Deputatul liberal Vasile Varga, declaraţie politică pe justiție


* Tema declarației: „Mai puține judecătorii înseamnă mai puțină justiție”

Astazi, 18 martie 2014, in plenul Camerei Deputaţilor – la şedinţa consacrată „Declaraţiilor politice” – deputatul Vasile Varga PNL, membru al Organizatiei Braila a liberalilor si al Delegatiei Permanente a PNL),  a susținut declarația politică cu titlul „Mai puține judecătorii înseamnă mai puțină justiție”.

Iată textul declarației deputatului Vasile Varga (foto – din colectia revistei Braila Chirei, martie 2012, de la evenimentul Gala femeilor liberale): Vasile Varga, martie 2012

                 Doamnelor şi domnilor deputaţi,

                 Daţi-mi voie ca, de la tribuna Camerei Deputaţilor, să mă adresez cetăţenilor care ne-au ales să-i reprezentăm, şi în special brăilenilor din oraşul Însurăţei şi din apropierea acestuia.

                 Stimaţi colegi, nu a trecut multă vreme de când le promiteam oamenilor din fiecare judeţ al ţării, că vom face Dreptate până la capăt! Se pare, însă, că prin iniţiativa guvernului de a desfiinţa unele instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, se poate încălca un drept constituţional al cetăţenilor, şi anume Accesul liber la Justiţie. De asemenea, prin desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti consider că actul de justiţie se îndepărtează tot mai mult de cetăţeni, de locul în care este înfăptuit, creându-i dificultăţi suplimentare, printre care şi cheltuielile de deplasare (există situaţii în care distanţele pe care le au de parcurs justiţiabilii până la instanţele de judecată depăşesc 80 sau 100 de km, în condiţii dificile de transport) pentru pensionari şi alte persoane cu o situaţie materială precară.

                 Stimaţi colegi, cred că sunteţi în asentimentul meu când afirm că, pe lângă aspectele privind costurile suplimentare, calitatea actului de justiţie nu se eficientizează prin încărcarea suplimentară a instanţelor care vor prelua dosarele şi cauzele de la instanţele desfiinţate. Pe de altă parte, menţionez un alt aspect care nu poate fi neglijat: se vor produce dezechilibre bugetare la nivelul administraţiilor locale, ştiut fiind faptul că justiţia aduce anumite resurse financiare la bugetul local şi nu este numai consumatoare de resurse. Efectul poate fi unul de domino: desfiinţarea instanţelor va afecta activitatea avocaţilor, ceea ce ar însemna pierderi financiare importante la bugetele locale.

           Menţionez faptul că, în mandatul trecut, chestiunea desfiinţării unor instanţe a fost tranşată prin adoptarea Legii 148/2011. Atunci, din 24 de instanţe propuse spre a fi desfiinţate, doar 8 judecătorii au avut această soartă. Şi atunci judecătoria din oraşul Însurăţei era pe lista neagră, dar a rezistat în 2011, spre lauda parlamentarilor care s-au zbătut la momentul respectiv ca acesta să nu devină istorie. Pe de altă parte, trebuie să apreciez în mod deosebit faptul că, la iniţiativa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, în cadrul unei mese rotunde vor fi invitate toate părţile implicate în acest proces de reformare a actului de justiţie, pentru o dezbatere cu argumente pro sau contra. Sper să nu rămână doar la stadiul de dezbatere. În final, făcând apel la istoria recentă, aş dori să atrag atenţia că, acum câţiva ani, câteva zeci de unităţi spitaliceşti din unele comune sau oraşe au fost comasate sau pur şi simplu închise, cu efecte negative pentru populaţia din zonele adiacente.

             Stimaţi guvernanţi, credeţi că acum ţara este mai bogată? Credeţi că este mai sănătoasă? Nu. Aşa se va întâmpla şi cu justiţia: tot mai puţini justiţiabili vor avea acces la procesul de justiţie, costurile vor fi tot mai ridicate şi, poate, în condiţii din ce în ce mai dificile. Mă voi lupta, alături de ceilalţi colegi ai mei, ca acest lucru să nu se întâmple !  Mulţumesc pentru atenţie!

Vasile Varga, deputat PNL Brăila

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.