Ziua romilor – 8 aprilie


* Serbată la Brăila de membri ai Comunității țigănești locale și elevi, profesori de la Școala ”Anton Pann”, cu sprijinul Primăriei Brăila * Evenimente desfășurate la Casa ”Goangă”, Centrul multifuncțional Lacu Dulce și pe faleza Dunării

                 În data de 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor – au avut loc la Brăila, unde trăiește o importantă comunitate de etnici țigani, un amplu program realizat cu sprijinul Primăriei Brăila destinat punctării acestei zile. Mare parte din programul transmis de Camelia Gușatu –  director Direcția Învățământ, Sport, Turism la Primăria brăileană – a fost realizat cu elevi și profesori de la Școala Gimnazială ”Anton Pann„ (situată în cartierul Lacu Dulce unde locuiesc mulți etnici țigani).
        IMG_1832-1000          Astfel, la Casa de cultură a municipiului (în Casa Memorială ”Petre Ștefănescu-Goangă”), directorul Mircea Ciucașu a întâmpinat oaspeții – inclusiv primarul Aurel gabriel Simionescu, directori de direcții din primărie – și a ajutat (compartiment tehnic) la derularea activităților artistice. Elevi ai Școlii ”Anton Pann” au prezentat o piesă de teatru în care s-au regăsit tradiții și obiceiuri, au dansat, prof. inv. primar Gina Anton a adus în atenție detalii despre istoria și tradițiile etniei.  La organizarea programului și-au adus contribuții și Nicoleta Bajno, Ana Maria Ivan- educatoare la Grădiniţa Şcolii „Anton Pann” dar și Nicu Anton – mediator şcolar.
               De menționat cel puțin una dintre personalitățile etniei – muzicianul de jazz Johnny Răducanu (1 decembrie 1931, Brăila – 19 septembrie 2011, București).
               În anii trecuți, evenimente similare au avut loc la Muzeul Brăilei.
                   Tot la Casa ”Goangă„ au fost deschise o expozitie de fotografie veche initulată „Romii de ieri – traditii si obiceiuri”, o expozitie de carte „Cu si despre romi”, o expozitie „Simboluri etnice”.  Foto de la organizatoriIMG_1815-1000
                     O a doua parte a programului s-a derulat la Centrul multifunctional Lacu Dulce: piesa de teatru „Toleranța”, dansuri tradiționale, demonstrații de ghicit în cărți, cafea, bobi, ghioc, în globul de cristal;  program de muzică lăutărească susținut de taraful din Șuțu. Toți invitații au primit floricele de porumb și vată de zahăr.

                     A treia parte a programului a fost pe Faleza Dunarii – ceremonialul râului.

              * * *
                   La primul Congres al Romilor din 8 Aprilie 1971 (undeva lângă Londra) cântecul “Gelem, Gelem” a fost ales imnul romilor de pretutindeni şi a fost ales steagul romilor (dreptunghiular, cu jumătatea superioară albastră, cea inferioară verde iar în centru cu o roată de culoare roşie, de fapt fiind “roata universului”, cu 16 spiţe). În România se marchează ziua de 8 Aprilie ca sărbătoare a etniei romilor – prin lege adoptată de Parlamentul României, la iniţiativa deputatului Nicolae Păun.

 

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s