Expozitie omagiala Emilia Dumitrescu, la Muzeul Brailei


* Este deschisa pe toata perioada lunii iulie 2013

Emilia Dumitrescu (Brăila, 31 iulie 1921 – Brăila, 22 septembrie 2005) este unul din artistii plastici care fac din spatiul brailean unul de renume.

tablou Emilia Dumitrescu 1   Asa cum ne confirma Maria Stoica – sef Sectie Artă a Muzeului Brăilei, luna iulie este dedicată Emiliei Dumitrescu. Publicul poate admira exponatele la galeria „Gh. Naum’, cu intrare dinspre Calea Galati – pentru cei care nu stiu inca…
Sunt deschise pentru vizitare expoziţia permanentă de pictură, „Peisaj ȋn ţinutul de legendă”, un interior din casa părintească de la Vădeni, reconstituit cu piesele originale, şi o expoziţie temporară de acuarelă sub genericul „Aur si cenusa’, toate piesele făcând parte din donaţia pe care artista a făcut-o oraşului, în anul 2000.
O perioadă, între anii 2000 şi 2005, donaţia a fost adăpostită într-o clădire monument istoric de arhitectură, de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 3, transformată în muzeu, dar cu firma Galeria de artă Emilia Dumitrescu. La inaugurarea ei, pe 3 decembrie 2000, Emilia Dumitrescu a citit emoţionată textul următor: „Aparţin unui loc în care Dunărea şi Bărăganul Brăilei vin de undeva, de departe, din sufletul celor care au trudit în aceste nemărginite spaţii. Iată de ce am căutat să-mi concentrez emoţia într-o metaforă a cărei forţă să exprime îngemănarea câmpiei cu fluviul într-un tot care să cuprindă orizontul deschis al câmpiei şi curgerea senină, alteori dramatică, a undelor. Am credinţa că în elanul şi dinamismul acestui spirit, în privirea calmă a unei lumi specifice, am reuşit să aduc ceva din permanenţa omenescului în faţa vieţii, a naturii, a timpului. Şi mai am convingerea că dăruind întreaga mea operă Brăilei, dumneavoastră şi generaţiile care vor veni veţi şti s-o păstraţi şi s-o preţuiţi pentru împărăteasca frumuseţe şi măreţie a naturii pe care o cuprinde. Mulţumesc celor care au avut ȋnţelepciunea să ofere un loc atât de potrivit pentru punerea ȋn valoare a donaţiei mele, ȋn primul rând Domnului Primar Anton Lungu. Vă mulţumesc Dumneavoastră pentru că îmi sunteţi astăzi alături”.

Foto: lucrare in acuarela a artistei omagiate prezenta in expozitie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.