Primul clopotel pentru anul scolar 2013 – 2014


* Braila pare pregatita sa ofere noi surprize placute * Elevi, profesori, scoli si administratie – un aliaj care necesita prezenta si unui alt ingredient: familia

Luni, 16 septembrie 2013, dimineata: strazile sunt pline de copii imbracati frumos, multi au buchete de flori in maini. Cu totii – cei mici sunt impreuna cu cineva din familie – se indreapta spre scoala unde ii asteapta colegii, clase luminoase si manualele din noul an cu multitudinea de noutati ce vor constitui pentru destui dintre ei punti catre un viitor cu adevarat frumos. Conditia esentiala pentru acest final fericit este una singura: sa iti pese de ceea ce se spune la scoala, sa iti faci timp si acasa pentru a aprofunda materia, sa ai mereu mintea limpede si curajul sa (iti) pui intrebari, altfel cum sa afli raspunsuri?!

La Colegiul National “Murgoci”

       100_5878     Braila nu face exceptie in peisajul acesta romanesc. Doar detaliile difera. Spre exemplu, la Colegiul National “Gheorghe Munteanu-Murgoci” (n.aut. Armanda Filipine – unde am studiat si poate din acest considerent am avut tentatia sa “il salut” primul in acesta zi plina de emotii) curtea este locul unde s-au adunat elevii si profesorii, aliniati cumva dupa criterii clare – clase cu profesori diriginti, varste si veti descoperi in imaginea din dreapta pe prof. Lica Emilia (n.aut. La Scoala „Mihai Viteazul” am avut placuta supriza sa ne intalnim in alt an scolar, fiind – impreuna si cu actorii Bujor Macrin, Dan Moldoveanu, profesorul Adrian Simion – eroinele unui proiect de prezentare a unor personalitati contemporane si in care s-au implicat prof. Daniela Stroe si directorul – prof. Raluca-Violeta Marica) si elevi de exceptie – pentru a asculta cuvantul directoarei Viorica Mosescu si a invitatilor, intre acestia din urma primarul Aurel Gabriel Simionescu. 100_5879

Merita sa mentionez cateva chestiuni referitoare la acest minunat liceu: a avut si are in continuare elevi merituosi, destui cu pasiuni multiple si cu evolutii spectaculoase, de la clasele de gimnaziu si pana la ultima clasa de liceu gasesti si iubitori de carte dar si de arta – inclusiv voluntari pentru Festivalul International “Zile si nopti de teatru la Braila” ori la Festivalul-Concurs International de canto “Hariclea Darclee” ca sa dau doar doua exemple. Tot aici intalnesc adesea tineri care au curajul opiniei, care nu refuza provocarea unor activitati noi. Destui dintre cei foarte buni la invatatura isi propun sa studieze la universitati de prestigiu din lume si ajung sa isi indeplineasca visul. Este un liceu unde iti doresti sa fii, va garantez!

La Colegiul National “Balcescu’

             In tandem aproape cu “Murgoci” este Colegiul National “Nicolae Balcescu’, liceul care isi va serba in acest noiembrie centenarul (programul manifestarii dedicate este creionat in linii mari si poate fi vizualizat pe site la http://cnnb.ro/) – o istorie celebrisima, cine intra pe scara profesorilor are ocazia sa se convinga: lista cu numele de personalitati inscrise in marmura care au studiat aici este cu adevarat impresinanta. La fel, in note de zece si locuri unu pe podiumuri se inscrie palmaresul elevilor generatiilor prezente. Cele doua licee isi disputa dintotdeauna locul fruntas in clasamentul pe oras si nu a reusit inca un altul sa le intreaca.

100_5885          Pentru ilustrarea bucuriei din prima zi de scoala, intru intr-o clasa: ViI B unde dirigintele Alexandru David le schitase deja pe tabla orarul. Cat se aseaza tinerii pentru fotografie – devin brusc sobri, dar zambitori – ii intreb daca au un motiv deosebit de mandrie. Si raspunsul vine instantaneu: “Da! Colegul nostru Marius Ignat a castigat anul trecut Medalia de Argint la olimpiada de matematica pe tara!”… N.aut. Bravos, dragi copii, asa imi place! S-au laudat, toti, cu rezultatul unia singur! Asa da, echipa! Daca ar Ii mai multi ca voi, in Romania, in Europa, in alte locuri pe glob, lumea ar avea alta fata… dar oare ne-ar fi pe plac?

Dar sa revenim la subiectul nostru. Nu pot sa plec din prestigiosul liceu fara sa o salut pe directoare – Carmen Florentina Parlog, multa vreme a detinut si functia de inspector scolar. O vedeti intr-o imagine alaturi de elevii clasei a IX-a D, in corpul B complet modernizat – de la parter pana la ultimul nivel au fost lambrisati peretii interiori, renovate grupurile sanitare etc, Si imi confirma ceea ce ne povestea primarul Simionescu in seara de duminica, 15 septembrie 2013, la Teatrul “Maria Filotti” (https://brailachirei.wordpress.com/2013/09/16/camera-albastra-copie-la-indigo-ul-unei-felii-de-viata/): ca implicarea primariei in activitatile de renovare si reabilitare au fost exemplare – dovada e si faptul ca primarul primea raportari despre lucrari chiar si in timpul spectacolul “Camera albastra” (!). Asa ca sa nu va imaginati ca liceul  va avea alta traiectorie: nici cancelaria, nici elevii si nici parintii acestora nu vor permite!  Mai cu seama ca istoria obliga… 100_5887

La Liceul de Arta “Darclee”

     100_5886         Liceul de Arta “Hariclea Darclee”, situat in imediata vecinatate, a beneficiat de o parte din actiunile de renovare ale liceului “Balcescu” astfel ca acum gardurile celor doua institutii dau senzatia ca ar fi… surori. Doar ca intre profilurile celor doua nu exista asemanari. La Arta sunt doar clase din acest domeniu, inclusiv in ciclul primar, iar clasele zero au parte si ele de optionale pe profil, imi confirma directorul Neculai Enea. Si pentru ca profilurile artistice – arte plastice, muzica, teatru, dans – presupun grupe inegale si nicidecum clase intregi, in cabinetul directorilor Cornelia Conon – director adjunct, artist plastic – lucra impreuna cu Elisabeta Volcu – profesor la clasele primare si artist plastic – si Valentin Damian – profesor de matematica –  la armonizarea in orar a disciplinelor artistice cu cele din curricula normala. Si sunt convinsa ca isi spuneau ceva de genul „Vom avea si anul acesta minunatii olimpici care ne incanta in spectacolele de la Muzeu?” Eu asa le doresc!

La Scoala Gimnaziala “Creanga”

 100_5883           A mai fost vreme sa imi vizitez niste prieteni: la Scoala Gimnaziala “Ion Creanga” unde intai i-am salutat pe directorii  Victor Buzea si Elena Bacanu – si i-am rugat sa facem o fotografie cu elevi. S-a nimerit ca o intreaga clasa de boboci sa se pregateasca de plecare, clasa I cu invatatoarea Gabriela Panpu, asa ca i-am oprit o clipa la bustul scriitorul nemuritor – Ion Creanga, se intelege…  – ale carui “Amintiri din copilarie” nu vor inceta sa surprinda si sa incante generatii si mereu alte generatii.

Aflasem, asa cum deja am scris https://brailachirei.wordpress.com/2013/09/13/,  ca scoala intra in reparatii – chiar avea nevoie, dar mai ales de sala de sport! – si i-am felicitat pe cei doi directori pentru asta. Dar inca nu stiam totul! Felicitarile adevarate abia acum urmau sa fie adresate: pentru rezultate cu adevarat deosebite. In urma rezultatelor la admitere, la nivel national Scoala “Creanga” se afla pe locul VI. Iar intr-un top al Ministerului Educatiei (il regasiti pe edu.ro) referitor la primele 50 de scoli “cele mai exigente”, se afla pe locul 34 avand in fata o multime de licee. Iar statistica realizata cu diferenta dintre media de admitere si mediile claselor V – VIII situeaza Scoala “Creanga” pe locul I la nivelul judetului Braila.

Asa ca, stimati cititori si dragi prieteni, acesta este scoala unde am avut ora de chimie si… poezie – cu doamna Elena Bacanu, evident (si invitati domnul director Buzea, colegi din cancelarie) si despre care nu am scris pentru ca nu am vrut sa ma.. laud („reteta” este si ea ceva original), o ora in care le-am prezentat elevilor posibilitati inedite de a combina idei, de a descoperi conexiuni chiar si acolo unde ele pareau sa nu existe, scoala unde am avut bucuria sa vorbesc aplicat despre jurnalism unor tineri care, asemenea tuturora, nu prea vad diferente intre o compunere si… un articol – la un optional desfasurat de prof. Angela Olaru.

N.aut.  Sa mai spun ceva de.. coincidente? Nu cred ca e cazul. Voi reveni, insa, cu subiecte despre scoala – scoli gimnaziale, gradinite, licee – pentru ca aici am multi prieteni care merita sa fie subiecul unor povesti frumoase, nefardate, pilduitoare, exemplare. Si daca inca unii nu ne sunt prieteni, ei vor deveni astfel! Pentru oamenii frumosi merita sa fie prieteni!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.