Despre civism, personalitati si Europa, la Scoala „Mihai Viteazul’ Braila


* La clasa VI A – diriginte prof. Daniela Stroe, am vorbit despre aceste valori pentru care merita sa invatam mai mult, sa (ne) construim frumos viitorul * Intilnirile s-au dovedit provocari frumoase, cu niste concluzii la fel, optimiste

 

Uneori nu e de ajuns doar sa urmezi drumul (corect) desenat de altii sau sa te aliniezi, in speranta ca astfel vei fi unul dintre invingatori. De cele mai multe ori, trebuie – si imperativul iti este adresat tie, individ, de normele scarii interioara pe care vrei sa urci si sa se vada acest lucru, de curajul si vointa ta – deci, trebuie sa faci mai mult, mult peste ceea ce e scris in regulile celor „sapte ani de-acasa” si ale programei, manualelor scolare.

In plus, avand informatiile din spatiul Uniunii Europene din care Romania face parte (de la aderarea din 2007) se impune sa acceleram ritmul si sa ne aliniem la plutonul fruntas format din europenii de frunte, cu istorie bogata si cultura pe masura – bineinteles, ma (n.aut. Armanda Filipine, revista de cultura si informatie Braila Chirei) refer aici la tari precum Germania, Franta, Italia, Spania.

Intilniri de suflet

                Cam acestea au fost imboldurile care m-au determinat sa ma intilnesc cu tinerii la Scoala Gimnaziala „Mihai Viteazul” unde am deja convingerea ca exista in cancelarie dascali cu vocatie si mare dragoste pentru elevi (acolo unde directorul Raluca Violeta Marica se straduie sa impuna notiunea de Calitate in toate formele ei, acolo unde prof. Daniela Stroe a scris un proiect despre personalitati universale si locale, si-l dezvolta acum inclusiv la nivel national, fiind inscris in lista proiectelor Ministerului Educatiei). In plus, am dorit sa le ofer tinerilor invatacei si materiale de la Comisia Europeana, carti primite cu titlu gratuit prin intermediul altor prieteni, de la Centrul de Informare Europe Direct Braila (foto din prima intilnire, cu darurile europene).

001             De aceea am ales clasa a VI-a A unde este diriginte Daniela Stroe. Si am avut – chiar daca presimteam – o imensa bucurie. Am descoperit tineri frumosi, inteligenti si dornici de provocarile interesante ale cunoasterii. Cand le-am vorbit despre civism, valori si educatie la nivel inalt au inteles ca am putea si noi, in Romania, sa avem toate acestea daca depunem ceva mai mult efort; ca putem sa traim, spre exemplu, in orase mai curate daca ne debarasam de prostul obicei de a arunca tot ce ne prisoseste pe unde ne vine…  ori ca putem sa facem parte din elite daca ne construim singuri astfel – muncind mai bine, invatand mai mult chiar si la varste ale maturitatii.

Am avut doua intilniri, una in 21 februarie 2014, alta in 28 februarie. La cea de-a doua am primit raspunsuri pozitive pentru ce fusese initial doar o provocare; ii rugasem pe tineri sa incerce audierea unor pasaje de muzica clasica, sa invete chiar pe acest gen de muzica si destui mi-au confirmat ca au reusit, ca le place. 002

La prima intilnire, am avut si socul unei intrebari… incuietoare. Pentru ca tocmai spuneam cat de importanta este cultura pentru mintea si sufletul uman, o tanara (Bianca Paula) m-a intrebat „Atunci de ce nu ofera televiziunile mai multa cultura si arta in programele lor?” De raspuns, da, pot raspunde concret. Dar e corect fata de acesti tineri minunati?! Sa le spui ca totul se face, si la noi ca si aiurea – daca nu avem decat un criteriu si acela egoist – numai dupa dorinta de parvenire si castig material?… Sa le spui ca primeaza, fara nici o alta norma, doar bunul plac al celui needucat, grosier si cu spiritul neformat in liniile clasiciste ale bunelor maniere? Ca atunci cand un concetean, care mai si asculta la maximum manele pe langa faptul ca  este si posesor al unui automobil scump, incalca si regulile de bun simt si cele de circulatie toata lumea trebuie sa… stea drepti pentru ca el adesea scapa nepedepsit? Nu! Categoric, nu! Trebuie sa invatam sa luam atitudine! Trebuie sa invatam sa fim noi, primii, mai buni, pentru a incerca dupa aceea sa impunem regulile de inalt civism si educatie.

006      Am vorbit si despre carti pe care elevii le citesc, volume si autori care nu fac parte din listele de lecturi obligatorii ori sugerate de profesori. Am aflat ca majoritatea citeste in plus, semn ca profesorul de limba si literatura romana – nimeni altul decat Daniela Stroe – isi face cu pasiune lectiile si transmite copiilor dragostea pentru literatura. De altfel, tot Daniela Stroe a dramatizat cu elevii, an de an, mai multe povestiri inclusiv din creatia marelui brailean Fanus Neagu.

Concluzii… exemplare!

                    Deci, ce vreau de fapt sa sugerez cu acestea, dragi prieteni? Sa fiti/ fim mai indrazneti, indiferent de varsta voastra; sa aveti/ avem curajul sa provocati intamplari frumoase si sa alegeti/ alegem cu atentie anturajul, prietenii. De dragul acestor tineri care ne privesc cu incredere si asteapta de la noi mai mult decat simple lectii dupa programe ministeriale. Eu imi aduc aminte si acum cu placere de profesorii din scoala generala (fosta Scoala nr. 4 din municipiul Braila – unde e acum scoala Waldorf) si de doamna educatoare Maria Irimin (la o gradinita din judetul Tulcea). Am convingerea ca si acesti tineri pe care ii voi numi mai jos isi vor aminti, toata viata, cu mare drag, de dascalii lor de la Scoala „Mihai Viteazul” condusa cu mana de fier in manusa de catifea de Raluca Violeta Marica (unde ne vom intilni zilele acestea pentru un alt eveniment – program artistic si activitate in campania nationala „Ajutam impreuna”). Foto mai multe la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.621901147902478.1073741942.196618800430717&type=3 pe pagina facebook a revistei de cultura si informatie Braila Chirei  007

Copii „de aur”

             Apostol Ştefan Andrei, Bucur Paula Bianca, Dincă Daniela, Borş Nicoleta, Badiu Mădălin, Dobrescu Gabriel, Frigioiu Cristian, Caţaros Lavinia-Georgiana, Cojocaru Bianca, Duşa Claudia-Cristiana, Grozea Sandra-Ştefania, Hergheligiu Ionuţ, Horneţ Manuel- Ştefan, Ioniţă Mădălin Cosmin, Ioana Izabela Lucia, Mihai Raluca-Gabriela, Negoiţă Florin-Daniel, Odagiu Alexandru-Florin, Orăşanu Daniel –Mihăiţă, Perianu Ionuţ- Alin, Ozcan Melisa, Buzoi Monica, Şerban Teodor, Bănică Nicolae, Gheorghe Anca- Maria, Urse Teodora- Mădălina, Drăgan Geanina-Getuţa, Popa Maria- Francisca, Voicu Maria, Popa Maria- Francisca, Drăgan Geanina-GetuţaAndrei Robert-Florentin – Clasa a VI-a A, Scoala Gimnaziala „Mihai Viteazul’ Braila

 

5 gânduri despre „Despre civism, personalitati si Europa, la Scoala „Mihai Viteazul’ Braila”

  1. Stimată doamnă Armanda Filipine , mă numesc Bucur Bianca și fac parte din clasa a VI-a A unde ne-ați făcut imensa plăcere să ne prezentați o mulțime de lucruri interesante care uneori ne pun pe gânduri. Am petrecut cu dumneavoastră puțin timp, dar, și acele două ore au contat foarte mult pentru noi, într-un fel sau altul ne-a pus pe gânduri : „Eu în Uniunea Europeana ce rol am?” aceasta a fost o simplă întrebare care, eu nu-i găseam răspunsul, dar dumneavoastră l-ați găsit. Țin să menționez că vă admir munca și mi-aș dori să ne revedem împreună cu clasa, cu doamna directoare Raluca Violeta Marica și cu doamna profesoara Stroe Daniela.

    1. Ma bucur tare mult, draga Bianca, si eu pentru intilnirea noastra. Sigur ca ne vom revedea! Spor la invatat (mai ales ca voi chiar faceti asta)!

  2. Mă numesc Urse Teodora și țin să îi mulțumesc doamnei Armanda Filipine penrtu acest articol minunat realizat cu drag pentru clasa noastra. Intalnirile cu dumneavoastra mi-au demonstrat că putem să trăim într-o țară în care să conviețuim în pace și liniște. Ne-ați îndrumat spre artă și cultură, demonstrându-ne că adevătatele valori trebuie prețuite. Dorim să ne mai vizitați pentru a descoperi și alte lucruri interesante, însă pe care unii oameni le-au uitat.

    1. Eu va multumesc, draga Teodora! Au fost intilniri minunate! Ne vom revedea, cu siguranta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.