Premieră la Teatrul de Păpuși Brăila – povești cu Cărăbuș


* Copiii se vor întîlni, pentru prima dată, cu personajul Cărăbuș * Povestea este scrisă și regizată de Florin Dumitru – director la teatrul pentru copii din Pitești * Micii reprezentanți ai publicului sînt așteptați la premiera din 9 martie 2014, ora 11.00, și cu… jucării: va fi o tombolă veselă, fiecare va pleca acasă cu o jucărie diferită * Tot atunci va fi prezentată și noua carte a lui Valentin Popa – ”Serata crăițelor”, un roman incitant scris aproape în întregime în perioada predecembristă 

De peste cinci decenii în orașul Brăila funcționează, cu acte în regulă – oficial cum s-ar spune, Teatrul de Păpuși ”Cărăbuș”. Aici, în spațiul din strada Polonă, generații după generații de copii au învățat că poveștile pe care deja le cunosc de-acasă, pot fi și mai incitante dacă se văd pe scenă, dacă personajele îndrăgite – ori cele care aduc vise înspăimîntătoare – prin viață cu ajutorul măinilor dibace ale actorilor, prin munca și dăruirea echipei de ateliere, a celor din spatele scenei și a poveștii teatrale – regia, scenografia, costumele, sunetul, lumina etc.

008           În povestea care va avea premiera duminică, 9 martie 2014, este vorba de un personaj nou, pe acre copiii și l-au imaginat – cu siguranță – dar care a prins contur abia acum, cînd actorul Florin Chirpac – directorul Teatrului ”Cărăbuș”- l-a întîlnit pe Florin Dumitru, actor, directorul teatrului pentru copii din Pitești. După ce s-au împrietenit și au decis o colaborare (care să fie și un alt nivel de relaționare, la fel cum au alți colegi din organismele profesionale ASITEJ și UNIMA), Florin Dumitru a scris o poveste special pentru copiii Brăilei: una în care personaj principal este nimeni altul decît Cărăbuș. Și pentru ca întîlnirea să fie una cu adevărat memorabilă, i-a spus, sugestiv ”Cărăbuș în pădurea cu povești”.

Am discutat zilele acestea cu Florin Dumitru care mi-a dezvăluit bucuria de a fi lucrat la Brăila și de dărui copiiilor din orașul cu salcămi (n.aut. Celebra sintagmă a scriitorului brăilean Mihail Sebastian, pe vremea căruia orașul chiar era plin de salcîmi… ce parfumau primăvară de primăvară străzile și bulevardele): ”Am gîndit un spectacol dedicat copiilor și, depotrivă actorilor, prin intermediul acestui personaj, Cărăbuș – patronul spiritual al acestui loc, care apare acum pentru prima oară. Am lucrat foarte bine cu echipa brăileană, ne-am înțeles de minune. Eu cred că teatrul este o muncă în echipă, sînt obișnuit să lucrez în echipă, iar în acest proiect al nostru am simțit că reprezentăm o echipă”. Nu l-a deranjat nici faptul că teatrul brăilean nu are chiar dotările moderne care le reclamă străvechea artă a păpușarilor în mileniul III (n.aut. Chiar așa: cineva ar trebui să se gîndească și la copiii Brăilei; și ei merită un teatru în ton cu modernitatea! Investițiile aici s-ar întoarce înmiit, sprijinind viitoarea populație adultă să devină una cu imaginație și sensibilitate). 007

După premieră, oaspetele Brăilei își va face – abia cum – vreme să admire și orașul despre care vrea să-și facă o impresie proprie și, poate, de ce nu, să-i fie sursă de inspirație pentru alte povești.

009         Pînă atunci, să mergem la premiera unde îi vom întălni pe actorii Gabriela Picuș, Sofia Cătrună, Valentina Lepădatu, Florin Chirpac, Iulian Gheorghe. Vom asculta o coloană sonoră deosebită, muzica originală fiind semnată Remus Negoșanu. Scenografia spactacolului aparține lui George Mosorescu (președinte al filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici, scenograf la Teatrul ”Maria Filotti” Brăila). Vă reamintesc faptul că la Teatrul de Păpuși, premiera este cu intrare gratuită.010

Foto de Armanda Filipine, revista de cultură și informație Brăila Chirei (1 – Florin Dumitru cu păpușa/ personaj Cărăbuș; 2 – Florin Chirpac cu alt personaj/ păpușă; 3 – cei doi și păpușile, 4 – cîteva păpuși, în somnul care le desparte de premieră, 5 – îmagine din foaierul care va găzdui, la final, întîlnirea dintre echipa spectacolului și prieteni)

015          ”Dragi spectatori, vă așteptăm cu drag la această premieră și vă rugăm să aduceți drept bilet una sau mai multe jucării mai vechi de care nu mai  aveți nevoie. Cu ele noi vom organiza, la sfîrșitul spectacolului, o tombolă. Astfel, fiecare copil va primi o jucărie, alta decît cea veche. Sperăm că prin acest exercițiu copiii noștri, și noi înșine, să învățăm cum să devenim mai buni, mai generoși”, spune Florin Chirpac (n.aut. Care zilele acestea a devenit bunic a doua oară, de data aceasta pentru un băiețel – premiera va fi ca un dar oferit fetei sale și nepoatei care deja este unul din spectatorii fideli al teatrului!)

De asemenea, publicul – de această dată cel adult – va fi invitat să participe la întîlnirea cu Valentin Popa și noua sa carte – ”Serata crăițelor”, apărută recent la Editura Istros a Muzeului Brăilei (n.aut. Lansarea a avut loc în 19 februarie 2014 la instituția muzeală). ”Doctorul în filosofie, profesorul Valentin Popa, un distins om de cultură care de patruzeci de ani și-a legat destinul de Brăila, ne face să fim să fim mîndri că sîntem conpemporani cu domnia sa”, confirmă Florin Chirpac reînnoind invitația la premiera cu atîtea surprize plăcute!

Un gând despre „Premieră la Teatrul de Păpuși Brăila – povești cu Cărăbuș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.