* Lucrarile realizate de cei 15 tineri care au raspuns provocarii Sectiei de Arta a Muzeului Brailei, expuse in curtea Centrului Cultural “Nicapetre’, au demonstrat poate exista bucurie pentru munca si in… vacanta! * La Galeria „Gh. Naum” se va reedita expozitia, dupa inceperea scolii
Cu siguranta, majoritatea elevilor isi spun ca vacanta e pentru distractie si pentru relaxare. Da! Mai ales vacanta mare! Dar nu e neaparat asa, si nu pe toata perioada celor aproximativ trei luni calendaristice. O dovedesc cei 15 tineri braileni care s-au inscris in timp record atunci cand au aflat ca Sectia de Arta a Muzeului Brailei le propune nici mai mult nici mai putin decat un club de vacanta, o adevarata scoala artistica (asa cum am prezentat la http://brailachirei.wordpress.com/2013/08/21/elevi-la-casa-nicapetre-final-in-proiectul-vacanta-la-muzeu/). Expozitia cu lucrarile realizate in acest program a fost deschisa pentru doua ore in seara de 23 august 2013, zi in care Muzeul Brailei, la fel ca si Biblioteca Judeteana Braila, implinesc 132 ani de existenta. La evenimnt au fost prezenti si membri ai familiilor tinerilor deveniti artisti, si care si-au spus ca mai vor sa vina, sa nu se inchida inca sesiunile de lucru la institutia muzeala.
Mariana Bogdan – coordonatorului activitatilor din “Vacanta la muzeu” – nu a fost singura prietena a copiilor si tinerilor care au venit, fara sa absenteze, cate doua zile pe saptamana in perioada 1 iulie – 23 august 2013 si au stat acolo mult mai mult decat cele doua ore propuse. Atelierele de lucru s-au desfasurat si la Centrul Cultural “Nicapetre” (fosta Casa Colectiilor de Arta unde sunt in prezent gazduite lucrarile, donate, lui Nicapetre – artistul nascut la Braila sub numele de Petre Balanica), dar mai ales la Sectia de Arta, aici tinerii avand posibilitatea sa dialogheze pe viu cu (capod)opera in fata. Astfel, au admirat tablouri semnate Mimi Saraga Maxy Kan (artista a fost intai eleva, apoi sotia artistului plastic Herman Maxy, a lasat prin donatie Muzeului Brailei o bogata colectie de lucrari personale si nu numai) si ale multor altor artisti care imbogatesc pana la inestimabil colectiil muzeale ale Sectiei de Arta brailene.
Impreuna cu Mariana Bogdan, au fost “ghizi” in materie de arta si profesori in vacanta Maria Stoica, dar si Claudia Anca Moldovan, Alina Ruxandra Mircea. S-a lucrat pornind de la plansa nuda, cu multa culoare si cu materiale diverse, multe reciclate – aduse de copii de acasa – in ideea ca orice obiect poate deveni purtator de mesaj si poate capata valente artistice daca ii gasesti o (noua) intrebuintare. Astfel, din dialogurile – de multe prelungite, cum am spus – cu prietenii (noi) de la muzeu, tinerii au invatat ca si oamenii se pot converti la schimbare, ca reciclarea inseamna si sa nu lasi nimic sa se destrame, sa moara, sa treaca in neant.
Arta, ca si socialul, pot sa fie spatii de recladire ori remodelare, de refacere, de reconditionare; ramane sa gasesti locul potrivit pentru fiecare – lucru, om, gand, eveniment.
Lucrarile realizate de cei 15 tineri care au raspuns provocarii Sectiei de Arta a Muzeului Brailei, expuse in curtea Centrului Cultural “Nicapetre’, au demonstrat ca se poate sa existe bucurie pentru munca si in vacanta! Si asa cum am marturisit – Maria Stoica, sef Sectie Arta, imi este martora! – dupa vizionarea tuturor lucrarilor, am descoperit lumina din fiecare, farmecul coloristic si – sunt sigura – inclusiv bucuria pe care au asezat-o acolo, odata cu materialele, tinerii participanti la programul “Vacanta la muzeu”. Indiferent ca au utilizat nasturi, ate, sticle de plastic, hartie ori alte categorii de materiale pentru lucrari, tinerii au pus acolo suflet. Si le-a pacaut tare mult la muzeu! Se simt asta! Si este foarte bine ca tinerii vor avea o noua bucuria cand se va inaugura, in toamna, dupa inceperea scolii, expozitia – completata si cu alt idei – la Galeria “Gh.Naum’. Asa ea va fi vizionata de si mai multi colegi, prieteni. Eu abia astept! Pana atunci ii felicit calduros pe tinerii artisti si ii numesc aici pe toti (in ordinea in care i-am scris in agenda la vernisaj) ca sa ii cunoasteti si voi, stimati cititori si dragi prieteni: Denisa Baciu, Robert Baciu, Mariana Pandrea, Maria Alexandra Voicu, Alexandru Popa, Mihnea Satnoianu, Kevin Michael Stoica, Maria Ivanov, Dafina Trufas, Cristian Surdu, Maria Dicianu, Andrei Toma, Florentina Negoita, Ana Maria Diaconu, Andrea Zotinca.
Fotograful, operatorul film de la muzeu – Gabriel Stoica – i-a filmat pe fiecare dintre protagonisti – pacat ca unii plecasera tocmai in acea zi din localitate, cu parintii ori bunicii, si va alcatui un film pe care il veti putea viziona pe You Tube.
Mai multe imagini de la vernisajul din 23 august 2013, la care am participat (Armanda Filipine, revista de cultura si informatie “Braila Chirei’) savurand fiecare element din lucrarile expuse, gasiti la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.511463325612928.1073741893.196618800430717&type=3 pe pagina Facebook a revistei noastre.
Încă o dată, mulţumim frumos!
Cu drag! Tare mult m-a bucurat vederea acelor superbe lucrari ale tinerilor braileni deveniti in vacanta artisti! Si nu stiu daca am reusit sa redau in cuvinte importanta programului pe care l-ati initiat la Sectia de Arta a Muzeului Brailei! Felicitari!