normal si este un lucru grav obstructionarea concurentei, ingradirea liberei initiative. Este o atitudine tipic socialista, atitudinea oamenilor care nu inteleg beneficiile pietei libere fara drept de monopol, nu inteleg sa apere libertatea. Nu comentam legat de numele persoanelor implicate fiindca nu avem dovezi care sa arate ca este o legatura intre suprimarea unei terase si relatiile privilegiate pe care le-ar avea unul din intreprinzatorii private ce pare a fi avantajat de aceasta situatie si aparatul politico-administrativ al Primariei Braila. Pe noi, Noua Republica, ne intereseaza, in primul rand libera initiativa, accesul liber pe piete al intreprinzatorilor, un mediu de afaceri corect si concurential”.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.