Intalnire Comenius la Braila, cu Gradinita PP nr. 2


* Proiectul este „Bringing up Global Citizens”, cu parteneri din Italia, Grecia, Polonia, România, Spania, Turcia * Reuniunea braileana, in care s-au vizitat Rezervatia Naturala Balta Mica a Brailei, institutii culturale si administrative brailene, galatene s-a derulat intre 15 si 20 iunie 2013

Gradinita 2 foto 2 A treia reuniune din cadrul Proiectului Multilateral Comenius  ”Bringing up Global Citizens” s-a desfăşurat în perioada 15 – 20 iunie 2013, în Brăila – România – și a fost găzduită de Grădinița cu Program Prelungit (PP) nr. 2. Au participat reprezentanţi din toate cele  şase ţări partenere – Italia, Grecia, Polonia, România, Spania, Turcia – realizându-se  o serie de activităţi în comun, legate de tema proiectului şi structurate în aşa fel încât să fie atinse obiectivele acestuia: adoptarea unei atitudini democratice, responsabile şi de solidaritate, dezvoltarea unei  gândiri critice şi decisive, realizarea schimbului de experienţă şi cunoştinţe  între profesori, promovarea lucrului în echipă,  implicarea autorităţilor locale şi regionale în acţiuni de solidaritate,campanii proiectate şi implementate  de instituţiile de învăţământ.

Prof. Rodica Topal – directorul Gradinitei PP nr. 2, coordonator local in proeict – care ne spune si povestea intalnirii.

Gradinita 2 foto 1   Prima zi a venirii oaspeţilor în România  a fost o ocazie potrivită pentru a face cunostinţă  cu ceilalţi  parteneri de proiect, pentru a socializa, pentru a se acomoda. Dimineaţa zilei de 16 iunie 2013 a  început  cu  o plimbare pe Dunăre cu vaporul  pentru o vizită de documentare în rezervația naturală Parcul Naţional  “Balta Mică a Brăilei” . Singurul mod de a ajunge în acest loc pitoresc pentru a admira specii rare de păsări, flora diversificată,ecosisteme care păstrează nealterat o imensă biodiversitate de faună și vegetație a fost traversarea braţelor Dunării cu ambarcaţiuni mici. După–amiaza zilei de 16 iunie a fost dedicată unei alte vizite de documentare în oraşul Galaţi, unde s-a vizitat Grădina Botanică, Muzeul de Stiințe ale Naturii şi Planetariul cu observatorul astronomic. Vizitele de documentare au putut demonstra preocuparea tuturor pentru păstrarea unui mediu curat şi sănătos.

Ziua de luni, 17 iunie 2013 a debutat cu o vizită la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 Brăila, unde invitaţii au participat la un program artistic pregătit  de copiii,părinții şi cadrele didactice din unitatea gazdă, dar şi la activităţile desfăşurate cu preşcolarii. Partenerii au avut astfel ocazia de a observa şi compara modalităţi de învăţare, strategii şi metode de lucru pe centre de interes cu grupuri mici de copii. Aici au fost alături de gazde şi de invitaţi şi reprezentanți din partea Inspectoratului Școlar  Judeţean Brăila, dar şi reprezentanţi ai mass-media locale. Vizita a continuat la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” unde partenerii conduși de doamna director Petruța Simionescu și doamna director adjunct Mioara Sisea au intrat la diferite clase din şcoală, observând şi comparând modalităţile de lucru cu elevii, au vizitat laboratoarele și biblioteca instituției de învățământ și au purtat discuții despre parteneriatele europene pe care le-au derulat de-a lungil anilor și prin care s-a  reușit atragerea de  finanțare extrabugetară.  Tot în acelaşi scop au fost vizitate şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 22 şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5, ambele structuri ale Grădiniţei nr. 2.

Prima sesiune de lucru s-a desfăşurat luni, 17 iunie 2013, la Casa Corpului Didactic din Brăila, unde coordonatorul de proiect a prezentat Sistemul Educaţional din România, iar mai apoi s-a realizat un atelier de lucru pentru competențe digitale, îndrumat de specialişti în domeniul I.T. pentru a fi  abilitate în a lucra la  website-ul proiectului(www.bringingupglobalcitizens.com). S-au schimbat informaţii referitoare la problemele ţării fiecărui partener referitoare la solidaritate şi sustenabilitate, având loc pe aceste teme dialoguri şi discuţii libere. Discuţiile au continuat în Grădina Publică şi în Centrul Vechi al oraşului de la Dunăre, Brăila unde invitaţii au avut ocazia să vadă alte locuri de real interes și să admire arhitectura clădirilor.

Gradinita 2 foto 3 Următoarea zi, 18 iunie 2013, a început  cu o incursiune în istoria, cultura, tradiţia  românească în general şi brăileană, în particular. Au fost vizitate Biserica Greacă, Buna Vestire şi Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil adevărate monumente arhitecturale și de patrimoniu cultural, Muzeul Brailei, Teatrul „Maria Filotti”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale unde invitaţii au asistat la demonstraţii practice de ţesut şi modelat ceramică in atelierele realizate cu sprijin financiar de la UE. După prânz a avut loc o întâlnire în cadrul Primăriei Brăila cu doamna Doiniţa Ciocan – viceprimar, şi cu doamna Camelia Guşatu – director Direcţia pentru Cultură, Educație și Învățământ. Între oficialități și participanţii europeni a avut loc un dialog intercultural despre impactul proiectelor europene în cadrul comunităţii locale. Cu acest prilej s-a  prezentat ”Contractului cu Pământul și locuitorii săi”, unul dintre produsele finale ale proiectului care a fost postat în instituția Primariei Brăila cu intenția de a strânge cât mai multe semnături ale celor care doresc să facă o schimbare  în  viața lor și implicit în a ajuta planeta Pamânt. Conținutul contractului redactat de copiii și elevii din proiect a fost lecturat, iar toti cei prezenți dar și alte persoane care au acces în acest spațiu să-l citească, să-l semneze și, evident, să ia atitudine civică favorabilă pentru promovarea unui mediu natural și social sănătos. În continuare s-a desfăşurat  a doua sesiune de lucru în sala de conferinţe a hotelului Belvedere. Au fost discutate ultimile detalii referitoare la  “Contractul  cu Pământul”, o serie de reguli pe care oamenii se angajează să le respecte, pentru un mediu şi o viaţă sănătoasă.În cadrul mobilităţii din România acest contract a început deja  să strângă multe adeziuni, fiind afişat în toate grădiniţele implicate, urmând a fi afișate și în alte instituții publice(Biblioteca Județeană, Casa Corpului Didactic etc) și evident pe site-ul proiectului. S-au prezentat jocurile de eco-solidaritate , prezentări power point sau filmări video. Au fost interpretate datele din chestionarele referitoare la întâlnirile precedente, realizate de coordonatori,s-au realizat conexiuni între obiectivele activităţilor din proiect şi grupul ţintă. S-au fixat detalii tehnice referitoare la implementarea planului de lucru în viitor. S-au primit sugestii şi puncte de vedere pentru optimizarea şi eficientizarea întâlnirilor. Seara s-a încheiat cu o cină tradiţională, cu specific românesc – bucate şi dansuri tradiţionale.

Ziua de 19 iunie 2013 a început cu cea de-a treia sesiune de lucru desfăşurată în Staţiunea Lacu Sărat, la Centrul de Informare Europe Direct Brăila, unde s-au dezbătut următoarele probleme: definirea unor criterii de scriere şi realizare a poveştilor şi poveştirilor- propuneri de optimizare, monitorizarea activităţilor şi muncii din proiect, analiza de nevoi după un an de la debutul proiectului şi realizarea raportului intermediar, fixarea următoarelor întâlniri: Polonia, 3 – 8 octombrie 2013, Turcia 13 – 18 noiembrie 2013, Grecia,  29 martie – 3 aprilie 2014, România – Berbeşti, iunie 2014. Pentru fiecare problemă de lucru abordată s-au fixat şi termene calendaristice pentru a fi realizate în timp optim, conform graficului de actiuni de implementare .

banner pr Gradinita 2 La finalul întâlnirii au fost înmânate certificatele de participare fiecărui membru prezent, de către coordonatorul de proiect din România – profesor Topal Rodica. Participanţii au fost invitaţi să viziteze Staţiunea Lacu Sărat, Mănăstirea Sf. Pantelimon ,au vizitat biblioteca Centrului de Informare și Documentare  de unde și-au ales materiale necesare cu impact european, iar mai apoi au schimbat impresii referitoare la actuala întâlnire, care s-a dovedit a fi în egală măsură extrem de utilă şi plăcută. Activităţile incluse în agenda de lucru de către echipa de proiect din grădiniţa organizatoare au avut un impact deosebit atât pentru copii și părinți cât şi pentru cadrele  didactice şi vor avea menirea de a  asigura  creşterea numărului şi a calităţii acţiunilor ecologice şi umanitare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.