Proiect „Treburi vechi la vremuri noi”, la final


* Dezvoltat de Asociatia de turism „Proilavia’, partener Muzeul Brailei, proiectul cu fonduri europene prin TIA a presupus desfasurarea unor activitati de cercetarea muzeistica si de dezvoltare profesionala folosindu-se metode non-formale * Beneficiari directi au fost cativa tineri din comuna Viziru, ei lucrand efectiv si la Studiul privind viata la tara

100_4041  Asociatia de turism „Proilavia’ (site la http://proilaviabraila.yolasite.com/) din Braila, coordonator Gabriel Lâlă, a avut pana acum destule proiecte interesante despre care am mai scris. Dar acum, cu Proiectul ”Treburi vechi la vremuri noi” ( amanunte despre primii pasi la http://brailachirei.wordpress.com/2013/02/26/asociatia-proilavia-un-nou-proiect-tia-in-comuna-braileana-viziru/) – finantat cu bani europeni prin Programul Tineret in Actiune (TIA, aveti link-uri din ”Braila Chirei”) – au atras in activitati interesante cativa tineri din comuna braileana Viziru si acest lucru merita salutat in mod deosebit.

100_4038  La conferinta de final, desfasurata la Muzeul Brailei – partener prin muzeograf dr. Brandușa Ilie, consultant de specialitate intr-un studiu deosebit – in 4 iulie 2013, am aflat amanunte si am facut cunostinta cu o parte din tinerii implicati – ar fi venit cu totii, dar unii lucreaza in perioada vacantei mari pentru a-si rotunji ”veniturile”. Un album foto de la aceasta conferinta am alcatuit la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.487106321381962.1073741871.196618800430717&type=3  pe pagina Facebook a revistei (care imi apartine, n.aut. Armanda Filipine) de cultura si informatie „Braila Chirei’.

Derulat, deci, in perioada februarie – iulie 2013, proiectul a presupus desfasurarea unor ateliere antreprenoriale de broderie si artizanat – am admirat intr-o mini expozitie cateva obiecteȘ fotografii, bratari, lumanari si chiar am primit cadouri – dar si ateliere de legumicultura, gradinarit. Tinerii au avut parte si de intalniri deosebite; chiar daca ele s-au intamplat sa fie tot cu persoane de la tara, spre exemplu cu doamna Cojocaru – fosta asistenta medicala, acum o colectionara autentica – casa i-ar putea deveni oricand muzeu, cu doamna Maria Bratu ori cu Neculai Popa – a carui viata se intrece cu veacul, cu Sofia si Vasile Fratile ori cu doamna Georgeta Codreanu, toti din Viziru, fiecare avand un raspuns interesant la chestionarul care a stat la baza ”Studiului privind viata la tara – comuna Viziru, judetul Braila”. Un ajutor important l-au primit, inca de la inceput, de la preotii din comuna Viziru, in special de la parintele Simeon Bănică Sică.

100_4028 Au fost si vizite interactive si foarte instructive – la Manastirea Măxineni, la Muzeul Brăilei, la Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Gadina Publica din municipiu  sau la Muzeul Ianca, in Rezervația Pădurea Viișoara etc. Așa cum au precizat, tinerilor le-a plăcut si au fost realmente bucuroși de tot ce au trăit în perioada proiectului. Pe canalul You Tube vor fi postate in curand mai multe filmulete cu fragmente din activitati – aici aveti unul

http://http://www.youtube.com/watch?v=pyTpPULfOps

Impreuna cu Gabriel Lâlă, Brândușa Ilie, Florentina Lâlă tinerii beneficiari au participat si la reuniuni de lucru, dezbateri instructive care le-a modificat optiunile de viitor. Asa cum afirma Oana Mungiu – una dintre beneficiare (o regasiti in imaginile de la conferinta si nu numai), si-a propus sa se pregateasca pentru facultate de istorie, muzeografie. Ceilalti tineri din proiect sunt – primii patru, ca si Oana, au fost si la conferinta de la Muzeu – Daniel Bratu, Aurelian Gerea, Florin Cheles, Alexandru Floares, Adelina Avram, Georgian Oancea, Cristina Burcuș, Nicolae Bănică, Mihaela Popa, Carmen Giurău, Gabriel Mungiu, Silvia Buzea, Georgiana Codreanu (ei sunt trecuti si in Studiu, altii au participat la alte activitati).

100_4040 Si ce a spus Alexandru Floareș mi-a plăcut, si anume ca este incantat de proiect pentru ca „ne-a schimbat, ne-a facut sa ne gandim ca merita sa fim mai buni”.

N.aut. Concluzia, una mare si cu miez, este ca a meritat tot efortul! Proiectul „Treburi vechi la vremuri noi” demonstreaza ca fondurile europene pot aduce castig acolo unde este doar… memorie – dar patrimoniul imaterial, caci despre el este vorba aici – este o valoare de care nu se poate sa nu tinem cont. In plus, pornind de la acest proiect se pot dezvolta si alte actiuni de voluntariat, nu neaparat finantate, care sa aduca plus valoare vietii de zi cu zi,  a tinerilor, a membrilor comunitatilor – rurale si nu numai. E nevoie de putina vointa si mult curaj! Si de mult suflet!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.