Simpozion „Ești consumator european. Cunoaște-ți drepturile!”, cu CIED


* Manifestarea a avut loc la FIB, unde s-au premiat și jurnaliști care multiplică informație europeană * Cei prezenți au avut parte și de un program artistic de sezon, oferit de liceeni de la Pedagogic ”Perpessicius”, și de o tombolă cu premii   

 

Centrul de informare EUROPE DIRECT (CIED) Brăila și Asociația „Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă” (C.I.D.I.E.D.D.) Brăila au organizat vineri, 13 decembrie 2013, simpozionul  „Ești consumator european. Cunoaște-ți drepturile!” la Facultatea de Inginerie Brăila  (FIB) din Universitatea „Dunărea de Jos” Galați. 100_7647

Partenerii evenimentului: Centrul de Documentare Europeană pentru Marketing în Industrie şi Agricultură din cadrul Facultății de Inginerie Brăila, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Brăila, Liceul Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” Brăila.

Moderatorii evenimentului au fost Gina Orzan, Mihaela Mitea – consultanți comunicare la CIED. Totodată, Adriana Marchidanu – coordonator CIED – a punctat, de fiecare dată, zonele de vîrf ale evenimentului. Mai multe foto la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.569426293149964.1073741912.196618800430717&type=3

100_7642      De asemenea, CIED a oferit premii jurnaliștilor multiplicatori de informație europeană: InfoEst.ro (Mihai Vintilă și Alexandrina Iordache, mama lui Mihai a primit premiul I), Gabriela Popa (premiul II) și Armanda Filipine, revista de cultură și informație ”Brăila Chirei”. Echipa CIED a monitorizat numărul aparițiilor în mediile on-line și astfel au selectat premianții. Iar premiile – mulțumim! – au fost pe măsura așteptărilor!

Elevi ai Liceului „ Perpessicius” au prezentat un program tradițional sub genericul „Colindăm, colindăm iarna”. Surpriza au reprezentat-o micuțele Ana și Maria, ele aducînd prin cîntec și poezie un aer de puritate întregului eveniment. Și participanții la programul artistic au primit daruri – dulciuri, carnețele și pixuri. 100_7660

Campania “Si TU ai drepturi!” – “Ești consumator european. Cunoaște-ți drepturile!” este bazată pe un argument simplu: ”Oferta de produse şi servicii a crescut considerabil odată cu integrarea României în Uniunea Europeană. Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat şi integrarea în piaţa comună, în interiorul căreia bunurile şi serviciile circulă liber. Diversificarea modalităților de vânzare, evoluția ascendentă a comerțului online, dezvoltarea comerțului transfrontalier etc., crează, de multe ori, dificultăți consumatorilor europeni, care, dacă  nu-și cunosc drepturile, nu știu cum să procedeze în caz de probleme sau la ce instituții abilitate să apeleze pentru soluționarea acestora. Pentru a asigura o protecţie la nivel ridicat, consumatorii trebuie, în primul rând, să îşi cunoască drepturile – cele conferite prin legislaţia europeană şi cea naţională”.

În deschidere au vorbit conf. dr. Cristian Simionescu – decan FIB, dr. Daniela Zeca – CEO CDEAMIA și Simona Basuc – director executiv Asociația C.I.D.I.E.D.D. Brăila. În aula FIB audiența a fost alcătuită din studenți, elevi de liceu și cadre didactice.

100_7638    Tematica simpozionului a fost dezvoltată, axîndu-se pe cumpărături în Europa și călătorii în Europa, Elena Marinescu de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila. Cei prezenți au aflat, cu multe amănunte, de ce este util să ne informăm înainte de a achiziona un produs/ serviciu, să lecturăm cu multă atenție condițiile/ contractele etc. ”În cazul în care aveți și alte nelămuriri, nemulțumiri noi vă așteptăm la sediul nostru, zilnic comisarii vă stau la dispoziție”, a subliniat Elena Marinescu.

În final, tinerii au fost premiați de CIED (materiale promoționale UE, căciulițe, carnețele, pixuri, genți etc.) cadrul unei tombole – teme ” Europa pe intelesul tuturor”, „Exprimă-ți părerea! Opinia ta contează!”; inițial, participanții au completat cîte un chestionar.

În holul FIB a fost, de asemenea, amenajat un stand cu materiale informative UE – studenții și toți cei interesați putînd să ia acasă pliante, reviste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.