O noua strategie europeana pentru invatamant superior, Erasmus+


* Se vor aloca, prin noul program Erasmus – aplicabil din 2014, peste 400 milioan euro pentru schimburi de studenti

Erasmus   Comisia Europeană lansează o nouă strategie – „Învățământul superior european în lume” (amanunte la http://ec.europa.eu/education/higher-education/doc/com499_en.pdf), cu scopul de a se asigura că absolvenții europeni dobândesc aptitudinile internaționale care le sunt necesare pentru a munci oriunde în lume și că Europa rămâne cea mai atractivă destinație pentru studenții internaționali. Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, va aloca peste 400 milioane euro pe an pentru a sprijini schimburile internaționale de studenți, precum și o mai strânsă cooperare între universitățile europene și partenerii lor din întreaga lume, dupa cum se arata intr-un text postat pe pagina web a Reprezentatiei Comisiei Europene in Romania, la fel cum ne anunta si  Carmen Plaja – ofiter PR – intr-un comunicat.

Obiectivele principale ale strategiei de internaționalizare ale Comisiei sunt: îmbunătățirea calității globale a educației europene prin facilitarea învățării reciproce, a cooperării și comparației cu alți furnizori de învățământ din lume; stimularea inovării și a creării de locuri de muncă în Europa prin atragerea studenților mobili la nivel internațional și a migranților calificați; lărgirea orizonturilor, sporirea șanselor de angajare și pregătirea studenților pentru a deveni cetățeni mondiali; și influențarea și angajarea de noi categorii de public într-un mod care să avanseze poziția UE în lume.

Tinerii interesati gasesc informatii pe paginile web ale universitatilor,dar si pe site-ul europa.eu, cum ar fi acestea de la http://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/exchanges/index_ro.htm

* * *

În universitățile și alte instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană – cam 4.000 in total – invata peste 19 milioane de tineri. Comisia spera ca universitățile să elaboreze programe de studii internaționale, să promoveze competențele lingvistice și să dezvolte învățarea digitală. Se preconizează că numărul studenților in lume va crește de patru ori, de la aproximativ 100 de milioane în 2000 la 400 de milioane în 2030, cu o creștere deosebit de puternică în Asia și America Latină. În prezent, Europa atrage aproximativ 45 % dintre toți studenții internaționali, însă investițiile concurenților săi în învățământul superior se află într-o creștere rapidă. Țările din care provin cei mai mulți studenți internaționali mobili sunt China, India și Coreea de Sud.

Noul program Erasmus+, care urmează a fi lansat în ianuarie 2014, va integra pentru prima dată oportunități care să permită studenților din afara frontierelor Europei să își desfășoare o parte din studiile universitare la o universitate europeană sau vice-versa. Se vor finanța 135 000 de schimburi de studenți și personal între UE și restul lumii – cu 100 000 mai multe decât în cadrul actualului program Erasmus Mundus, în plus față de 3 milioane de schimburi de studenți și de personal în cadrul UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.