Festivalului Internaţional de Film Transilvania, editia 13


* TIFF se desfasoara in perioada 30 mai – 8 iunie 2014 la Cluj-Napoca 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), editia 2014, cu numarul 13, are loc intre 30 mai – 8 iunie 2014 la Cluj-Napoca. TIFF_lg_promo

Manifestarea este organizata de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc. „Înfiinţat în 2002, TIFF este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România. În cei doisprezece ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri până în zori de zi. Ediţia din 2007 a festivalului a fost prima organizată simultan la Cluj şi Sibiu, Capitală Culturală Europeană în acel an. Ultimele ediţii ale TIFF-ului au fost pe cât de spectaculoase, pe atât de bogate şi diverse în oferta de filme şi de evenimente de senzaţie. Ediţia din 2013 a prezentat nu mai puţin de 400 de proiecții, atrăgând peste 62.000 de spectatori în cele zece zile de festival. De-a lungul celor 12 ediţii, TIFF s-a putut mândri şi cu prezenţa a numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru întreaga carieră. Printre acestea, se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel. La TIFF au fost văzute pentru prima dată în România filmele care au marcat boom-ul filmului românesc din ultimii ani: Occident (r. Cristian Mungiu), Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu), A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), California Dreamin’ (nesfârşit) (r. Cristian Nemescu), pelicula lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigătorul Palme D’Or în 2007, Amintiri din epoca de aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Constantin Popescu Jr, Răzvan Mărculescu şi Hanno Hofer), Poliţist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu), Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică), Marţi, după Crăciun (r. Radu Muntean), filme prezentate în programul Festivalului de la Cannes 2010, Principii de viață (r. Constantin Popescu), Loverboy (r. Cătălin Mitulescu), Morgen (Marian Crișan), Periferic (r. Bogdan George Apetri) sau Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei)‘, prezinta organizatorii. Alte date, inclusiv programul editiei curente, sunt disponibile la  http://tiff.ro/ – site-ul festivalului.

Directorul festivalului este Tudor Giurgiu (nascut in 1972, la Cluj Napoca) – membru al Academiei Europene de Film, fondator şi presedinte al TIFF și al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”; ondator al casei de producţie Libra Film, al casei de distribuţie Transilvania Film, cofondator al complexului cinematografic Cityplex şi initiator al Galei Premiilor Gopo.

Directorul artistic al TIFF este Mihai Chirilov – critic de film, si  director artistic al Festivalului Filmului Românesc Making Waves din New York, organizat de Romanian Film Initiative.

Din program     * * *

                Un numar de 12 filme despre arta răzbunării fac parte din secţiunea tematică „Ochi pentru ochi/ Eye for an Eye”, ele concurând pentru Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în timp ce o altă secţiune nouă, „Suspecţii de serviciu/ The Usual Suspects”, îi aduce înapoi la Cluj pe cineaştii care au trecut cu filmele lor de început prin competiţia festivalului.

La Transilvania Talent Lab, a de-a treia ediție in TIFF, au fost selecționați 15 participanți, din diferite orașe din România; ei vor veni la Cluj Napoca, în perioada 1 – 5 iunie pentru a-și dezvolta și șlefui proiectele depuse – filme de scurt metraj, de lung metraj sau proiecte de management cultural / crossmedia.

nicolas-philibert         Renumitul regizor francez Nicolas Philibert (foto, preluare din lemonde.fr) este în centrul atenției la TIFF, ca invitat special al secțiunii 3X3. Trei dintre documentarele sale vor fi proiectate la Cluj, alături de filmele regizorului slovac Peter Solan (1929 – 2013), unul dintre reprezentanții importanți ai Noului Val Cehoslovac și ale regizorului și scenaristului Iulian Mihu (1926 – 1999, a debutat în 1955, alături de Manole Marcus, cu „La mere”, adaptare a unei proze cehoviene,  a semnat 15 lungmetraje).  Nicholas Philibert (63 de ani) este unul dintre cei mai respectați și iubiți realizatori de documentare, filmele sale fiind vizionate de peste 4 milioane de spectatori în întreaga lume. Are studii de filosofie și cinema și a intrat în lumea filmului încă de la 19 ani.

De asemenea, are loc si a treia ediție a programului 10 pentru FILM – 10 actori invitati. Între 5 și 7 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc – cand vor fi prezentate 22 filme romanesti, actorii vor lua parte la workshop-uri și premiere de film, vor fi prezentați spectatorilor, jurnaliștilor, dar și celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.