Un festival în memoria lui Johnny Răducanu: jazz la Brăila


* Ediția I aduce în zilele de 29, 30 noiembrie și 1 decembrie 2013 nu doar tineri concurenți – din Bulgaria, Italia, Polonia,România – ci și artiști de calibru în recitaluri * În juriu, nume sonore: Ionel Tudor, A.G. Weinberger * Premii substanțiale – peste 10.000 euro – puse în joc de Consiliul Judetean Brăila * Prezintă Lucian Sabados – directorul dramaticului brăilean 

afis cu program fest jazz Johnny Raducanu 2013             Memoria importantului artist de jazz – contrabasist, pianist, compozitor și îndrăgit interpret, admirabil improvizator – cu un efect magic special asupra publicului, Johnny Răducanu (1 decembrie 1931 – 19 septembrie 2011) născut în orașul de la Dunăre, va fi onorată în aceste zile printr-o competiție de profil de talie internațională.

Astfel, Casa Tineretului din municipiul Brăila găzduiește în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2013 prima ediția a Festivalului Internațional de Jazz  ”Johnny Răducanu”  organizat de Consiliul Județean Brăila prin Centrul de Creație.

Conform unui bun obicei, cunoscut deja de la celelalte manifestări organizate și susținute aici – Festivalul de Muzică Ușoară ”George Grigoriu”, Festivalul dhira Chiralina”, Festivalul Cîntecului de dragoste de-a lungul Dunării (toate de talie internațională) – serile de concurs sînt întregite, îmbogățite de prezența în recitaluri a unor importanți artiști ai genului. La acest festival, Mihai (Michael) Crețu, Old Fish Jazz Band din Germania, Steve Houben Quartet (Belgia) și China Moses (SUA) sunt invitații speciali care vor stîrni, cu siguranță, admirația publicului. fest jazz Johnny Raducanu ed I 2013

Așa cum arată fișa de concurs – obiectul fiind ”descoperirea și promovarea tinerelor talente dedicate jazz-ului”, s-au înscris 12 concurenți din Bulgaria, Italia, Polonia, România. Jurizarea este asigurată de specialiști, de critici și de cunoscători ai fenomenului muzical: președinte, Ionel Tudor – dirijorul Big Band Radio, membrii Mihai Creţu – nepot al maestrului Johnny Răducanu, A.G. Weinberger, Alex Simu (Olanda), Anatol Ştefaneţ (Republica Moldova), jurnaliștii Alex Revenco de la „Jurnalul National” şi Anca Romeci de la Societatea Română de Radiodifuziune.

Acompaniamentul este asigurat de o formaţie condusă de Andrei Tudor – pianist, compozitor (fiul lui Ionel Tudor și al Andreei Andrei – fiica lui George Grigoriu).

Și la capitolul prezentare a spectacolului organizatorii s-au gîndit bine și au găsit o soluție mai mult decît onorabilă. Cel care ne va introduce în atmosferă, seară de seară, cu tactul și agilitatea unui cunoscător autentic – așa cum de latfel și este, va fi nimeni altul decît Lucian Sabados – managerul Teatrului „Maria Filotti”, cel care ne-a încîntat auzul cu minunate interpretări la pian, jazz – evident, în edițiile trecute ale festivalului ”Zile și nopți de teatru european la Brăila” – pe vremea cînd venea în calitate de invitat și conducea alt teatru, pe cel din Ploiești.

Publicul va avea șansa de a se întâlni și cu producători muzicali la un târg de muzică și carte, unde se vor lansa materiale discografice și editoriale demne de interes pentru iubitorii genului.

Fie că vor fi soliști vocali sau instrumentiști, formații (maximum cvintet – cum scrie la regulament), cei care intră în concurs nu au mai mult de 35 ani. Iar juriul va avea grijă să noteze  după stil, interpretare, originalitate, capacitate de improvizație, tehnică vocală sau, după caz, instrumentală, muzicalitate, personalitate și impactul asupra publicului.

Premiile sînt pe măsura unui eveniment de talie internațională: Cel mai bun solist instrumentist  – 2 500 euro, Cel mai bun solist vocal – 2 500 euro, Cea mai bună formație  – 3000 euro, Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret, premii speciale, bineînțeles  Trofeul Johnny Răducanu – 5 000 euro.

dan-grigore-delia-pavlovici-johnny-raducanu-harry-tavitian-foto-bebe-draia-constanta-30-mai-1989            N.aut. (Armanda Filipine, revista de cultură și informație ”Brăila Chirei”) Johnny Răducanu a cîntat pe scenele brăilene în mai multe rînduri, e drept spre sfîrșitul carierei, dar în situații deosebit de fericite. S-a întîmplat mai mereu pe scena dramaticului, ba cu Teodora Enache, ba cu Ion Caramitru, iar cînd a venit singur – la Casa Tineretului, îmi amintesc… parcă a fost ieri, a făcut vreo cîteva zeci de minute un pic de bășcălie de… politicieni (și de PSD… care are la Brăila o echipă forte!). Dar cum să te superi pe Johnny? ”Și ce dacă-s țigan?!”, glumea, șugubăț… ”Mai cîntă cineva ca mine?… ha!”… 

   Am să ilustrez acest material – afișul îl aveți și pe site, în coloana trei, deasupra, ca banner… – cu o fotografie din blogul jazzmanului Harry Tavitian – http://harrytavitian.wordpress.com/. Este din 1989, cu Dan Grigore, Harry Tavitian însuși, Delia Pavlovici și a fost realizată de  Bebe Draia, în 30 mai. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.