GPS in Europa, mai bun cu programul de sateliti Galileo


* Pentru informarea publicului au fost gandite expozitii tematice in intregul spatiu european

Cu ocazia unei demonstrații publice la Fucino, in 24 iulie 2013 in Italia, Antonio Tajani – vicepreședintele Comisiei Europene – a anunțat stabilirea cu succes a poziției cu ajutorul actualilor patru sateliți Galileo ai UE. Această stabilire a poziției (longitudine, latitudine și altitudine) este o dovadă concretă că programul de navigație prin satelit are capacitatea de a transmite date de poziționare foarte precise la dispozitivele de navigație din autovehicule sau la alte receptoare. Se confirmă astfel capacitatea Galileo de a pune la dispoziție date de poziționare foarte precise. Domnul Tajani a anunțat, de asemenea, că lansarea altor sateliți va permite furnizarea primelor servicii până la sfârșitul anului 2014. Acestea vor avea drept rezultat îmbunătățirea semnalului GPS și, datorită sporirii preciziei, acoperirii și disponibilității semnalului de navigație prin satelit, va apărea o serie de oportunități de afaceri complet nouă. Având în vedere că avantajele oferite de Galileo devin tot mai concrete, furnizorii din acest sector trebuie să înceapă de îndată pregătirile pentru viitoarele oportunități de piață.

Pentru a promova actiunile UE in domeniul spatial a fost demarata o activitate/ expoziție itinerantă – Expozitia spatiala europeana – care subliniază modul în care spațiul și navigația prin satelit au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Peste 30 000 de aplicații se bazează pe tehnologiile spațiale. Vizitatori de toate vârstele pot vedea, atinge și experimenta gama largă de tehnologii și servicii inovatoare pe care spațiul li le oferă. O expozitie similara – Expozitia spatiala 2015, cu tema „Să hrănim planeta: Energie pentru viață” – este deschisa pana in octombrie 2015 la Milano; prezenta modul în care spațiul și aplicațiile de navigație prin satelit pot contribui la dezbaterea mondială privind alimentele și sustenabilitatea.

Galileo Ue programm   Galileo este programul Comisiei Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigație prin satelit sub control civil european. El va fi compatibil și, pentru unele dintre serviciile sale, interoperabil cu sistemul american GPS și cu sistemul rusesc Glonass, rămânând însă independent de acestea. Stabilirea poziției s-a realizat prin utilizarea celor patru sateliți Galileo lansați în octombrie 2011 și în 2012 și a infrastructurii terestre a Programului Galileo, care include centrele de control din Italia și Germania și rețeaua globală de stații terestre. Sunt necesari cel puțin patru sateliți pentru a stabili o poziție în cele trei dimensiuni. Operațiunile sistemului Galileo vor demara până la sfârșitul anului 2014, însă infrastructura sa va fi finalizată ulterior. Mai multe date gasiti in comunicatul de pe pagina reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti  la http://ec.europa.eu/romania/news/24072013_sistem_de_navigatie_prin_satelit_european_ro.htm sau pe pagina UE la http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/ respectiv in rubrica destinata programului Galileo

Prin plasarea sateliților pe orbite cu o mai mare înclinare față de planul ecuatorial, Galileo obține, de asemenea, o mai bună acoperire la latitudini înalte, prin urmare va fi deosebit de valoros pentru utilizatorii din Europa de Nord, o zonă care în prezent nu este bine acoperită doar prin sistemul GPS al SUA. În plus, proprietățile îmbunătățite ale semnalului Galileo îl fac mai ușor de interceptat și de menținut, precum și mai rezistent la interferențe și reflecții.

Cu patru sateliți, constelația Galileo este vizibilă în același timp pentru doar cel mult două-trei ore pe zi. Această frecvență va crește pe măsură ce intră în funcțiune mai mulți sateliți și mai multe stații terestre.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.