Zilele Europene ale Patrimoniului 2013


* Braila serbeaza ZEP datorita implicarii Directiei Judetene pentru Cultura * Sambata, 21 septembrie 2013, este prezentat un material sub forma de pliant dupa care are loc o excursie documentara, tematica, la Pietroasele

    ZEP    Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Brăila organizează sâmbătă 21 septembrie 2013, o serie de manifestări dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) aflate la a XXI–a ediţie. Scopul acestora este acela de a oferi posibilitatea conştientizării de către comunităţile locale a diversităţii patrimoniului naţional, a punerii acestuia în valoare, a vulnerabilităţii acestuia şi, pe acest fond, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa.

ZEP este un semn de democraţie europeană, de acces liber la valorile culturale cu un deosebit impact asupra comunicării între persoane, manifestările încercând să sensibilizeze conştiinţele asupra existenţei valorilor cu vechime purtătoare a memoriei înaintaşilor, care nu merită să fie distruse. Tema  sub care se desfăşoara evenimentele culturale ale ediţiei româneşti ZEP 2013 este “Patrimoniul cultural oglindă a pomiculturii şi viticulturii”.

Activitatile propuse de DJC au loc sambata, 21 septembrie 2013, începând cu ora 8.30 intai la sediul Direcţei – strada Mihai Eminescu nr. 10-12 – unde se lanseaza un material tematic (pliant) dedicat ZEP 2013, apoi o deplasare a unui grup de brăileni – jurnalişti, profesori, oameni de cultură – în  comuna Pietroasele din județul Buzău.

       Comuna Pietroasele – ne reamintesc organizatorii ZEP 2013 de la Braila (informatii postate si ep site-ul institutiei) – este un cunoscut centru al mai multor situri arheologice, fiind descoperite o cetate dacică la Gruiu Dării (lângă Pietroasa Mică), un castru roman la Pietroasele, precum și un celebru tezaur gotic. Deşi inițial era un centru pentru extragerea de piatră pentru materiale de construcție, astăzi viticultura este principala ramură economică a comunei, cunoscută pentru vinul de Tămâioasă românească, aici aflându-se   şi Centrul de Cercetare în Viticultură administrat de Universitatea de Științe Agronomice din București.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.