Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul, 29 august


137238_ioan-botezatorul_w180   Data de 29 august – taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul – este, ca toate datele trecerii la cele vesnice ale personalitatilor spiritualitatii ortodoxiei, o mare sarbatoare in calendarul crestin-ortodox. Il praznuim pe cel care L-a recunoscut pe Mantuitorul si ii aducem omagiul nostru, launtric – evident – e cel mai bine, apostolului care a fost spaima puternicilor vremii sale; de frica sa nu devina moastele sale prilej de pelerinaje si de noi minuni, i-a fost despartit capul de trup si au fost duse la mare distanta, atat capul, cat si trupul.

S-a dovedit, in timp, ca s-au inselat cei care i-au sortit o moarte atat de crunta. In realitate, Sf. Ioan Botezatorul a continuat sa faca minuni si sa fie adulat de credinciosii din toata lumea.

Data sa de comemorare este ultima mare sarbatoare din anul crestin-ortodox bisericesc contemporan in Romania, deoarece la data de 1 septembrie incepe alt an bisericesc (conform normelor Bisericii Ortodoxe Romane – BOR, aveti link direct catre site in pagina web „Braila Chirei”).

Maxineni, biserica refacuta 2013, 24 iunie (hram)  Pentru manastirea voievodala Maxineni, judetul Braila, al carui hram este nasterea Sf. Ioan Botezatorul – 24 iunie – est un nou prilej de bucurie crestina. Bucurie insemnand si durerea aducerii aminte a vietii pline de incercari a sfantului, dar si lumina divina coborata in chip de porumbel pentru ochii profani si lumina divina a inaltarii sufletesti pentru cei mai inaltati intru Domnul.  Este, deci, momnetul sa ne amintim ca sfantul lacas a beneficiat de un ajutor cu adevarat providential prin grija Muzeului Brailei – in special a directorului Ionel Candea, a Arhiepiscopiei Dunarii de Jos – implicarea directa a InaltpreaSfintitul dr. Casian Craciun, a Ministerului Culturii si nu in ultimul rand a Consiliului Judetean Braila.

Foto cu manastirea refacuta din temelii din arhiva muzeului brailean. Cateva amanunte gasiti la http://brailachirei.wordpress.com/2009/10/04/manastirea-voievodala-maxineni-%E2%80%93-semne-de-renastere/ – un material mai vechi – si mai multe imagini la https://www.facebook.com/muzeul.brailei/media_set?set=a.479366398804267.1073741917.100001927345294&type=3 pe pagina Facebook a Muzeului Brailei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.