Redescoperirea meşteşugurilor uitate – povesti despre fierarie, la Tichilesti


* Intalnirea dintre copii, elevi la Scoala Gimnaziala Tichilesti, muzeograf si mesterul fierar face parte dintr-un proiect educational la care unitatea de invatamant si cea muzeala sunt parteneri, cu scopul de a valorifica traditiile si a pune in valoare patrimoniul imaterial

AfisFierarTichilesti - Copy          Prima etapa a Proiectului educațional „Să descoperim şi să cunoaştem valorile istorice şi tradiţiile satului nostru” s-a desfasurat miercuri, 6 noiembrie 2013, în comuna Tichilești, judetul Braila. A fost doar o prima activitate din acest prim tronson de actiuni menite sa puna în valoare patrimoniul imaterial al comunei.  Proiectul este derulat de Muzeul Brailei in parteneriat cu scoala gimnaziala din localitate.

Intalnirea a avut ca temă „Redescoperirea meşteşugurilor uitate” si la ea au participat elevii clasei a VIII-a si Valentina Bulancea – profesor al Școlii Gimnaziale Tichilești, precum si muzeografii Viorel Stoian și Gabriela Cloșcă de la Muzeul Brailei.

S-a vizitat atelierul meșterului fierar Gheorghe Enache. Meșterul le-a povestit elevilor despre tainele meseriei de fierar-potcovar, candva traditionala, acum incet-incet trecand in istorie ca multe alte meserii – ex: cosar, carutas.

N.aut. Profesorii ar putea sa le vorbeasca la orele de istorie, ba si la dirigentie, despre aceste pagini ale trecutului. Iar la orele de limba si literatura romana, profesorii ar putea sa le sugereze lectura unor autori care folosesc un lexic arhaic – Mihail Sadoveanu (chiar daca are descrieri lungi), Alexandru Vlahuta, Dimitrie Cantemir s.a. Un proiect similar dezvolta – si voi, stimati prieteni si cititori stiti bine, lecturand paginile revistei „Braila Chirei” – Scoala „Mihai Eminescu” din municipiul Braila, cu prof. Marioara Balan si muzeograf dr. Brandusa Ilie, tot in parteneriat cu Muzeul Brailei (asta https://brailachirei.wordpress.com/2010/06/14/scoala-de-vara-traditii-si-obiceiuri-din-judetul-braila-parteneri-scoala-%E2%80%9Ceminescu%E2%80%9D-si-muzeul-brailei/ era in 2010, proiectul continua).

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.