Despre jurnalul „Cutia cu maimute” de Rasvan Popescu, la Braila


* La Biblioteca Judeteana “Panait Istrati’, in 28 mai 2014 

100_3732              Răsvan Popescu (foto stânga, oferind autografe), scriitor si dramaturg – autor al unor scenarii pentru cateva filme postdembriste cu palmares (a avut o vreme notorietate publica si prin prezenta in Consiliul National al Audiovizualului) si-a lansat la Brăila cartea “Cutia cu maimuțe. Jurnal” apărută la Editura Polirom (așa cum am anunțat la http://brailachirei.wordpress.com/2014/05/26/serile-culturale-la-biblioteca-judeteana-braila-cu-rasvan-popescu/), un jurnal plin de dezvaluiri destul de transparente despre ultima perioada a vietii autorului si a personajelor care se afla in zone inalte ale societatii contemporane romanesti (nu neaparat si calitativ inalte, si doar din spatiul dezicizional – guvernamental, politic, audiovizual, literar etc.) . Evenimentul s-a desfasurat in 28 mai 2014 la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati’ in sala de conferinte numita dupa Fănuș Neagu – scriitorul brăilean emblemă al ultimilor ani (originar din comuna Gradiştea unde se află şi casa sa memorială, supranumit e iubitorii literaturii Prinţul metaforei).

Mai multe foto la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.685100854915840.1073742003.196618800430717&type=3  pe pagina facebook a revistei de cultură și informație Braila Chirei. In foto din dreapta: Mărioara Novac, Răsvan Popescu, Dragoș Adrian Neagu, Viorel Mortu

Dragoș Adrian Neagu – managerul bibliotecii gazda – a fost moderatorul intalnirii, iar despre virtutile scriiturii lui Răsvan Popescu au vorbit Marioara Novac – profesor la Liceul Pedagogic “Dumitru Panaitescu Perpessicius’ şi Viorel Coman (nume real Viorel Mortu, profesor dr. la Colegiul National “Gh. Munteanu-Murgoci”) – critic literar. 100_3724

Mărioara Novac descopera “trei paliere ale cartii – social, familial, alchimic’ prin care autorul patrunde cu o anume sfiala in zonele pe care le descifreaza publicului. “Este un safari intr-o lume cumva decrepita’, susţine vorbitoarea care reface – cu ajutorul unui limbaj elevat şi unui tip pertinent de critică literara – traseul jurnalului din care aflăm şi adevăruri ale mediului familial al autorului, dar si faţete ale lumii socio-politice pe care Răsvan Popescu le cunoaște de foarte aproape, având astfel șansa de a creiona fidel portrele contemporaneității.  Iată aici și o mostră din discursul critic al doamnei profesoare (n.aut. Pe care am avut privilegiul să o întâlnesc şi de Ziua Poeziei la Liceul Pedagogic în situație nearanjată în prealabil, dar care s-a derulat sub auspicii de un rafinament aparte, cu tineri talentați care au lecturat din cărți aduse de scriitorul Constantin Gherghinoiu, directorul liceului și gazda evenimentului pe care l-am provocat! A se vedea la http://brailachirei.wordpress.com/2014/03/22/ziua-mondiala-a-poeziei-21-martie-sarbatoare-cu-prieteni-la-liceul-perpessicius-braila/).

Viorel Mortu (Viorel Coman) a descoperit că, de fapt, e un fals jurnal, mai mult decât jurnal, o ”încercare de a echilibra ființa sub semnul creației”. Chiar și când personajele ori întâmplările fac parte din zona de vârf a deciziei politice, acolo unde lucrurile nu mai sutn așa de simple pe cât ne-ar plăcea să credem, autorul  ”reușește, cu puține cuvinte, să creeze cu fildelitate atmosfera evenimenetelor” chiar și când ele se află la foarte mică distanță temporală – ultimele însemnări datează din august 2013, atipic pentru un jurnal așa cum știm noi regulile nescrise ale genului memorialistic. Dezvăluirile de la vârful puterii sunt, unele, șocante pentru publicul larg care nu știe că zona este diferită de viața de zi cu zi, este una nemiloasă, în care nu doar limbajul este dur, nemilos.

100_3726            O surpriza pentru autorul invitat la Brăila a fost prezenta umoristilor Ionel Negrut si Stela Șerbu-Răducan, membri in Cenaclul Umoristilor Brăileni “Ștefan Tropcea”, care au lecturat – in aplauzele audientei, putina dar buna! – catrene anume compuse pentru eveniment. Si am sa va ofer spre exemplificare cele prezentate de Stela Șerbu-Răducan.

Rebelul geaman (Rasvan)

Il cunoaste lumea toata/ L-a vazut si nu o data/ Talentat si erudit/ Mai cu seama… rasvratit!”

“Titlul original

Nu e ca majoritatea/ El evoca societatea/ Cartea i-o privim cu jind/ Ce s-o fi maimutarind?”

Ca de obicei în lansările de carte, cuvântul ultim este al autorului. Răsvan Popescu a recunoscut că a scrie face parte din felul său de a fi și a făcut o mărturisire: ”Teama mea este de irosire intr-o societate care nu mai reușește să se așeze”, semn că la dumnealui funcționează cenzura conștiinței și în interior și în scriitură – și în acest caz e încă un motiv de a vă invita, stimați cititori și dragi prieteni, să lecturați cartea și nu numai pe aceasta pentru că, realmente, merită!

N.aut. Au fost în audiență și colegi din Cenaclul literar ”Panait Istrati” , organizat și găzduit la biblioteca omonimă: Valentina Balaban, Valentin Popa, Constanța Abălașei-Donosă, Lucia Pătrașcu, Vasile Mandric, Aurel Furtună, Virgil Andronescu, Dumitru Anghel, Valeriu Mititelu. Si Magdalena Iugulescu – medic, autoarea unei cărți tulburatoare, ”Cosmin”, apărută la Editura Proilavia a bibliotecii brăilene – a fost la eveniment.

Un gând despre „Despre jurnalul „Cutia cu maimute” de Rasvan Popescu, la Braila”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.