Ziua națională fără tutun


* În a treia zi de joi din noiembrie; Ziua națională fără tutun în 2013 este pe 21 * Agenția Antidrog  lanseează mesaje tematice * CPECA Brăila derulează activități de informare asupra riscurilor la care se supune fumatorul, inclusiv cel pasiv

fara tutun         În fiecare an, în a treia joi din noiembrie – în 2013, data de 21 noiembrie – se punctează Ziua Națională fără Tutun, o iniţiativă care atrage atenţia asupra impactului pe care fumatul îl are asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog, ca instituţie cu rol integrator al politicilor publice antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog,  foloseşte acest prilej pentru a iniţia campania  de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun. ”O singură ţigară aduce în corpul fumătorului, dar şi în organismul persoanelor din jur aproximativ 4.000 de substanţe chimice dăunătoare. De-a lungul timpului s-au descoperit în ţigări peste 50 de substanţe care modifică ADN-ul celular şi care duc la apariţia cancerului. În România, o persoană din patru fumează zilnic”, se precizează în comunicatul lansat cu această ocazie.

Pentru  a marca acest eveniment naţional, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila derulează pe parcursul întregii săptămâni  activităţi de informare/educare/conştientizare asupra riscurilor induse de fumat în rândul elevilor de gimnaziu, a copiilor aflaţi în plasamemnt instituţional (Fundaţia “Surorile Clarise ale Sfântului Sacrament”, Asociaţia “Diaconia-Căminul Speranţei”), a pesoanelor private temporar de libertate din cadrul Peniteniarului Brăila. În concluzie, putem afirma că fumatul activ şi pasiv este un factor de risc major de morbiditate care poate fi evitat. Persoanele care doresc să obţină independenţa faţă de tutun, se pot adresa centrului antidrog  pentru iniţierea unui program individualizat în vederea obţinerii abstinenţei”, subliniază psiholog Olga Condrat – coordonator CPECA Brăila.

Ziua Mondială fără Tutun a fost fixată pe 31 mai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.