„Mimicry’, expozitie cu Gabriela Stoica (Galati) la Venezia


* Eveniment sustinut de Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

     Miercuri, 3 iulie 2013, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia, are loc de la ora 18.30 vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry” apartinand tinerei Gabriela Stoica, bursieră „Nicolae Iorga” a Institutului Român de la Veneţia.
Mimicry a     Proiectul  presupune o paralelă între studiul antropologic, social și cultural al măștilor venețiene din secolul al XVIII-lea și practicile artistice vizuale contemporane, reunind o serie de lucrări de pictură și video-performance, masca identificându-se cu un ideal generat de societate (prin acțiunea de a deveni sau de a se identifica cu celălalt), ca element de camuflare socială sau sexuală, depersonalizare sau obiect fetișist. Complexitatea tematicilor și metodologiilor în studiul culturii permite termenului de mimesis să se detașeze de la înțelesul antic, modificându-l considerabil și oferindu-i noi perspective de analiză. Mimetismul sau mimema este definit ca fiind rezultatul unei acțiuni, iar mimesis, acțiunea în sine. Astfel, artista încearcă să identifice ideile stereotipe condiţionate de societatea veneţiană despre feminitate şi să demonstreze posibilitatea oferită de carnaval, prin intermediul măştilor „Moretta” sau „Gnaga”, de afişare a oricărei personalităţi în societate. În acelaşi timp, încearcă să creeze o conexiune a individului cu diverse tipuri de personalitate, în funcţie de habitat, interpretând arhitectura lui Paolo Portoghesi din apartamentele din Santa Marinella – Roma, 1966.
      Gabriela Stoica (n. 1988 la Galaţi, România) este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A absolvit Universitatea “George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design și Masteratul teoretic de Cercetare Interdisciplinară. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup.  Momentan este bursieră în domeniul artelor vizuale cu o bursă de cercetare și formare post-universitară “Nicolae Iorga”, în cadrul Institutului Cultural Român din Veneția cu un proiect de cercetare teoretică – “Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”, dar şi unul de creație artistică – “Mimicry”.
      Expoziţia va fi deschisă publicului vizitator zilnic, între orele 11.00 şi 19.00, în perioada 3 – 10 iulie în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio, 2211. Intrarea este liberă.
        Multumim lui Alexandru Damian coordonator proiecte arte vizuale la IRCCU Venezia – pentru informatie si invitatie.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.