Dobri Voinikov, omagiat la TMF cu invitati de la Shumen


* Sambata, 16 noiembrie 2013, de la ora 16.45 vernisaj in Holul Monumental si, de la ora 19.00, concert coral in sala mare a dramaticului brailean

                La  Teatrul „Maria Filotti” (TMF) au loc sambata, 16 noiembrie 2013, doua evenimente speciale, ambele intru cinstirea unuia dintre eroii Bulgariei care a trait si a creat la Braila inainte ca tara sa natala sa isi castige independenta: Dobri Voinikov.

Astfel,  in Holul Monumental de la ora 16.45 este programat vernisajul expozitiei foto-documentare dedicate personalitatii profesorului, dramaturgului si jurnalistului Dobri Voinikov. Dupa acea, se depun buchete de flori la placa memoriala a dramaturgului bulgar, placa amplasata in foaierul mic al institutiei.

cor bulgar 1      Nu in ultimul rand, in Sala Mare a TMF de la ora 19.00 are loc concertul Corului „Rodni Zvutsi” din Schumen. Despre acesta din urma am dialogat si cu Maria Gancev – presedinte Comunitatea Bulgara din Braila –  care isi exprima, zilele trecute, bucuria pentru acest nou punct din relatia de buna intelegere care se manifesta intre reprezentantii celor doua popoare.

Organizatorii manifestarii sunt Primaria municipiului Braila, Primaria Schumen si TMF gazda.

 * * * 

Dobri Voinicov (10 noiembrie 1833 – 27 martie 1878) a fost profesor, dramaturg si jurnalist al Renașterii Naționale Bulgare. Este considerat ca părintele teatrului modern bulgar și primul producator bulgar. Voinikov a fost și unul dintre fondatorii Academiei Bulgare de Științe.Voinikov s-a născut în orașul Șumnu (astăzi Shumen, Bulgaria), Imperiul Otoman în 1833 și a studiat în zona natală și a absolvit liceul la Istanbul în 1858. A devenit profesor in Shumen, unde a rămas până în 1864. În Shumen a participat activ la luptele Bisericii Bulgare și la stabilirea/ construirea unui sistem educațional bulgar. În 1864, el a fost nevoit să emigreze în Principatele Române, stabilindu-se mai întâi în Brăila. La Giurgiu ajunge în 1873. În 1866, a făcut parte din Comitetul Central Secret Bulgar. El a scris broșuri în limba franceză, dezvăluind atrocitățile comise de autoritățile otomane în ținuturile bulgare și informând publicul asupra obiectivelor mișcării revoluționare din Bulgaria.

         Ca emigrant în România, Voinikov a ajuns să fie implicat în teatru: a fondat o companie de teatru de amatori bulgari în Brăila, în 1865, pe care a condus-o până 1870. Pentru prima dată în istoria teatrului bulgar, femeile au luat parte în calitate de actrițe. El a continuat să se implice în teatru din Giurgiu, Bucuresti și Shumen.

Voinikov este autorul mai multor piese de teatru, drame si comedii: ”Princess Rayna” (1866), ”Botezul Curții Preslav” (1868), ”Velislava”, ”Printesa Bulgaria” (1870) etc. Piesele sale constituie repertoriul principal al Teatrului Național bulgar și au stabilit tendințe continuate de următoarele generații de dramaturgi – ex. Vasil Drumev și Ivan Vazov. În prima parte a anilor 1870, Voinikov s-a alăturat unui grup politic de dreapta care l-a ajutat în obținerea cetățeniei ruse; astfel, Voinikov a putut reveni în Bulgaria, în 1874. În timpul războiului ruso-turc din 1877 – 1878, a fost director al unui orfelinat din Târnovo, unde a murit de tifos. (Wikipedia, traducere din limba engleza)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.