Seminar romano-francez la Braila, pe teme de monumente


* „Conservarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentelor si zonelor istorice protejate – centru pilot Braila’ este titlul manifestarii, un proiect co-finantat de Asociatia Localitatilor si zonelor Istorice si de Arta din Romania si Ambasada Frantei in Romania

afis seminar romano-francez  In perioada 15 – 17 iulie 2013 are loc la Braila un eveniment international sub genericul Seminarul romano-francez „Conservarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentelor si zonelor istorice protejate – centru pilot Braila’. Proiectul este co-finantat de Asociatia Localitatilor  si zonelor Istorice si de Arta din Romania si Ambasada Frantei in Romania. Lista INVITAŢII LA SEMINARUL ROMANO cu invitatii dezvaluie amploarea manifestarii.

Lucrarile seminarului se desfasoara in Sala Mare a Prefecturii, marti, 16 iulie 2013 si miercuri, 17 iulie 2013, incepand cu ora 9.00.

Obiectivele seminarului sunt: prezentarea problematicii zonelor protejate construite din mediul urban si rural; discutarea propunerii de metodologie specifica pentru operatiunile de regenerare urbana a centrelor istorice care sa poata fi utilizata la nivel national si prin care sa fie realizate proiecte integrate finantate din fonduri europene; infiintarea „Centrului de Cultura urbana si peisaj” in municipiul Braila ca interfata oras-cetatean in problemele de dezvoltare urbana, peisaj cultural si patrimoniu; discutarea perspectivelor de realizare a unui proiect de cooperare franco – romana in domeniul protejarii patrimoniului- zona pilot municipiul Braila si teritoriul judetului Braila; prezentarea Centrului Istoric al Municipiului Braila: probleme si prioritati, stadiul lucrarilor de reabilitare, propuneri de masuri; experienta franceza in domeniul regenerarii urbane si a zonelor protejate contstruite.

Obiectivul final este semnarea unui acord de cooperare romano-francez pentru Centrul Pilot Braila, acord ce prevede urmatoarele actiuni:

centru istoric si Brailita  a) Pentru municipiul Braila:

– Inventarierea, realizarea fiselor cladirilor monument, a traseelor subterane si analiza multicriteriala a siturilor arheologice si istorice;

– Reabilitarea centrului istoric, in conformitate cu principiile Conventiei Europene a peisajului, precum si Declaratia ministeriala de la Toledo de reinoire urbana – 2010;

– Reabilitarea zonei portuare si deschiderea orasului la Dunare;

– Dezvoltarea activitatii turistice prin valorificarea patrimoniului cultural al Brailei

b) Pentru judetul Braila

– Inventarierea, realizarea fiselor cladirilor monument, restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice, promovarea traseelor culturale si integrarea lor in programele turistice si de punere in valoare a peisajului.

N.aut. (Armanda Filipine – revista de cultura si informatie „Braila Chirei’) Braila are o zona imensa declarata site arheologic in municipiu – cartierul Brailita unde a facut cercetari regretatul arheolog Nicolae Hartuche, dar si numeroase monumnte, in principal cladiri de final secol XIX – inceput XX ridicate de armatorii, comerciantii greci si italieni etc. La Braila au mai fost evenimente similare, tot de talie internationala – cu participarea unor arhitecti din Franta si Italia, organizate de arhitectii care iubesc profesia si care isi doresc o Romanie cu orase frumoase, din care sa fie puse in valoare nu blocurile sinistre, „comuniste”, ci casele ridicate dupa planurile unor profesionisti.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.